0888 11 22 00

503 евро за квадрат жилище в Пловдив

503 евро за квадрат жилище в Пловдив

Най-добрата инвестиция: дом с качествена дограма, добра изолация и южно изложение.

Сметките за ток и парно могат да откажат кандидат за ново жилище от покупка. Близо една четвърт от купувачите на имот през последните три месеца са взели решение за покупка на жилище едва след като се запознаят със сметките за отопление.

Това се посочва в анализа на АДРЕС Недвижими имоти за тенденциите на имотния пазар през изтеклата 2012 година.

Хората все по-често предпочитат да купят апартамент от предишен собственик, а не от инвеститор, за да могат предварително да пресметнат колко ще им струва поддръжката на имота. Жилищните имоти с добра изолация, качествена дограма и южно изложение на практика могат да спестят сериозни суми от месечните сметки за консумативи, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. Разходите за отопление в енергийно ефективен апартамент с площ от около 100 кв.м. могат да не надхвърлят 120-150 лева. В същото време липсата на тези няколко фактора може да стане причина за месечен разход и около 500 лева, при това само за ток или парно, допълва Павлов.Счита се, че средният период, за който българските семейства притежават един имот, е 25 години. Лошата енергийна ефективност увеличава разходите по жилището за този период на ползване със сериозната сума от 43 000 лв. За срок от 10 години икономията при добър избор на имот би била 17 500 лв.Средно с между 1 и 3 процента са поевтинели жилищата в столицата за миналата година, сочи анализът на фирмата. За Пловдив отчетеното понижение е 1.86 на сто, за Бургас - 1.58 на сто.

Най-осезателно са паднали стойностите във Варна - с над 2 процента.

Очаква се през тази година цените да се забавят допълнително темповете на спад или той дори да спре, прогнозира изпълнителният директор Георги Павлов. Отбив от оферираната цена има в случаите, когато продавачът е притиснат и търси сделка на всяка цена или просто имотът се е търкалял доста време на пазара и цената му е нереалистична. На прима виста из обявите за Пловдив прави впечатление гигантско намаление на къща на калкан в района на радио-телевизионния център от 60 квадрата. Цената є е паднала с 40 на сто - от 60 000 евро на 36 000. Тя е на един етаж, с външни стълби и е със следното разпределение - едно помещение, кухня, баня и тоалетна и отделно перално помещение. В обичайния случай продавачите правят отбив с 1000 или 2000 евро от крайната цена.
Като основна причина за покупка на имот брокерите посочват задоволяването на основни жилищни нужди. Около 15-20 процента от купувачите обаче купуват с ясната цел да инвестират. Засилен интерес в това отношение се наблюдава към магазините. Те могат да донесат на собствениците си доходност от поне осем процента годишно, смята Георги Павлов.

Къде живеем

Общият брой сгради в страната наброява над два милиона, от които над 75 000 са в градовете. Над 50% от домакинствата се отопляват на дърва и въглища, а на парно - малко над 16%, сочат наблюденията на компанията за недвижими имоти за изминалата година. Едва 15% от сградите в страната имат външна изолация, а малко под 30% са с енергоспестяваща дограма.Най-шокиращата цифра в изследването на компанията е, че 23% от жилищата в страната са без вътрешна тоалетна.

 

Марица, Пловдив, бр. 25, 31.01.13, с. 5

Продай имота си за 48 часа