0888 11 22 00

Продажба на апартамент: всичко, което трябва да знаем. Съвети от Адрес

Продажба на апартамент: всичко, което трябва да знаем. Съвети от Адрес
21 октомври 2024

Открийте всичко важно за успешната продажба на апартамент – от подготовката до правните аспекти и пазарните тенденции от нашата статия. 

 

Подготовка за продажба 

Преди всичко е препоръчително да проучите по-обстойно икономическата ситуация в страната, за да се ориентирате правилно в нея.  

 

Маркетинг и реклама на имота 

Обявата за продажба на недвижим имот е неговата визитна картичка. Атрактивното и реалистично описание на апартамента ще привлече вниманието на купувачите и ще им помогне да се ориентират за неговите предимства. Желателно е информацията да бъде възможно най-изчерпателна, за да може да дадете максимално реална представа за спецификите му. Препоръчително е в описанието да включите екстрите и удобствата, с които то разполага. Именно характеристиките ще привлекат вниманието на купувачите, тъй като те имат ролята да отличат апартамента ви сред всички останали. Сред най-популярните удобства на едно жилище се нареждат: близостта до магазини, аптеки и заведения за хранене. Не без значение за софийските имоти, са и наличието на зелени площи, добре уредена инфраструктура, както и удобни транспортни връзки с централните части на града. 

Подробното описание не би било достатъчно, ако не включите и качествен снимков материал, от който купувачът ще може да се ориентира още по-добре за спецификите на апартамента, който продавате. Би било от изключително предимство, ако освен снимки, прикачите и видеоматериал, посредством който ще можете да заведете клиента на виртуален оглед. Така кандидатът за вашето жилище ще бъде предварително подготвен за това, което ще открие на място. 

Важно е правилно да позиционирате апартамента в платформа за продажба на имоти онлайн, както и в социалните мрежи. Професионалните брокери разработват цялостен маркетинг план за популяризиране на имота, който да бъде максимално ефективен във вашия случай. 

 

Ясно определяне на цена и компромисни граници 

Правилното определяне на продажната цена и съобразяването ѝ с актуалната пазарна ситуация осигурява половината успех при сключване на добра сделка. Много често продавачите са водени от сантиментални чувства към жилището, породени от скъпи за тях спомени. Това се оказва причина за неоснователно завишаване на стойността на имота, което обаче създава вероятност от негативни последствия за заинтересоваността на потенциалните купувачи. Твърде дългото задържане на офертата в порталите за обяви може да провокира погрешно впечатление, че съществува някакъв проблем с вашия  апартамент което респективно да доведе до по-малко запитвания. В тези случаи обикновено продавачите са принудени да препубликуват обявата, а дори се стига до това да се разделят с имота на стойност под пазарната, особено ако обстоятелствата изискват по-бързо сключване на сделка.  

Трябва да имате предвид също, че твърде занижената стойност може да провокира съмнения у купувачите за съществуването на сериозна неизрядност, която налага обявяването на по-ниска цена като компромис. И при двете възможни хипотези е желателно да бъдете гъвкави, да следите реакциите и действията на търсещите жилище и да вземате добре обмислени решения.  

 

Подготовка за огледи  

На първо време бъдете в готовност да представите пред клиентите документи, касаещи характеристиките на апартамента – например квадратурата му по документи, както и други подробности. 

Предварително помислете за възможни въпроси от страна на потенциалните купувачи, следователно и вашите отговори. Често въпросите се отнасят до характеристиките на самия имот, но е възможно да получите и такива относно съседите, удобствата в района и наличието на транспортни средства. 

 

Първите впечатления са от значение, а привлекателността на имота играе важна роля за привличането на купувачи. Интериорът на вашето жилище задава тона на цялото преживяване при разглеждане. Уверете се, че представяте на клиентите добре поддържан апартамент, в който могат да си представят как би изглеждал техният живот в него. 

 

В никакъв случай не подценявайте чистотата и спретнатия вид на имота като ключов фактор във вземането на решение за покупка. Макар това да ви се струва като незначително основание за оттеглянето на интереса на купувачите, съмнителната хигиена и липсата на грижа за състоянието на имота имат съществена роля при сформирането на първо впечатление. Не забравяйте, че макар покупката на жилище да е изцяло рационално обусловена, купувачите често са водени от своите емоционални подбуди и подобен тип немарливост може да ви изиграе лоша шега.  

 

Запознаване с правните аспекти 

Консултацията с юрист е задължителна, преди да започнете да предлагате апартамента си за продажба. Адвокатът може да ви даде ценна информация относно документите, необходими ви за осъществяването на сделката. След подписването на предварителния договор, продавачът разполага с ограничено време за тяхното набавяне. В случай че не успее да се сдобие с цялата документация в срок, подлежи на санкция, която предвижда връщане на капарото в двоен размер. В този смисъл, адвокатът освен че ще ви спести излишни разходи, също така ще ви помогне да избегнете безрезултатно лутане по различните инстанции, като ви спести ценно време. 

Сключването на сделка за покупко-продажба на имот е невъзможна без съдействието и на нотариус, който да се погрижи за изрядността на документите. Задължителни документи са данъчната оценка и схема на обекта от Агенция по геодезия, картография и кадастър. Възможни документи също са удостоверението за тежести, което е силно препоръчително, удостоверението за сключен граждански брак, за наследници, ако ситуацията го предполага. Възможно е да се наложи и изваждането на удостоверение от НАП за липса на задължения. Добре е да обърнете внимание на таксите, които може да се наложи да платите. Според Закона за задълженията и договорите, таксите се поделят по равно между страните, но клаузата не е императивна, а може да бъде въпрос на договорка с купувача. 

 

Какво следва след приключване на сделката и за кои детайли да внимаваме? 

Съгласно Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) при покупка на имот се налага да бъде заплатен местен данък за възмездно придобиване на имущество. Ангажиментът за заплащане на стойността на данъка и таксите обикновено е отговорност на купувача, но не е изключена възможността вноските да бъдат поравно разпределени между двете страни по споразумението. Нотариалните такси се разпределят поравно между двете страни в сделката, а задължението за плащане на таксата по вписване има купувачът на имота. 
 

Продай имота си за 48 часа