0888 11 22 00

Купуване на жилище с помощта на брокер: какво трябва да знаем?

Купуване на жилище с помощта на брокер
02 септември 2024

Купуването на жилище е значима стъпка. В нашата статия ще разберете как с помощта на брокер да получите експертен съвет и подкрепа през целия процес.

 

Основни аспекти при работа с брокер

За да разберете какъв е приносът на консултанта по недвижими имоти за успешното сключване на сделка за покупко-продажба, преди всичко трябва да се запознаете с естеството на неговите задължения. Брокерът изпълнява ролята на посредник, с помощта на когото ще си осигурите значително по-бърз, целенасочен, спокоен и лишен от премеждия процес. Той е детайлно запознат със спецификите и е напълно подготвен за етапите, през които е наложително да преминете, за да се сдобиете със собствено жилище. Брокерът изпълнява функцията на медиатор между вас и продавача, организира провеждането на огледи, насочва към свързани институции, борави с цялата документация, предлага услугите на утвърдени адвокати и нотариуси.


Ролята на брокера

Както казахме, брокерът на недвижими имоти ще ви помогне с професионални насоки и качествени съвети. Ще ви предпази от рискови ходове, като ви предупреди за лошите практики и ще съблюдава стриктно за изрядността на сделката. Агентът ще защитава вашите интереси в процеса по договаряне и ще съдейства при възникването на неочаквани проблемни ситуации. Освен това, той е натоварен с отговорната задача да ви запознае с необходимата документация, за да се подготвите своевременно и да бъдете напълно изрядни.

 

Процесът на покупка

Закупуването на собствено жилище е стъпка, която трябва да се обмисли внимателно и да не се предприема в резултат на моментна емоционална подбуда. Ако все пак окончателно сте решили да потърсите и откриете своя дом-мечта, то трябва да имате предвид няколко неща, характерни за цялостния процес по покупко-продажба.


На първо място, трябва да се запознаете отблизо със състоянието на имотния пазар. Направете собствено проучване, консултирайте се с близки и приятели, които вече са преминали през целия процес, потърсете съдействието и на брокер, който може да ви сподели експертното си мнение и да ви даде актуална информация за ситуацията.

 

Избор на подходящ брокер

Не прибързвайте с вземането на крайно решение към кого да се обърнете, за да получите професионални консултантски насоки. Дайте си необходимото време, разгледайте и прочетете отзиви в онлайн пространството, за да изградите реални впечатления. Бихте могли също така да разпитате ваши близки и познати, за да се сдобиете с препоръки. Имайте предвид, че общата обратна връзка от други потребители на агентски услуги е един от най-верните показатели, по които да се ръководите. Разбира се, винаги присъства субективния фактор на личното мнение, точно поради тези причини е желателно да се допитате до възможно повече източници. Хората не се свенят да споделят както позитивните си впечатления, така и негативния опит, които са придобили. Затова напълно си заслужава да вложите от времето си, за да сте сигурни, че сте направили точния избор. 


Доверете са на вече наложила се агенция с широко портфолио, която се ползва с добро реноме в имотните среди. Поинтересувайте се и направете бърза справка, за да откриете от колко време компанията оперира на пазара на имоти. Една дългогодишна агенция ще разполага с по-сериозен опит и солидни наблюдения върху тенденциите и развитието на търсенето и предлагането на имоти. Също така е от полза да проучите дали агенцията е строго сегментирана или, предлага широк набор от имоти, които са съобразени с разнообразНите потребности и изисквания на клиентите. Не забравяйте да проверете с колко офиси разполага агенцията. Това ще ви помогне да прецените дали става дума за все още недостатъчно добре изградена компания, или за вече утвърдена агенция с успешна дейност и разпознаваемо име. Развитата мрежа от офиси може да послужи като свидетелство за това доколко надеждна и търсена е конкретната агенция. Освен това бихте могли да проверите дали компанията разполага с международни сертификати, които да ви послужат като зелена светлина и допълнителна гаранция за качеството на предлаганите услуги.
Още при първата среща с брокера на недвижими имоти, можете да прецените дали той е добър в работата си и дали ще си допаднете по отношение на изискванията, които имате. Всеки добър консултант спокойно и бързо може да ви консултира за цените, вида на имота, типа строителство. Професионалистът в бранша също така умее бързо да организира оглед и няма да ви губи времето, предлагайки ви имоти, които не отговарят на вашето търсене. 

 

Разбиране на комисионната

Комисионната на брокерите обикновено е процент от цената на имота, когато става въпрос за продажба. В случай, че говорим за наем, клиентът плаща част от сумата за месечния наем на съответното недвижимо имущество. Дължимата от клиента сума се посочва в договор с брокера или агенцията за недвижими имоти. Всяка компания за недвижими имоти определя според своя вътрешна политика с каква комисионна да работят нейните консултанти. Обикновено зависи от големината на агенцията и градът, в който оперира. Много от компаниите в по-малките градове работят с по-ниска комисионна.  Политиката на фирмите може да включва определяне на различни комисионни за някои клиенти – например преференциални цени за специални условия или за постоянни клиенти, които продават или купуват имоти. Всичко зависи от конкретния случай, имот, град, а понякога и конкретна сделка. Заради това не може да се даде точна стойност, с която работят различните брокери. 

 

Разбиране на пазара

Както вече казахме, ако се чудите откъде да започнете след като сте взели решение за покупка на жилище, то добра идея е да пристъпите към проучване на пазара на недвижими имоти и как функционира той. Това ще послужи като ориентир за изясняването и на финансовите ви възможностите. Дайте си време, за да проследите актуалните тенденции в търсенето и предлагането. Така ще добиете преки впечатления за цените на жилищата и за темпа и посоката на развитие на пазара, което ще ви помогне да разберете дали моментът е подходящ за инвестиция в имот. 


Тук отново имотният агент може да съдейства със солидните си и задълбочени познания за имотния пазар. Това включва да умее да ви посъветва за реалната пазарна цена, да познава добре района, в който се намира имота, така че да може да вземе под внимание всички положителни и отрицателни страни по евентуална покупка.

 

Важни съображения

Покупката на нов дом може да се превърне в изключително лесен и приятен процес, стига да имате предварително начертан план за действие и да вземете предвид някои важни съображения. 
Финансирането на покупката на жилище е най-важният аспект, с който трябва да се съобразите при закупуването на имот. Давайки си реална представа какви са финансовите ви възможности, ще можете не само да се ориентирате правилно в търсенето, но и ще добиете по-голяма яснота когато става въпрос за външно финансиране на покупката. 

Не забравяйте, че при покупката на имот разходите далеч не включват единствено неговата стойност. Прехвърлянето на имот представлява сериозно перо в личния бюджет, така че е добре предварително да проучите средната стойност на цялата сделка. Препоръчваме ви да проверите кои са разходите при прехвърлянето на имот, за които отговорността е изцяло на купувача, както и кои такси биха могли да бъдат поравно разпределени между двете страни. 

Не забравяйте добре да обмислите и рационализирате покупката. Не прибързвайте с подписването на договора, преди да сте се уверили напълно, че сделката е благоприятна и не крие никакви рискове.
 

Продай имота си за 48 часа