0888 11 22 00

От началото на годината продажбите на скъпи имоти тръгнаха нагоре

От началото на годината продажбите на скъпи имоти тръгнаха нагоре

Пазарът на луксозни и скъпи жилища у нас от началото на годината върви нагоре и определено се съживява, смятат брокери от агенциите за недвижими имоти в страната.

Според Полина Стойкова от „Лукс имоти” в сегмента определено се наблюдава раздвижване от няколко месеца насам. „Много от хората осъзнаха, че имотите, макар да страдат от цикличност в цените, са все пак една от най-сигурните инвестиции и вложение на парите”, казва тя. „Съживяването се случва в много благоприятен момент, когато цените вече са стабилни, дъното е подминато и започна нов етап в развитието на пазара. Освен че хората отново се връщат към имотите като сигурна инвестиция, то това става и много удачен за тях пазарен момент” смята Стойкова.

„Все още не можем да привлечем траен интерес от чужденците към високия сегмент, защото през последните години освен че се славехме с евтини имоти, станахме известни и с едни от най-големите спадове на цените в Европа, но това възприятие постепенно ще се променя. Търсенето от чужденци за момента е основно за наемане на лукс имоти, тъй като те искат да имат сходен стандарт на живот като в собствените си страни, и това дава допълнителни възможности за доходност в сегмента”, прогнозира тя.

По думите й София остава основна дестинация за инвестиция в луксозни имоти, защото е най-развитият икономически и най-перспективен град в България, с най-динамичен пазар на имоти и относително по-голяма ликвидност.

Според Стойкова добрата новина е, че пазарът на лукс имоти все пак успя да се развие, тъй като той направи първите си стъпки в края на бума и мина през най-тежките години на кризата, но въпреки това се оказа устойчив. „При него балансът между търсене и предлагане е много по-добър от този в масовия сегмент”, смята тя.

Лятото донесе активизация на покупките на имоти над 100 000 евро, сочи анализ на „Адрес”, предоставен на „Монитор”. Една част от парите, изтеглени по време на кризата с 2 големи наши банки, вече са се върнали отново в трезорите, но други са инвестирани в имоти, казват от агенцията. Ниските лихви по депозитите активизират пазара.

Спадът на лихвите по депозитите в последните години активизира купувачите на имоти, смятат още от „Адрес”.

За последните 10 години цените на имотите са се повишили с 65%. Инвестицията в недвижимо имущество взема превес поради традиционното желание на българина да притежава собствен дом. От финансова гледна точка имотите притежават по-голяма ликвидност от златото, тъй като едно жилище може да се продаде в пъти по-бързо от благородния метал. Трябва да се има предвид, че доходът от жилище е сигурен и постоянен за разлика от печалбата от злато, която зависи от неконтролируеми фактори. Освен това от имотите могат да се получават приходи, които са допълнителна финансова помощ за собственика.

Повлияни от финансовата ситуация, заможните българи бяха първите, които се насочиха към покупка на скъпи имоти. Също така много сънародници, които живеят в чужбина, проявяват желание да придобият жилище в страната поради ниските цени на недвижимите имоти в сравнение с тези зад граница. Много купувачи се възползват от изгодните оферти за жилищни ипотеки, за да се сдобият с мечтаното жилище. Най-предпочитани за нови покупки са столицата, както и Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Благоевград.

Монитор, 25.08.14, с. 20+21

Продай имота си за 48 часа