0888 11 22 00

Топ 10 на най-често задаваните въпроси от купувачите на имот

въпроси от купувачи на имот

Купуването на имот в една от най-големите инвестиции 

 

Покупката на имот обичайно е относително голяма инвестиция и поради тази причина трябва да бъдем изключително внимателни. Ето 10 често задавани въпроса от купувачи, заедно с ясни отговори.

 

10 често задавани въпроса от купувачите

 

Как да се кредитираме с Кредит Център?

Кредит Център е най-големият кредитен консултант в България с над 15-годишен опит на пазара на ипотечно кредитиране и наш доверен партньор. Ако се доверите на доказания опит на Кредит Център и професионализма на екипа, ще имате възможността да разчитате на безплатна кредитна консултация. Тя включва:
 

- оценка на възможността за кредит – първоначална оценка на доходите и предлаганото обезпечение от клиента в съпоставка с желаната от него сума;

- предоставяне на информация относно възможния процент на финансиране на сделката;

- предоставяне на информация относно необходимите документи – предоставяне на списък за клиента;

- избор на банка и входиране на кредита.

 

Колко струват услугите на брокер?

Комисионната на брокерите обикновено се изчислява на база процент от цената на имота, когато става въпрос за продажба. Важно е да знаете, че всяка агенция за недвижими имоти определя самостоятелно своята вътрешна политика, съгласно която се сформира размерът на комисионната, с която работят нейните консултанти. Преди всичко сумата е съобразена и зависи от големината и реномето на агенцията, както и града, в който оперира. Въпреки това съществува различни фирмени политики в определянето на комисионните за някои клиенти - например преференциални цени за специални условия или за постоянни клиенти, които продават или купуват имоти.
Ако вие искате да откриете своя мечтан дом със съдействието на АДРЕС Недвижими имоти, то трябва да посетите един от офисите на компанията или да се обадите на телефон  0888 11 22 00
Очакваме вашите запитвания!

 

Как да стартирам търсенето на имот?

Търсенето и подборът на апартамент е важна и отговорна задача, за която се изисква сериозна подготовка и добра информираност. Именно поради това колкото по-ясни са вашите критерии, толкова по-бързо бихте могли да достигнете до заветната цел – идеалното жилище. За тази цел е необходимо да фокусирате вниманието си върху няколко фактора, за да направите процеса възможно най-целенасочен и ползотворен.
Ако се чудите откъде да започнете, то несъмнено отговорът се крие в проучване на пазара на недвижими имоти. Това ще ви послужи като ориентир, чрез който ще успеете да прецените точните изисквания и възможностите, с които разполагате. Добър подход е да си дадете време, за да проследите актуалните тенденции в търсенето и предлагането.
При подбора е от ключово значение да прецените предимствата и недостатъците на избраната от вас локация. Не забравяйте, че все пак районът е от основно значение не само за услугите и удобствата в близост до вашия бъдещ дом (търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, бензиностанции и др.), но и за сформирането на социалното ви обкръжение.
Опитайте се да мислите в перспектива, когато вземате решение колко голям да бъде бъдещият ви дом. Изберете жилище, в което ще се чувствате комфортно не само към настоящия момент, но и след време.
Не на последно място – определете бюджета, с който разполагате, като за целта пресметнете внимателно месечните си доходи. Не пропускайте да заделете известна сума и за неочаквани разходи. В случай че планирате външно финансиране, помислете колко от тях бихте могли да заделите за покриване на жилищния кредит или ипотеката, без това да повлияе твърде много върху досегашния ви начин на живот.

 

Кога и как се декларира имот?

Съгласно Закона за местните данъци и такси всеки, който е придобил нов имот, без значение дали става въпрос за ново или старо строителството, е задължен в двумесечен срок от изповядването и вписването на сделката в Агенцията по вписванията, да подаде данъчна декларация за облагане с годишен данък. Важно е да знаете, че декларирането има задължителен характер независимо дали придобиването на имота е осъществено посредством покупка или замяна.
Бихте могли да откриете още полезни напътствия в статията ни Съвети за деклариране на имот след покупка

 

За какво служи предварителният договор?

Предварителният договор най-общо казано представлява уговорка между продавача, който обещава да прехвърли недвижимия имот на купувача, който от своя страна, гарантира да заплати за това определената цена. В неговото съдържание е важно да присъстват клаузи, които изрично указват предмета, цената, сроковете за изплащане.  Все пак е добре да знаете, че той служи предимно за постигане на сигурност за всяка от страните по сделката, затвърждавайки сериозните им намерения, но не ги обвързва с твърде конкретни параметри на предстоящата сделка.

 

Как мога да разбера дали имотът е законен и има всички документи?

Адрес Недвижими имоти е сред малкото компании на пазара, които разполагат със собствен правен отдел, специализиран в сферата на имотите. Нашите юристи имат богат професионален опит зад гърба си, което спомага за успешното разрешаване на различни правни казуси. Задълбочената проверка на документацията по сделката ще гарантира вашето спокойствие. Юридическият отдел на Адрес ще се погрижи да изготви договора за покупко-продажбата на вашата недвижима собственост, като в допълнение към това ще се заеме с отговорността да организира срещи между двете страни по споразумението, за да бъдат подписани всички необходими документи.

 

По какъв начин ще ме съветва един брокер?

Дейността на брокерите на недвижими имоти и съветите, с които може да се обърнете към тях са изключително многопластови. Консултирането може да обхване както юридически въпроси и насоки за изваждане на изискваната документация, така и да се съсредоточи върху технически детайли като информация относно определени специфики на вида строителство. Можете спокойно да отправяте своите питания относно организационните аспекти на сделката и дори в някои случаи да разчитате на психологическа подкрепа от негова страна. Отговорността на брокера е да бъде до вас по време на целия процес. Той ще ви дава ценни напътствия и препоръки, ще се отзовава на въпросите ви и ще бъде готов да разсее колебанията и притесненията ви.

 

Как мога да организирам огледи?

Сред основните задължения на брокерите на недвижими имоти е да открият най-подходящите оферти, съгласно изискванията и възможностите на своите клиенти. За тази цел добрият консултант провежда предварителен разговор с купувача, в който подробно се обсъждат неговите желания, възможности и предпочитанията. Въз основа на тях агентът организира търсенето и придвижва процедурата по насрочването и провеждането на огледи.
Той е своеобразен мост, свързващ двете страни, като осъществява комуникацията между продавача и купувача. По време на посещенията консултантът задава въпроси относно спецификите на жилището. След приключване на огледа, агентът изслушва впечатленията на клиента и обсъжда с него своите коментари и препоръки. 

 

Как става заплащането на имот?

Въпросът за финансирането на евентуална имотна сделка често провокира редица въпроси от страна на заинтересованите лица. В случай че предвиждате скорошна покупка на недвижим имот, но не знаете как да го финансирате, трябва да имате предвид следните възможни варианти:

- Покупка със собствени средства;

- Ипотечен кредит;

- Потребителски кредит;

- Пари от роднина;

- Продажба или отдаване под наем на други имоти

Открийте повече подробности и ценни насоки в статията ни – 5 начина да финансирате закупуването на недвижим имот

 

Какви данъци и такси дължа при закупуване на имот?

Задължителна стъпка в процеса по придобиване на имот е заплащането на местните данъци и такси. Те представляват сериозно перо при сключването на сделка за покупко-продажба, поради което е от жизненоважно значение да ги вземете предвид при сформирането на личния ви бюджет. Важно е да отбележим, че тяхното определяне е пряко обвързано със специфични за имота характеристики, каквито са неговата продажна цена, както и местонахождението му. Затова е от значение преди да пристъпите към покупката да вземете предвид тези фактори, за да се ориентирате каква сума приблизително ще бъде необходима за покриването на страничните разноски по сделката. 
Не бива да се забравя и нотариалната такса при покупка на имот, която се изчислява върху материалния интерес (посочената по нотариален акт цена на имота) и съгласно тарифата на нотариуса, удостоверяващ сделката (по Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност).

Продай имота си за 48 часа