0888 11 22 00

Как да изберем най-подходящия квартал за живеене в София?

София - най-подходящия квартал за живеене

Кои са най-често избираните квартали за живеене в столицата? Научете повече по темата в тази публикация!

 

Кои са най-често избираните квартали за живеене в София?

За първото шестмесечие на 2024 г. се задържа тенденцията от 2023 г. за най-атрактивни квартали за купувачите в София, а именно кварталите Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел, Манастирски ливади. Те остават актуални и към момента, като интересите на клиентите са ориентирани предимно към линията на метрото. 

Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство, поради което се наблюдават и по-сериозни ръстове в квартали като Люлин и Банишора – също квартали с наситено предлагане на ново строителство в столицата.

 

Манастирски ливади

Квартал Манастирски ливади е сред наскоро оформилите се столични квартали, разположен в непосредствена близост до природен парк Витоша. Той е един от най-перспективните, радвайки се на голям интерес от страна както на купувачи, така и нанаематели. Кварталът се явява притегателен център предимно за млади хора и семейства с деца.

Основните предимства в разположението на квартала е съседството му с престижните южни квартали, както и наличието в близост на  детски градини и училища. Несравнимо удобство за живущите в Манастирски ливади е трамвайната линия, която не се влияе от градския трафик, поради независимия си от пътното движение маршрут. Също така, голямо предимство на квартала е бързата връзка с центъра на столицата, посредством бул. България. 
Кварталът е застроен предимно с еднофамилни къщи със собствени дворове, нови жилищни кооперации и луксозни комплекси от затворен тип с ограничен достъп. Тук се намират и някои от най-модерните бизнес сгради в Столицата като „Bellissimo”, „Astra” и „Мишел”.
В Манастирски ливади се предлага изцяло ново строителство, в което са вложени висококачествени материали, които се съчетават с доказаните във времето технологии от традиционното строителство и най- модерните нововъведения. 

 

Младост

Квартал Младост се приема за един от най-бързо развиващите се и модерни квартали в София, особено след откриването на най-големия бизнес комплекс в Източна Европа – Бизнес парк София. Кварталът се намира в източната част на столицата и е разделен на 5 микрайона: Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4.
Първоначално е предвиден като периферен квартал на София, но след отварянето на Бизнес парк София и поетапното пускане на четирите метростанции в квартала, Младост се оказва важен бизнес и транспортен хъб на столицата, като кварталът става и едно от местата с най-висока средна заплата на работещи в столицата. Това дава и много възможности за намиране на работно място за млади хора, за които професионалната реализация е от изключително голямо значение.
Кварталът има изключително добре развита транспортна инфраструктура и е един от най-добре транспортно обезпечените софийски квартали. Междублоковите пространства са облагородени и озеленени, с много детски площадки, което е една от причината много млади семейства да търсят жилища в района. Също така, кварталът разполага с множество учебни институции, държавни и частни, което значително улеснява семействата с деца. Отново в помощ на семействата с деца, в Младост са ситуирани и множество здравни учреждения- болници, поликлиники, центрове за здравна грижа, както и педиатрични кабинети.


Младост е един от най-търсените и предпочитани квартали за покупка или наемане на жилище. Почти няма имот, който да се задържи дълго време непродаден или неотдаден, което прави Младост и отлична локация за покупка с инвестиционна цел.

 

Кръстова вада

Кръстова вада е новоизграждащ се столичен квартал, с голям потенциал за развитие. Намира се в южната част на София и е естествено продължение на Хладилника и Лозенец към планина Витоша. Постепенно се превръща в предпочитана локация, a в последните години има и сериозен инвеститорски интерес за изграждане на нови къщи с добре оформени и озеленени дворни пространства, луксозни затворени комплекси с контролиран достъп, както и строителство на бизнес сгради. Като повечето нови квартали в София и в Кръстова вада се наблюдава известен проблем с инфраструктурата, но се облагородява и развива бързо, търсенето се увеличава и цените на имотите се повишават.

Районът е много комуникативен, с бърз и лесен достъп до центъра на града и останалите части на София. Голямо предимство е и близостта до планина Витоша, до която също може да се стигне изключително лесно, чрез междуградски автобуси. В близост се намира един от най-посещаваните паркове – Южен парк. На територията на квартала има изградена нова модерна болница, детска градина и училище. В квартала се намира един от най-големите столични молове – „Парадайс център“. 
Покупки на жилища се реализират предимно от млади хора, което допълнително допринася за динамичното му развитие, като  новоизграждащите се проекти отговарят оптимално на променящите се критерии, очаквания и предпочитания на днешните купувачи.  

 

Как да изберете най-подходящия квартал за Вас?

Купувачите, които са се насочили към покупка или инвестиция в имот продължават да завишават критериите си и са изключително внимателни в подбора на имотите, в които ще направят огледи. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-точно на техния стил и начин на живот. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

 

Според разположението му 

Именно това налага да обмислите добре какви са нуждите ви и да съобразите избора си с тях. Важно е да се фокусирате не само върху настоящия момент, но и да си съставите план ако не в дългосрочна перспектива, то поне за близките няколко години.  Локацията е от значение както и за цената на жилището, така и за услугите, и удобствата в близост до вашия бъдещ дом, като например търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, и др.

 

Според удобствата в квартала

Не правете грешката да купите имот без да сте добре запознати с района. Опознайте квартала като се разходите около жилищната сграда и обърнете внимание на наличието на магазини, училища, ясли и детски градини, аптеки, болници и поликлиники, както и различни видове услуги. Паркове, градинки и други зелени площи биха били чудесно допълнение, ако всичко друго ви се харесва в този квартал.

 

Според цената на имотите в него

Финансирането на покупката на имот и определянето на личния бюджета е може би най-важният аспект, който трябва да обмислите и съобразите преди да пристъпите към огледи. Това ще ви гарантира сигурност, а и няма да останете разочаровани, ако откриете най-подходящото за вас жилище, но неотговарящо на предварителния ви финансов разчет. Както споменахме, новото строителство става все по-предпочитано и заради по-ниската продажна цена, както и възможността за гъвкави схеми на плащане.

Продай имота си за 48 часа