0888 11 22 00

Ново или старо строителство да изберем като следваща инвестиция?

Ново или старо строителство

Какви са предимствата на видовете строителство? Кой вид да изберем? Прочетете повече по темата в тази блог публикация!

Изборът дали да купите жилище в стара или новопостроена сграда е обвързан изцяло с вашите индивидуални нужди, финансови възможности и бъдещи планове, затова е добре да сте наясно с тези пера предварително.

 

Какви са плюсовете на новото строителство?

През последните няколко години се наблюдава нарастващ интерес от страна на купувачите именно към жилища в сгради ново строителство, което се дължи на факта, че новото строителство притежава редица фактори, които са основополагащи при избор на качествен имот. 

 

Имоти в новоразвити части от градовете

Обикновено хората, които живеят в София, са склонни да търсят новото си жилище в квартала, в който са живели досега или в съседен на него район. Причината е, че мястото им е добре познато и там се чувстват най-удобно. Освен това са наясно, че смяната на района е обвързана с период на адаптация, който предпочитат да си спестят.

Въпреки това, през изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София бяха Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел,  Манастирски ливади, Витоша. Те остават актуални и през 2024 г., като интересите на клиентите са ориентирани към линията на метрото. Атрактивността на тези квартали се засилва и от непрекъснатото им развитие, инфраструктурни подобрения, наличие на работна среда, което от своя страна води и до повишаване на качеството на живот в тях.

 

Красиви и удобни имоти

Основен плюс на новото строителство е и модерният дизайн както на цялостната фасада на сградите, така и на елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея жилища и общи пространства. Новите кооперации са проектирани по такъв начин, че вплитат най-добрите практики, познати от традиционното строителство, като умело ги съчетават с новите тенденции в архитектурата. Разпределението на свободните пространства в жилищата ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на имотите, за да може помещенията да бъдат максимално функционални и удобни.

 

Какви са предимствата на старото строителство?

Можем да открием немалко предимства при сградите старо строителство.Старите сгради обикновено имат неповторима архитектура, като често носят и историческа стойност. При тях неизменно цената е по-ниска, по-ниски са и данъците. Процентът на общите части е по-нисък за сметка на тези при новото строителство, което прави и жилищната площ по-голяма. Обикновено кварталите със стари сгради са с повече пространство и зелени площи между сградите, което означава и повече места за паркиране.

 

Не се изисква чакане, за да бъде построен имотът

Едино жилище старо строителство, което е в добро състояние, дава възможността за  бързо настаняване за живот в имота, без да се налага чакане за изграждането му, като дори има възможност за нанасяне в новия дом, без да се правят големи ремонти, а единствено освежителни такива, които да донесат повече уют в дома, според личните ви предпочитания.

 

По-ниски цени

Като едно от най-големите предимства на старото строителство се приема по-ниската цена на квадратен метър. При него, (преди 1991 г.), цената се пресмята за квадратен метър жилищна площ и в нея не се включват мазета, тавани и тераси, докато  при  новите сгради, всичко това влиза в обявената за продажба квадратура.

 

Свързване с брокер на недвижими имоти

При избора на човек, който да ви съдейства по време на целия процес по инвестиция в недвижим имот, било то ново или старо строителство, е много важно да се доверите на професионалист с опит в сферата на недвижимите имоти. Всеки човек избира индивидуално начина, по който ще потърси консултантска агенция, като някои купувачи правят собствено проучване в интернет, други искат съвет от близки и приятели, които вече са преминали през тези процеси и могат да препоръчат надежден посредник, трети се запознават отблизо с историята и опита на няколко агенции за недвижими имоти и така правят своя информиран избор.


Най-добрият подход е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективността на мненията. Доверете се на компания, имаща добро реноме и богата мрежа от контакти, с което ще подсигурите бърза и безпрепятствена процедура. 

Експертите на Адрес недвижими имоти могат да ви окажат пълно съдействие, като ви представят подходящите за вас нови проекти, които отговарят на нуждите ви и покриват изискванията, които имате към мечтания ви дом. 


Не се колебайте! Свържете се с нас, за да ви помогнем да откриете имота, който най-добре пасва на вашите нужди.

Продай имота си за 48 часа