0888 11 22 00

Ново строителство София. Кои са най-привлекателните райони?

Ново строителство София.

Купувачите на недвижими имоти често са изправени пред дилемата какъв да е типът строителство на новия им дом. Новото строителство се отличава с по-добро качество, модерен дизайн и архитектура. Прочетете нашата статия, за да разберете кои са най-предпочитаните квартали в София с ново строителство. 

 

Какви са основните тенденции в предлагането на имоти в столицата?

Според последните статистически данни на Националния статистически институт (НСИ) цените на жилищата отчитат двуцифрено нарастване на годишна база през първото тримесечие на 2021 година. Сред градовете, отчитащи най-голямо поскъпване на жилищата се нареждат Русе, Варна и София. Спрямо първото тримесечие на миналата година, цените на имотите са се повишили с 11,5%. По-съществено поскъпване отчита старото строителство – 13,3%, а новото строителство отчита поскъпване от 8,7%. В столицата, по-конкретно, общото повишение на годишна база е 11,9%, като старото строителство отчита ръст с около 14%, а цените на новопостроените имоти са нараснали с 8,8%.

 

Статистиката показва още, че в сравнение с последното тримесечие на миналата година, продажбите на жилища отчитат спад (от страна както на брой, така и на стойност). На годишна база обаче от гледна точка на стойността, продажбите на национално ниво са нараснали с малко над 42%, а от гледна точка на брой – с малко над 39 на сто.

 

В София стойността на продажбите отчита ръст и при старите, и при новите жилища, а общият ръст е 27,3%. От гледна точка на броя на продадените имоти в столицата ръстът е само 6,4%. Това се дължи основно на повишението на цените на жилищните имоти, в резултат на което хората заплащат по-големи суми.

 

Когато става въпрос за покупка на имот ново строителство, то интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани райони за покупка и наем на имот в столицата. Именно тази тенденция обуславя засиления инвеститорски интерес към свободните парцели в южните и югоизточните части на града. През последните години районите с достатъчно свободни площи се развиват с най-бърз темп. В централните части на града трудно могат да се намерят свободни площи, върху които да се построят нови и модерни жилищни сгради. Ето защо интересът е по-скоро към покрайнините на града, а именно на юг, където има достатъчно свободно пространство за построяване както на ниски и практични жилищни кооперации, така и на затворени комплекси, разполагащи с всички удобства. 

Най-добри райони с ново строителство

Манастирски ливади 

Квартал Манастирски ливади е сред най-желаните и атрактивни квартали за покупка на новопостроен имот. Имотите в него са предимно ново строителство, като не липсват и предложения за покупка „на зелено“. Районът е предпочитано място за живеене от млади семейства с малки деца, които искат да живеят в малка жилищна кооперация, апартамент от луксозния сегмент или в затворен комплекс, предлагащ им голямо разнообразие от допълнителни екстри.
Манастирски ливади е един от най-бързоразвиващите се квартали в София. Локацията на квартала дава възможност на живущите за бърз достъп до големите пътни артерии на  столицата, центъра на града и Околовръстния път. Съществено предимство на района е близостта му до Витоша и лифтът за ски пистите. Кварталът има осигурена и бърза трамвайна линия, която не се влияе от натовареността в града, тъй като ползва независим маршрут на градския транспорт. 
Разгледайте нашите предложения за покупка на жилище в Манастирски ливади тук!

Витоша

С много близък профил до този на Манастирски ливади е квартал Витоша. Той също е сред динамично развиващите се райони на столицата. Общите им черти се изразяват в профила на купувача, а именно – млади семейства, които искат да закупят своя първи дом. Строителството в района е предимно тухлено, с модерна и съвременна архитектурна визия. Обикновено жилищните кооперации са ниски (не по-високи от 4-5 етажа), а стари панелни блокове напълно липсват.
Съществен недостатък на района обаче е липсата на добре развита мрежа на градския транспорт, поради което живущите обикновено ползват личния си автомобил за придвижване към останалите части на града.
Разгледайте нашите предложения тук!

Младост 4

Сред бързоразвиващите се южни квартали в София се нарежда и квартал Младост 4. Район Младост е втория по население в столицата след Люлин. В Младост 4 има налични много училища, детски градини, болници, големи супермаркети, заведения за хранене и други възможности за развлечение. Съществен плюс на района е добре уредената инфраструктура и наличието на бърз обществен транспорт. През Младост 4 преминават няколко автобуса на градския транспорт, както и метро, благодарение на което може да се достигне до центъра на града само за няколко минути.
Освен от гледна точка на развитието на квартала, Младост 4 е търсен район и от работещите на територията на Бизнес парк София. Работещите в офис сградите на парка често търсят възможност и за наем на апартамент в района.
Разгледайте нашите предложения тук!

Студентски град

Студентски град също се намира в югоизточната част на града. Той граничи с кварталите Дианабад, Дървеница, Витоша и Малинова долина. В началото кварталът е създаден, за да задоволи нуждите на студентите, обучаващи се в университетите в града. Ето защо в него има изградени множество студентски общежития. На територията на района има 6 висши училища, където всяка година влизат нови първокурсници.
Заради удобната си локация и добре изградената инфраструктура, Студентски град преживява истински строителен бум през последните години. Южната част на квартала – около Зимния дворец на спорта и Националната спортна академия се превърна в предпочитано място за живеене на много млади семейства. Районът предлага възможност за различни активности – спорт, разходки и забавления. В близост се намира и Зоологическата градина на София, а спортните зали в квартала често са домакини на редица спортни събития през годината. Голямото търсене в района стана причина за по-засиленото строителство на нови и модерни жилищни сгради и кооперации.
Разгледайте нашите предложения за покупка на имот в Студентски град тук!

Малинова долина

Разположен на сравнително спокойна локация, Малинова долина предлага възможност за покупка на собствен дом ново строителство. Близостта му до Околовръстния път на София дава възможност за бърз достъп до останалите части на града. Малинова долина е един от кварталите на София, поддържащ най-високи ценови нива. Предлага възможност за покупка на луксозни имоти и жилища „на зелено“, поради наличието на свободни парцели.
Нашите предложения за имоти ново строителство в Малинова долина можете да видите тук!

Кръстова вада

Въпреки наличието на масивни еднофамилни къщи, изградени през 60-те години, Кръстова вада не губи своя потенциал за развитие. Районът предлага голямо разнообразие от оферти за покупка на новопостроен имот, намиращ се в модерна жилищна сграда или в затворен комплекс.  В квартала се наблюдава и частично изграждане на бизнес и промишлени сгради. В него се създават предимно затворени комплекси, с възможност за покупка на жилище от висок клас, с модерно обзавеждане и архитектура. Избралите да закупят имот в затворен комплекс в Кръстова вада могат да ползват редица удобства като контролиран достъп, видеонаблюдение, спокойна и сигурна среда, наличие на много зелени площи и т.н.
Разгледайте нашите предложения тук!

Продай имота си за 48 часа