0888 11 22 00

Топ 10 най-добри дестинации за покупка на селски къщи около Бургас

къши около Бургас

През последните няколко години търсенето и интересът към имоти в Бургас и региона отчита повишаване. Осъществяването на все повече имотни сделки в този район е плавна тенденция с начало около ковид кризата, като през 2021 година търсенето става значително по-изразено. Ниските лихви по кредитите, повишаването на средните доходи у нас и последващите ефекти от пандемията са част от факторите, които допринесоха за благоприятното развитие на имотния пазар в Бургас и региона. Повече за 10-те най-добри дестинации за покупка на къщи около Бургас, можете да прочетете тук. 

 

Защо все повече хора избягват града?


Тенденцията за засилване интереса към локации, близо до големи градове, се повиши след началото на пандемията - период, в който мнозина осъзнаха собствената си нужда от това да заменят по-населените места с по-малко населени, да разполагат с просторен имот с двор на тихо и отдалечено място, както и да инвестират във ваканционен имот, в частност в селски къщи. За тези, които работят от разстояние, именно тези локации се явиха най-сериозен интерес, тъй като са идеална възможност за бягство от забързаното градско ежедневие и за живот на по-голяма площ. И въпреки затихването около пандемията, дори през 2022 година интересът към тези имоти се запази.


Ниските лихвени нива по кредитите и нарастващата инфлация през изминалата година мотивираха тези, които разполагат със спестявания не само да закупят инвестиционен имот, но и да се насочат към по-спокойните и тихи локации - тези в близост до големите градове. През второто тримесечие на 2022 година и в унисон с растящата инфлация и лекия ръст в лихвените нива бе отчетено забавяне в този сегмент, но очакванията са темповете на продажбите на тези имоти да се възстанови на нивата отпреди това. 

 

Имотният пазар около Бургас

От началото на ковид до днес селските къщи се радват на все по-голям интерес от страна на купувачите у нас, като районът около Бургас не прави изключение. Вторият по големина град на българското черноморие и прилежащите му населени места се явяват притегателна сила най-вече за българите - основно за млади семейства, които работят дистанционно и търсят спокойствието на живота в по-малко населените райони. 

През 2022 година имотният пазар в Бургас бе умерен и устойчив, основно с инвестиционна насоченост - около 45% от всички сделки бяха с такава цел. Пазарът там също регистрира изменение в ценовите нива, продиктувано от инфлационния натиск, като логично това се отрази и на имотния пазар около Бургас. Цените на селските къщи обаче варират, в зависимост от тяхната локация и нужда от последващи ремонтни дейности. Квадратурата и големината на двора към имота също са от съществено значение за неговата стойност. 

 

Тенденции

Въпреки успокояването на имотния пазар у нас през последната една година, интересът към селски къщи и имоти в близост до по-големите градове се запазва, а очакванията са да се възвърне на нивата отпреди кризата. За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът в инвестиционните сделки, отчетен от АДРЕС. Нагласата на купувачите е по-скоро да купят ваканционен имот с парите, които са заделили. 

 

Топ 10 дестинации за покупка на къщи около Бургас

Ето кои са топ 10-те дестинации за покупка на къщи около Бургас.

 

село Дебелт 

Село Дебелт се намира в непосредствена близост до Бургас - разположено е на едва 20 км от града и в полите на планина Странджа. Впечатлява с невероятната си локация и бързият достъп до морето и планината. Любопитен факт за с. Дебелт е, че съществува още от времето на Римската империя. Към днешна дата населението на Дебелт е около 2000 души.
В района могат да бъдат намерени както къщи, готови за директно нанасяне, така и такива на значително по-ниска цена, които обаче изискват извършването на ремонтни дейности. Именно поради това средната цена на кв.м варира. 

АДРЕС Недвижими имоти предлага едноетажна къща в с. Дебелт. Повече можете да разгледате тук.      

 

село Кости

Село Кости е разположено на 55 км от Бургас и на 13 км от Царево, и е в обхвата на  Природен парк „Странджа“. Характерно за селото е неговата традиционна архитектура, като все още могат да бъдат видени някои стари дървени къщи на предишните му жители - просторни къщи, с широки одъри, но без прозорци и с оскъдна светлина. Населението му наброява 179 души по последно преброяване. 

 

кв. Ветрен

Интересен факт за кв. Ветрен е, че през 2009 г. е закрит като отделно населено място и е присъединен към Бургас. Ветрен се намира на около 13 км от центъра на града и е разположен в бургаската низина. От източната му страна и близо до него се намират бургаските минерални бани, а на север от Ветрен започват южните склонове на Стара планина. На територията на Ветрен има открити и действащи минерални извори още от древността, както и балнеологичен център с множество басейни, като минералните бани се намират в непосредствена близост от квартала - на 0.5 км от Ветрен. 
Кв. Ветрен може да предложи просторни къщи и вили ново строителство. 

Офертите на АДРЕС Недвижими имоти за кв. Ветрен можете да откриете тук

 

кв. Банево

Банево се намира на около 2 км от бургаските минерални бани, на около 3 км от Ветрен и приблизително 17 км от центъра на Бургас, което го прави друг предпочитан район за покупка на къща или вила. Бивше селище, Банево е присъединено към града през 2009 г. заедно с Ветрен. В центъра се намира основно училище „Иван Вазов“ и читалище „Христо Ботев“, както и най-голямата детска градина на територията на Община Бургас. 
В този район също се предлагат основно къщи ново строителство, които можете да разгледате тук

 

село Полски извор

Село Полски извор също се нарежда сред топ локациите за покупка на къща, тъй като е разположен на едва 16 км от центъра на Бургас. Преобладаващата част от селото наподобява по-скоро вилна зона, поради което е и предпочитано за покупка на имот. 
Предложенията на АДРЕС Недвижими имоти в с. Полски извор можете да откриете тук

 

квартал Крайморие

Крайморие е най-малкият квартал на Бургас и е по-популярен като курортно селище. Намира се на около 10 км от центъра на града, а от Созопол – на едва 20 км. Крайморие впечатлява с редица природни забележителности, сред които остров Света Анастасия, защитени месности, езера и едноименният къмпинг Крайморие. 

 

село Маринка

Село Маринка също се намира в непосредствена близост до град Бургас – разположено е на едва 11 км от центъра на града и 17 км от Созопол. Именно в селото се намира и един от най-красивите и любими параклиси в Бургаска област, който носи името на покровителката на селото – Света Марина.
Повече за къщите, които се продават в района, можете да видите тук

 

село Росен

Росен е село, разположено в Югоизточна България, част от Област Бургас и приспадащо към Община Созопол. В непосредствена близост до него се намират връх Бакърлъка, защитената местност Ченгене скеле, а къмпинг Градина и плаж Атия са разположени на около 8 км от селото. 

 

село Каменар

Каменар е разположено на приблизително 4 км от град Поморие и на 19 км от град Бургас. Предлага и бърз достъп до летището на Бургас, което се намира на 13 км от селото. Популярно е и сред поморийци, които често го посещават, за да пълнят вода от чешмата в Каменар.

Повече можете да разгледате тук

 

град Поморие

Градът, основан с името Анхиало, днес Поморие, е четвъртият по големина град на българското Черноморие. Разположен е на 20 км от град Бургас и съчетава перфектния баланс между спокойствие и удобствата на града.

Всички оферти на АДРЕС в гр. Поморие можете да разгледате тук

Продай имота си за 48 часа