0888 11 22 00

Ръст на цените в 11 града

Ръст на цените в 11 града

Купувачите на жилища – имат ли нужда от стимули?

Строителният бизнес отново заговори за стимулиране на купувачите на първо жилище и на новото строителство. На конференцията за имоти BalRec арх. Пламен Мирянов, управител на „Артекс инженеринг”, изтъкна, че държавата няма жилищна политика, въпреки че 80% от богатството на българина е съсредоточено в жилища.

„Няма жилищна политика за насърчаване на ново жилищно строителство, млади семейства и купувачи на първо жилище. Трябва да гледаме напред, да знаем, че сградният ни фонд се обновява и богатството на хората да бъде модерно, строено през ХХІ век”, коментира Мирянов.

По думите на Мирянов за хората е важно да намерят добри условия за финансиране и от продавача. Същевременно обаче в момента пазарът е ориентиран предимно към средния и висшия мениджмънт като основни купувачи. „Заплащането не се развива с бързи темпове, не може да се разчита само на това, че мениджърите или собствениците на бизнес ще купуват”, коментира той.

„Над 80% от националното богатство на гражданите е съсредоточено в жилищата. 100% от българите за 80% от богатството си не получават нищо от държавата”, коментира и Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти”.

По думите му този капитал не се поддържа по правилен начин, което води до свръхамортизация на жилищния фонд и загуби за стотици милиони годишно. Същевременно новото строителство е силно свито и темповете на подмяна на остарелия жилищен фонд са изключително бавни.

Участниците в конференцията призоваха и за опростяване на процедурите за кандидатстване за кредит и намаляване на бумащината.

 

Жилищният пазар – умерен оптимизъм за бъдещето

Като цяло участниците на пазара са оптимистични за бъдещето на пазара, който обаче е съсредоточен в четирите най-големи града на страната. Пазарите в по-малките населени места се развиват по-скоро стихийно и спорадично.

Същевременно от "Адрес" отчитат лек ръст на цените, което е видно и от данните на Националния статистически институт (НСИ) – докато през второто тримесечие повишение беше отчетено в 9 града, през третото те са 11, посочи Георги Павлов. Очакванията му са тенденцията да стане видима и в други големи градове.

Павлов отчете и ръст на сделките за първите 9 месеца на годината – в София е регистрирано повишение от 9 на сто на годишна база, в Пловдив – 17%, Варна – 12%, и Бургас – 16%. Отчита се и промяна в търсенето – клиентите предпочитат тристайни апартаменти, докато преди се насочваха към двустайните.

По думите му все повече купувачи искат да сменят жилището си с по-добро и да се възползват от сегашните ценови нива. Близо 15 на сто от купувачите през тази година са купили жилище с инвестиционна цел, а не защото имат нужда, една четвърт от сделките са се осъществили без компромис в цената, останалите – с минимална отстъпка, а в някои случаи сделка се е сключила на по-висока от офертната цена, каза още той.

Пламен Андреев, управител на Planex, допълни, че покрай кризата хубавите имоти са се изчерпали и вече се готвят планове за осъществяването на нови проекти. „Уроците от кризата трябва да ни научат да сме по-внимателни към проектите и по-разумни в очакванията си”, коментира той, като допълни, че възстановяването на пазара ще продължи и през следващите две-три години.

„Нямаме защо да си заравяме главата в пясъка и да твърдим, че пазарът е добре. Пазарът в момента е в застой. Интересът е намалял значително и успехът на проектите зависи от това колко прецизно са направени”, добави той.

Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates, изтъкна, че на пазара доминират местните купувачи и няма спекуланти. Клиентите освен това вече знаят какво искат и подхождат по отговорно към сделките с имоти, включително и към взаимоотношенията си с банките.

 

Източник: investor. bg

Продай имота си за 48 часа