0888 11 22 00

Какви ще бъдат тенденциите при апартаментите ново строителство до края на 2024?

тенденциите при апартаментите ново строителство

Искате ли да знаете какви ще са новите тенденции при имотите ново строителство до края на тази година? Нашите професионалисти споделят повече по темата тук!

 

Какви бяха тенденциите до момента?

Лекото охлаждане на имотния интереса, което се наблюдаваше през 2023 г.,  се дължеше на фактори като сериозната инфлация, промяната и покачването на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна – същите тези, които повлияха на пазара още в началото на 2022 г. 
Данни на „Адрес Недвижими имоти“ показват запазване на тенденциите от 2023 г. когато купувачите, които са търсели имот, са били 28 500 души при 24 хил. оферти за имоти, които се продават. Това означава, че за един купувач през миналата година е имало 0,8 имота на пазара, съобщава Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на„Адрес Недвижими имоти“.

Продължаваме да наблюдаваме значително успокоение и раздвижване на пазара, но купувачите несъмнено остават също толкова взискателни, добре информирани и с набор от голям избор и конкуренти, с които трябва да се преборят.
2024 година поддържа имотните темпове от 2023 г. , като е Необходимо е да се следят 3 основни фактора. Първият какво е движението на лихвите по ипотеките. Вторият фактор са спестяванията на потребителите. И третият фактор е растящата инфлация и страхът от обезценяване на парите. Това рефлектира в нарастваща активност на пазара и устойчиви ценови нива с потенциал за умерен ръст. 

 

Високите цени на имотите

Безспорно фактори като инфлацията, обезценяването на парите, общото поскъпване на стоки и услуги, както и непредвидимите икономически и социални промени влияят върху развитието на имотния сектор, тъй като той е пряко свързан както с доходите на хората, така и с политиките на банките относно отпускането на заем за покупка на собствен дом. Всички тези процеси оказват влияние върху поведението на купувачи и продавачи, което въздейства и върху броя на сключените сделки, и на цените на жилищните имоти. 

Средният ръст на цените в София продължава да се върти около 25%. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в морската столица скокът е с над 30%. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство, поради което и се наблюдават по-сериозни ръстове в квартали като Люлин, Овча купел, Манастирски ливади, Кръстова вада, Малинова долина, Банишора – райони с по-наситено предлагане на ново строителство в столицата.

Цените на качествените имоти в престижните квартали растат плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. 

Цените на жилища ново строителство са по-високи е от тези на старите сгради, но се смята, че новото строитество е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. У нас интересът към новото строителство се повишава, като купувачите се интересуват от имоти в периферията на столицата, в близост до природата, но също така, решаваща за крайния избор на търсещите имоти ново строителство, е възможността за лесен достъп до централната градска част.

 

Как ще се променят тенденциите

Според Гергана Тенекеджиева за момента няма предпоставки за спад на цените на жилищата в големите градове, тъй като доходите нарастват, безработицата остава ниска, както и лихвите по ипотечните кредити.
Движението на цените на жилищата ще продължава да зависи и от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите и заетостта в страната. Безспорно фактори като инфлацията, обезценяването на парите, общото поскъпване на стоки и услуги, както и непредвидимите икономически и социални промени влияят върху развитието на имотния сектор, тъй като той е пряко свързан както с доходите на хората, така и с политиките на банките относно отпускането на заем за покупка на собствен дом. Всички тези процеси оказват влияние върху поведението на купувачи и продавачи, което въздейства и върху броя  на сключените сделки, и на цените на жилищните имоти.
По предварителни данни на НСИ, през януари 2024 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е 0.5% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за януари 2024 г. спрямо януари 2023 г. е 3.8%.
Инфлацията ще кара все повече купувачи да инвестират спестяванията си в имот, което безспорно ще стимулира динамиката при новото строителство. Развитието на новите проекти ще се катализира и от друг фактор. Много потребители ще търсят опции за разширяване на домакинствата си и ще правят двойни сделки, продавайки жилищата си, за да се сдобият с по-големи. 
Гергана Тенекеджиева посочва, че цените на жилищата ще намалеят, но ако намалее търсенето и споделя три фактора, които биха довели до спад на търсенето. Първият е евентуален ръст на лихвите не само по ипотечните кредити, а и дори в по-голяма степен по депозитите.
„Ако хората имат възможност да държат спестяванията си в банки при 5% доходност, най-вероятно няма да рискуват с инвестиционна покупка на имот“, счита тя.

Един от силните двигатели на жилищния пазар са именно ниските лихви по ипотечните кредити, които остават почти непроменени през миналата година въпреки очакванията за плавен ръст. 

На макроикономическо ниво, инфлацията ще оказва значително влияние върху пазара на имоти, надскачайки дори влиянието на лихвите. Развоят на събитията в икономическата и политическата среда, както и изграждането на стратегии за контрол на инфлацията ще имат потенциал да променят динамиката на имотния пазар.

 

Цените на имотите и кредитите

Гергана Тенекеджиева посочва също, че цените на жилищата ще намалеят, ако намалее търсенето и посочи три фактора, които биха довели до спад на търсенето. Първият е евентуален ръст на лихвите не само по ипотечните кредити, а и дори в по-голяма степен по депозитите.
„Ако хората имат възможност да държат спестяванията си в банки при 5% доходност, най-вероятно няма да рискуват с инвестиционна покупка на имот“, счита тя.

Вложението в недвижимо имущество е традиционна и позната на българите инвестиция, която предлага сигурна и нискорискова алтернатива за хората, търсещи „убежище“ за спестените си средства. В условията на ускорена инфлация, сриваща покупателната стойност на парите, недвижимите имоти още веднъж ще се затвърждават като благоприятна възможност да защитите заделените лични средства.

 

Новото строителство

Апартаментите ще продължават да заемат основно място при предлагането, а водещи са монолитните жилища в етап на строеж. Новото строителство става все по-предпочитано за клиентите поради няколко основни причини – на първо място се нарежда по-ниската продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане; модерната визия, функционални разпределения, тяхната икономичност и по-ниски разходи са също сред основните предимства за купувачите; облагородените зелени пространства. Освен това, функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. 
Най-търсени ще се запазват тристайните апартаменти, а непосредствено след тях и със съвсем малка разлика от гледна точка на интереса – двустайните. Интересът към четиристайните жилища продължава да расте.  Интересът към покупка на къщи е основно ще е около София, Пловдив и Варна.

Апартаментите на морето у нас също ще запазят тенденцията за растящ интерес, а една от основните причини е фактът, че поддържат по-стабилни ценови нива от тези на градските жилища. Особено в текущата икономическа обстановка, клиентите, които търсят инвестиционно жилище, се насочват към големите областни градове на Черноморието. Варна и Бургас са основен избор за този тип купувачи, тъй като районите се радват на сериозен туристически интерес, следователно и високо търсене на апартаменти за краткосрочно наемане през летния сезон.

 

Как да изберем подходящ момент за инвестиция в имот?

Обмислете добре дали настоящият период е подходящ за покупка на недвижимо имущество. Наблюдава ли се активно търсене на имоти, благоприятни ли са условията при отпускане на жилищни кредити и може ли да се разчита на банкова стабилност.

 

Продай имота си за 48 часа