0888 11 22 00

Как да изберем подходяща локация за нов апартамент?

подходяща локация за нов апартамент

Когато търсите да наемете или закупите недвижим имот имате предварително определени критерии, с които се съобразявате. Локацията има пряко отношение върху начина ви на живот, поради което районът е от изключителна важност. Вижте какво е добре да имате предвид при избора на локация за новото ви жилище тук.

Самостоятелен блок или затворен комплекс?

Дали апартаментът да бъде в самостоятелен блок, или в затворен комплекс зависи от личните предпочитания и от финансовите възможности на човек. Няма универсален отговор на този въпрос, тъй като и двете опции имат както плюсове, така и минуси.

Голяма част от затворените комплекси се намират в близост до природата. По този начин можете да се откъснете бързо от градския шум и мръсния въздух. Сред предимствата на комплексите от затворен тип се нареждат още осигурените паркоместа, 24-часовата охрана и видеонаблюдение и високото качество на строителните материали, използвани при построяването на сградите. Именно поради тези причини някои хора предпочитат спокойствието на затворения комплекс, сигурността и удобствата, които той предоставя.

Живеещите в самостоятелен блок спестяват от високите такси за поддръжка, които затворените комплекси имат. Ако сте свикнали с ритъма на забързания град и държите да пътувате възможно най-малко време до работа, то тогава по-добре се ориентирайте към имот, който се намира в самостоятелен жилищен блок. Хората, които отглеждат домашен любимец може да се наложи да се съобразяват с установените за това правила в блока, но няма никакви ограничения относно разходките в междублоковите пространства. Докато в някои комплекси от затворен тип, има строги правила относно разхождането на кучета в зелените площи на територията на комплекса.

Какво да имаме предвид при избора на локация за нов апартамент?

Квартал

Има няколко основни фактора, на които е добре да обърнете внимание, когато избирате новия си дом. Изборът на подходящ квартал е един от тях. От локацията зависи както цената на имота, така и спокойствието ви. Изборът на квартал се обвързва и с това колко далече се намира той от ключови за вас локации. Такива могат да бъдат работното ви място, университетът, в който учите, паркове, жилищата на ваши близки и т.н.
Обикновено хората, които живеят в София, са склонни да търсят новото си жилище в квартала, в който са живели досега или поне в съседен на него район. Причината е, че мястото им е най-познато и там се чувстват най-спокойни. Освен това са наясно, че смяната на района е обвързана с период на адаптация, който предпочитат да си спестят.
Преди да пристъпите към поемането на такава важна стъпка като закупуването или наемането на имот, трябва да сте наясно със себе си и къде си представяте да живеете. Изборът на подходяща локация се свързва и с това какво планирате в личен план. Например ако в близките години ви предстои да създадете семейство, то приоритет за вас най-вероятно би било в района да има детска градина, училище и парк, където да можете да се разхождате.
Ако възнамерявате да закупите жилище трябва да мислите в перспектива. Възможно е след години да решите да продадете апартамента си и логично е да искате да го направите срещу изгодна за вас сума. Затова е важно да се отбележи, че добрият квартал е предпоставка за по-добрата цена на имота дори и след години.
В случай че купувате апартамент с инвестиционна цел, то най-добре проучете как се развива пазарът на недвижими имоти. Проверете къде се планират инфраструктурни промени, които биха благоприятствали вашата бъдеща инвестиция. Най-добре направете консултация с брокер на недвижими имоти, който може да ви даде сведения за пазара и да ви посъветва дали инвестицията в този момент си заслужава.

Близост до линии за градски транспорт

Разрастването на транспортната мрежа е предпоставка за развитието на кварталите и съответно те стават по-желани и предпочитани от потребителите. Пътуванията ви най-вероятно не се ограничават само до работното ви място, а и до институции, любими заведения за хранене, центъра на града и пр. Ето защо е важно да закупите или наемете имот, който се намира на комуникативно място.
Ако разполагате с личен автомобил, то факторът близост до линии за градски транспорт може да не е от съществено значение за вас. Но ако често използвате услугите на обществения транспорт, то най-вероятно държите в района да има добре изградени транспортни връзки, които да ви осигуряват бърз достъп до ключови части на града. От значение е и какъв е видът транспорт в квартала. Важно е да се отбележи, че метрото остава най-бързият обществен транспорт. Неслучайно повечето потребители търсят жилище в близост до метростанция.
Хората с личен автомобил следва да се интересуват основно от натовареността на трафика в района, състоянието на пътната мрежа и възможностите за паркиране. Ако пък сте от хората, които активно спортуват, тичат или карат колело, то обърнете внимание дали в района има добре изградена инфраструктура и алеи, за да можете да не се лишавате от любимите си занимания.

Строителство около сградата

Строителството около сградата е друг ключов компонент, от който потенциалните купувачи се интересуват. Обикновено те държат около имота им да не е презастроено, а да има повече зелени площи и паркове, където да могат спокойно да прекарват времето си на открито в разходки, почивка или игри с детето.
Направете списък с желаните от вас квартали и проучете какво има в тях. Трудно ще получите актуална информация за строителството в конкретната зона само с онлайн проучване, тъй като кварталът, към който сте се ориентирали може да се развива бързо и информацията в интернет да не е актуална. Затова например може да отделите време, за да се разходите из квартала, за да добиете реална представа.

Близост до магазини 

Близостта до магазини е не по-малко важен фактор при избора на локация. Затова е добре когато проучвате района, да проверите дали в него има аптеки, здравни заведения, магазини, пазари, заведения за хранене и други. Разходката в квартала ще ви даде възможност да усетите атмосферата му, да проучите обектите в района, да прецените пешеходното разстояние, на което се намират магазините от имота ви. А защо не и да поговорите с евентуалните си бъдещи съседи. По този начин ще се сдобиете с информация от първо лице за добрите и лошите черти на района, към който сте се ориентирали.

Кои са най-предпочитаните жилищни квартали с нови апартаменти?

Сред най-предпочитаните квартали, които предлагат нови апартаменти се нареждат Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Овча купел. Тези жилищни квартали продължават да привличат купувачи и наематели най-вече с разнообразието си на нови и качествени проекти.


Манастирски ливади е един от най-популярните квартали, особено сред младите семейства. В него можете да откриете както апартаменти в самостоятелен блок, така и в затворен комплекс. Кварталът предлага предимно апартаменти ново строителство, като съществува и възможността за покупка на имот „на зелено“.
В Кръстова вада преобладават предимно еднофамилни къщи, но можете да намерите и апартаменти в комплекс от затворен тип, в малка кооперация или в по-голям жилищен блок. Кварталът се слави с наличието на зелени площи, удобства и услуги в близост, спокойствие и сигурна среда.


Квартал „Витоша“ е от новоразвиващите се столични квартали. Профилът на района се доближава до този на Манастирски ливади, но се различава с по-ниски цени на имотите. Популярен е основно сред младата аудитория. Строителството е предимно тухлено, като липсват панелни блокове, а кооперациите са не по-високи от 4-5 етажа.
 

Продай имота си за 48 часа