0888 11 22 00

Топ 3 тенденции в пазара на недвижими имоти за 2024

пазара на недвижими имоти за 2024

Научете повече за бъдещите тенденции в пазара на недвижимите имоти и строителството от нашите опитни експерти! Вижте тук!

 

Кратък преглед на текущото състояние на пазара на недвижими имоти

След изключително бурна и силна 2022 г., през 2023 пазарът на недвижими имоти е по-спокоен и балансиран, в сравнение с динамичната предходна година. Лекото охлаждане на интереса се дължи на фактори като сериозната инфлация, промяната и покачването на лихвите по ипотечните кредити, както и други икономически и политически фактори през годината. 
Наблюдава се засилен интерес към новото строителство, което успява да отговори на клиентското търсене. През последните няколко години купувачите на жилища станаха все по-взискателни към имота, който искат да придобият, както и средата, в която ще живеят. А то, от своя страна, се характеризира с по-модерна визия и архитектура, по-високо качество и ниво на сигурност, както и е изграждано с едни от най-новите технологии за строителство. 

 

Очакваното влизане на България в еврозоната също ще даде своето отражение върху имотния сектор, но не може да се предвиди точна реакция на пазарите при приемане на еврото. Би следвало покачване на цените, заради увеличеното доверие в пазарите.
Съвкупността от тези фактори, както и неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите, карат купувачите да изчакват, което води до ограничаване на търсенето на жилища. Но ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, се очаква и силно търсене на имоти през 2024 г. Очакваното увеличение на лихвите по ипотечните заеми с между 0.1 и 0.3 процентни пункта ще продължи да ги прави достъпни за клиентите, което също ще даде тласък на пазара. Напомняме, че през 2023 г. България продължи да предлага едни от най-ниските лихви по заеми в Европа, което мотивира част от участниците на пазара да реализират сделка и да се възползват от изгодните условия. И ако през тази година клиентите продължиха да разчитат на външно финансиране в рамките на 80-85% от стойността на имота, процентът нарасна до 90% за качествените жилища на добра локация и такива тип ново строителство.

 

Най-новите тенденции от света на недвижимите имоти

 

Тенденция 1: Технологични иновации в недвижимите имоти

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво. Освен качествени материали, в процеса са внедрени и най-новите строителни технологии. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл. При новото строителство разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са разпределени с оптимална функционалност.


Все повече се говори за интегрирането на система, базирана на блокчейн, която да подпомогне достъпа до данни и работата с тях, както и да увеличи сигурността и минимизира възможностите от злоупотреба и измами. Основната функция на блокчейн системата е подобряване прозрачността в процеса на работа. В сектора на недвижимите имоти това би допринесло за увеличаване сигурността при вземането на решения, както и сигурността на данните и оптимизиране ефективността на екипите в процесите.

 

Виртуални обиколки и дигитални сделки

Виртуалните обиколки стават все по-популярни и търсени. Освен това е много голям плюс ако освен снимки, в обявата се сложи и видео. То ще заведе клиента на виртуална разходка из имота и ако го хареса – ще отиде на оглед. Това помага също така да се избегнат разочарованията, защото всеки клиент ще бъде подготвен предварително за това, което ще намери на място. С помощта на нови способи и приложения, могат да се направят и 360-градусова виртуална разходка из целия имот, като по този начин клиентът може да премества с курсора и обиколи цялото жилище с няколко клика. 

 

Тенденция 2: Екологично строителство и енергийна ефективност

Новата енергийна инфраструктура е на първо място в класациите, отразявайки високите енергийни цени и нуждата от преминаване към зелена енергия за постигане на въглеродно неутрална икономика. 

Секторът на недвижимите имоти също така се опитва да се адаптира и към променящите се климатични условия. Това се отразява в изграждането на сгради, които могат да издържат на екстремни климатични условия като наводнения или суша, урагани и горещини, които да гарантират безопасността и благосъстоянието на живущите в тях.

 

Развитие на зелени и енергийно ефективни сгради

Засилването на регулациите и нарастващото въздействие на климатичните промени правят екологичната устойчивост ключов приоритет за сектора на недвижимите имоти. Обновяването и преустройството на сгради трябва да цели постигане на високи стандарти за енергийна ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници и създаване на здравословни и устойчиви работна и жилищна среда. 

Освен използването на иновативни материали от най-висок клас, строителните предприемачи включват и енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи.

 

Тенденция 3: Промени в Предпочитанията на Купувачите

Купувачите, които са се насочили към покупка на жилище завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-точно на техния стил и начин на живот. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага жилището. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

 

Търсене на енергийно ефективни жилищни пространства

Купувачите на недвижимо имущество започват да обръщат все повече внимание и на енергийно ефективните фактори при избор на имот. Те са наясно, че важна роля за спестяването на средства за комунални сметки например има полагането на качествена топлоизолация при строителството на сградите. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията. От своя страна, поставянето и монтажът на нови ВИК и електро инсталации също биха спестили много разходи по ремонт и поддръжка, които обикновено са строго наложителни в много от старите жилищни кооперации.

 

Растящ интерес към крайните райони и малките градове

Ковид вълната несъмнено допринесе за промяната в интересите, нагласите, предпочитанията и на клиентите, които се насочиха към търсенето на по-големи, просторни и функционални жилища, както и към къщи с големи дворове. Като това води и до растящ интерес към имоти, намиращи се в крайните райони на големите градове или закупуване на жилище, отговарящо на изискванията им, в по-малък град.
 

Продай имота си за 48 часа