0888 11 22 00

Цените на имотите- леко нагоре с 3-5%

Цените на имотите- леко нагоре с 3-5%

Брокери очакват и през 2015 г. да се търсят новопостроени имоти .

Ниските лихви по депозитите, тенденцията банките да се освобождават от заложените при тях имоти, спадът от последните 3 години в новото строителство и отчасти руската криза ще вдигнат леко цените на имотите през 2015 г.


Това прогнозират големите посреднически агенции у нас. Според повечето от тях ръстът в цените ще е около 3-5%. Оживлението, което започна в края на 2014 г., особено в големите градове и курортите, се очаква да продължи и през тази година.


Прогнозата се потвърждава и от отчетения, макар и все още слаб ръст от 4% на реалните имотни сделки за миналата 2014 г., по данни на Агенцията по вписванията. Той е по-висок в София, големите градове, и курортите, където стига и до 7%. От началото на кризата единствената година с ръст на имотните сделки бе 2011 - с 28,4% повече контракти в сравнение с 2010 г. През 2009 г. спадът е бил 35,2%, през 2010 г. - 9,12%, а след лекото съживяване от 2011 г. през 2012 г. пак имаше намаление, макар и вече по-леко от предишните - 6,85%. Тенденцията за понижаване на лихвите по депозитите, която се очаква да продължи и тази година, в съчетание с банковата криза около КТБ, която още не е отшумяла, насочиха към имотния пазар част от мигриралия от банките паричен ресурс.

Брокери и финансови консултанти го определят в рамките на поне 250-300 млн. лв. които може да се насочат към покупката на имот у нас. Страхил Иванов от "Явлена" обаче е по- предпазлив в оценките си. Той смята, че ръстът в цените ще е плавен и ще се наблюдава основно при атрактивни като местоположение, изпълнение и цена имоти, които могат да се използват за инвестиционна цел.Колегите му от "Аристо" пък прогнозират засилен интерес към ново строителство и покупки на жилища преди завършването на грубия строеж, който ще определя пазара тази година. От Bulgarian properties свързват движението на цените нагоре с отслабналото предлагането на качествени имоти, което се дължало на ниските обеми ново строителство в последните години.Финансови консултанти и банкови експерти прогнозират, че увеличаването на ипотечното кредитиране, което започна през 2014 г., ще продължи и 2015 г. и ще влияе на имотния пазар. Прогнозата е средният ръст от 5% при ипотечните заеми през 2015 г. да се вдигне до 7% на годишна база.

Влияние имат и облекчените условия при ипотечното кредитиране, след поправките в банковите закони от миналата година. Заради лекото увеличение на лошите кредити се очаква през 2015 г. банките по-бързо да се освобождават от заложени при тях имоти, което също ще се отрази на пазара. То обаче ще намалява темпа на цените, тъй като ще увеличи предлагането с по-евтини имоти.В същото време, по данни на банкови експерти, с около 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит - от 7% през юни до 2% към края на 2014 г. Растял и делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго, а не притиснати от кредитори.

Повечето посредници на пазара са категорични, че тази година най-активни играчи ще са българските купувачи.Заради кризата в Русия, според големите брокерски агенции, руснаците, които години наред бяха важни играчи ще започнат да с разделят със собствеността си у нас, каквито оферти вече имало.

И през 2015 г. посредниците очакват повечето сделки да се движат в диапазона 40-50 000 евро и да са основно в големите градове и отчасти в курортите.

Едновременно с това, от "Адрес" в свой анализ за изминалата 2014 г. отбелязват, че жилищата за над 100 000 евро отново са привлекли вниманието на купувачите. Оживлението започнало през лятото на 2014 г. заради събитията около КТБ, но брокерските агенции очакват този интерес да остане и през 2015 г. Анализът показва още, че времето между проучването на пазара, огледите и реалното сключване на сделка непрекъснато намалява.

24 часа, бр.24, 26.01.15, с.19

Продай имота си за 48 часа