0888 11 22 00

Имат ли бъдеще виртуалните огледи у нас?

виртуален оглед имот
29 септември 2022

Напредването на технологиите в глобален план намира все повече приложения в работния процес на редица индустрии, сред които и тази на работата с недвижими имоти. Виртуалните обиколки са сред най-актуалните разработки в сферата и днес служат като инструмент, който несъмнено улеснява потенциалните купувачи на имоти. Чрез внедряването на виртуални огледи в работния процес, агенциите за недвижими имоти предоставят на клиентите си възможността да направят пълна обиколка на новия си дом от разстояние и да преживеят обстановката. Виртуалните огледи улесняват значително този процес и спестяват време и на двете страни. Вижте какви са всички плюсове на този иновативен подход в статията.

 

Какво представляват виртуалните огледи?

Когато разглеждате свободните имоти на пазара, най-вероятно ще попаднете на няколко жилища, които отговарят на критериите и предпочитанията ви. Обикновено процесът по вземане на решението кой имот да изберете за свой нов дом е свързан с провеждането на огледи и консултации с брокер, който да ви запознае с жилището. За улеснение на клиентите, които са в процес на търсене, днес се провеждат и виртуални огледи. Сама по себе си, виртуалната обиколка на жилище представлява предварително заснет видео материал от консултант на компанията, в който можете да получите цялостна и изчерпателна информация за жилището. Разбира се, огледът може да бъде проведен дистанционно и с помощта на виртуална реалност, чрез която сам да разгледа имота. 

По време на виртуалната обиколка, брокерът запознава клиента с имота и неговите характеристики, като му представя жилището така, сякаш е на физически оглед. Това е чудесна възможност за бъдещите купувачи да разберат повече за разпределението на стаите в имота, функционалностите, с които разполага, както и неговото предимство пред останалите на пазара. 

 

Какви са предимствата им?

Възможност за множество огледи на един и същи имот

Основното предимство на виртуалните огледи е възможността да бъдат разгледани дори най-малките детайли на жилището. За разлика от физическата обиколка, по време на която се случва нещо да остане незабелязано, онлайн разходката в имота гарантира пълното му представяне. Ако пропуснете нещо, винаги можете да върнете видеото назад и да разгледате по-подробно, вместо да уговаряте с брокера нов ден и час за повторен оглед. На практика можете да се връщате към дадена стая колкото пъти пожелаете, докато не сте сигурни, че разполагате с цялата необходима информация. 

Чрез виртуален оглед можете да разглеждате имота когато пожелаете, по всяко едно време на денонощието. Физическите обиколки изискват предварително уговаряне с консултант на агенцията за ден и час, докато тези онлайн са достъпни за купувачи постоянно. В същото време вие разглеждате имота сякаш сте на място и можете да си изградите реална представа за това дали си заслужава да уговаряте по-нататъшни посещения с брокер на компанията. 

Достоверност 

Водещата цел на виртуалния оглед е да представи дистанционно на клиента как реално изглежда имотът и да създаде у него усещане, че присъства на място. При заснемането на виртуална обиколка, жилището не може да бъде подправен и това гарантира реалното му представяне пред клиента, както и всички негови предимства и недостатъци. Когато имате предоставен виртуален достъп до имота, вие откривате неговата реална визия и за разлика от предоставянето на снимки от брокер, видеото ви гарантира пълна достоверност. Не само - така можете да бъдете сигурни, че не попадане на фалшива имотна обява, която обикновено спестява на потенциалния клиент локацията и разпределението на жилището, а понякога и представя нереални снимки или такива с ниско качество. Тези елементи, които могат да бъдат манипулирани при публикуването на стандартна обява, се представят напълно реално пред потребителя, а информацията е максимално изчерпателна. Така агенцията си гарантира, че клиентът ще придобие пълна представа за имота, който разглежда, и следователно няма да бъде подведен по никакъв начин. Логично, това му дава възможността внимателно да подбере тези апартаменти, които представляват реален интерес за него и едва тогава да пристъпи към реални огледи на място.

Лесно и бързо отсяване на добрите опции

Водещата цел на виртуалния оглед е да представи дистанционно на клиента как реално изглежда имотът и да създаде у него усещане, че присъства на място. При заснемането на виртуална обиколка, жилището не може да бъде подправен и това гарантира реалното му представяне пред клиента, както и всички негови предимства и недостатъци. Логично, това му дава възможността внимателно да подбере тези апартаменти, които представляват реален интерес за него и едва тогава да пристъпи към реални огледи на място. 
Виртуалният оглед е идеална възможност за предварително отсяване на добрите опции, които са налични на пазара и гарантира спестено време за клиента. Разбира се, изборът на имот е сериозен процес и няма как да откриете мечтаното си жилище след направена виртуална обиколка, но е добър вариант за тези, които са харесали няколко и желаят да придобият пълна представа за техните плюсове и евентуални минуси. Чрез тази опция можете да се доближите максимално до имота от удобството на собствения си дом. 
Достоверността, която този похват дава ви гарантира, че като потенциален купувач или наемател вие се докосвате максимално до реалното усещане, което имотът предоставя. Ако още от самата видео обиколка усетите, че жилището не ви носи чувство за комфорт и уют, няма да се наложи да инвестирате от собственото си време в напразни огледи.

Има ли бъдеще услугата в България?

Въпреки иновационните подходи в редица сектори, виртуалните огледи у нас са все още слабо застъпени, като причината далеч не е технологична. Имотният пазар у нас се състои от продавачи и наемодатели, които работят с повече от една агенция, с която предлагат жилището на потенциални купувачи и наематели. Всяка компания разполага със своя собствена база данни и работата с няколко агенции гарантира на отсрещната страна достигане до повече потенциални клиенти. Много често именно това е предпоставка за това агенциите да влязат в конкуренция помежду си, с оглед на това коя първа ще направи сделка за имота с клиент. Ако жилището се предлага и чрез други агенции, някои брокери решават да не го рекламират и да не полагат максимални усилия за осъществяването на сделка с него. Това означава и че не биха опитали нови и иновативни подходи, с които да го представят по интригуващ за потенциалния клиент начин, а просто разчитат на потребителския интерес. 

Друга причина, поради която виртуалните огледи все още са слабо застъпени у нас, е сериозното наличие на фалшиви обяви в имотните платформи. Това, на което разчитат некоректните агенции и брокери, е пускането на кукичка, с която да захванат клиента и в последствие да започнат да му предлагат съвсем различни жилища от неговия първоначален избор. Несъществуващите обяви се характеризират с публикуване на снимки с лошо качество или споделяне на 3D визуализации на предварителния му проект. Виртуалните огледи са значително неподходящ вариант за агенции, които разчитат на примамки чрез фалшиви обяви, тъй като видео обиколките изискват реално и достоверно представяне на жилището. 

Представянето на едно жилище посредством виртуална обиколка е идеално решение за агенциите за недвижими имоти, които работят съвместно с клиенти, които са поверили процеса по продаване или отдаване под наем единствено на тях. Това са клиенти и агенции, между които има установено доверие и се търси максимума от тяхното сътрудничество. От своя страна брокерът на имота ще инвестира всички възможни ресурси, за да представи имота на предна позиция, за разлика от случаите, в които основен мотив е воденето на надпревара кой първи ще осъществи сделка за жилището. Когато работата между консултанта и клиента върви гладко и между двете страни има изградено доверие, то брокерът е склонен да се възползва от всички налични иновативни подходи, чрез които да предизвика интереса на потенциални купувачи. Такъв е и похватът за представяне на имот чрез виртуална обиколка. 
 

Продай имота си за 48 часа