0888 11 22 00

10 важни характеристики, според които да си изберете апартамент под наем

10 важни характеристики, според които да си изберете апартамент под наем

Фокусирайте се върху важните неща


1. Устройва ли ви локацията

Преди да пристъпите към търсенето на жилище под наем, е добре да се ориентирате кои райони на града ще ви бъдат удобни от гледна точка на ежедневното придвижване до работното ви място и/или учебно заведение, ако вие или вашето детето посещава такова. Проучете подробно дали има удобен транспорт в близост до жилището, който да ви бъде от полза. На пръв поглед можем лесно можем да подценим тази характеристика при избора на апартамент, впоследствие обаче, когато губим ценно време в чакане и множество прекачвания по спирките на градския транспорт, бързо бихме преосмислили избора си на локация.


2. Наемната цена отговаря ли на вашия бюджет?

Преценете дали обявената наемна цена отговаря на финансовите ви възможности. Колкото и приветлив и в синхрон с изискванията ви да изглежда апартаментът, се убедете, че можете да си го позволите, без да се поставяте в излишни стресови ситуации. Не забравяйте да калкулирате сред месечните си разходите режийните сметки, както и таксите за вход/асансьор. Не подценявайте факта, че в различните райони на града цените са различни. Така например двустаен апартамент в южните квартали на София може да се окаже с наем близък и дори надвишаващ този на тристаен апартамент в ж.к. Надежда. 
Освен това е добре да отбележите, че цената е съобразена с удобствата и услугите в района на жилището. Ако търсите едностаен апартамент в столицата, но сред задължителните ви изисквания е той да бъде в близост до метростанция или в по-централна зона на града, може да останете изненадани от цената на наема. Имайте предвид, че понякога цената може да се покачи дори заради изложението на апартамента и откриващия се от него изглед. Едностаен апартамент под наем в Бургас или Варна е възможно да бъде с по-висок наем от друг, със значително по-голяма квадратура, единствено поради гледката към морето.


Важно е да се отбележи, че засиленото търсене също рефлектира върху формирането на цената на наема. Например може да наблюдава засилено търсене на едностайни апартаменти в Стара Загора от ученици и.или студенти, живеещи в близост до града и готвещи се за началото на учебната година. Широкият интерес позволява на наемодателите да повишат наемите, без да се притесняват, че имотите им ще останат празни.


Имайте предвид, че дори да успявате да покриете напълно всички разноски по наема и поддръжката на апартамента, винаги може да възникнат неприятни изненади и непредвидени  харчове. Поради тази причина е препоръчително да се спрете на наем, който да ви подсигури възможност за навременна реакция и „сглобяване“ на бюджета. Обсъдете с вашия наемодател по какъв начин и от кого ще се покриват евентуалните повреди или амортизации в оборудването на апартамента.


3. Какви са условията на договора?

Един от най-съществените критерии при избора на апартамент под наем са условията, уговорени по договор и взаимоотношенията с наемодателя. Важно е да бъдат уточнени всички подробности – срокът на отдаване и размерът на наема, както и правата и задълженията на всяка от страните. По желание могат да се добавят допълнителни клаузи, в случай на необходимост от уточнение. Например: кой поема разходите по освежителните ремонти и включени ли са специални изисквания за отглеждането на домашни любимци. Важно е да се запознаете много добре със съдържанието на договора, за да може да обсъдите своевременно условията, с които не сте напълно съгласни. По този начин ще имате възможността да предоговорите клаузите и да постигнете взаимно съгласие по спорните точки.


4. Апартаментът отговаря ли на вашите изисквания?

Много често сме готови да направим компромис с общото състояние на жилището и условията, които ни се предлагат, като се ръководим преди всичко от достъпния наем. Необходимо е да се отбележи, че понякога твърде занижената цена крие опасност от потенциални проблеми, които могат да са свързани както с особеностите на апартамента, така и с недобросъвестно отношение от страна на наемодателя. Помислете доколко сте склонни да пренебрегнете личните си изисквани и представи и бъдете внимателни. Интересувайте се, разпитайте и проучете по-подробно условията и перспективите. Ако времето и бюджетът не изискват вземането на бързо решение, по-добре си дайте повече време, което да инвестирате в усилено търсене на по-благоприятни възможности. Със сигурност ако вложите известно време, търпение и усилия, ще откриете по-оптимално решение, което добрата цена няма да бъде задължително за сметка на качеството.


5. Продава ли се апартаментът?

Проверете дали апартаментът вече не е пуснат за продажба. В някои случаи докато собствениците на жилища търсят подходящ купувач, решават да отдадат под наем жилището. По този начин може да се окажете в неприятната ситуация да се нанесете и непосредствено след това да се наложи да освободите апартамента. Ако вашият наемодател има такива намерения, едва ли би ви предупредил изрично. Затова може самоинициативно да разгледате различните сайтове и платформи на такава тематика, за да се убедите, че не съществува обява за продан на същия имот. Освен това, при сключването на договора следете изрично да бъде упоменат предвидения срок за предизвестие при напускане/прекратяване на договора. Така бихте си спестили нерви и притеснения.


Не пропускайте детайлите


6. Има ли интернет и телевизия?

Ако ви предстои преместване и сте в процес на търсене на имот под наем, не пропускайте да попитате бъдещия си наемодател дали има ли договор за телевизия и интернет. В случай, че има такъв, попитайте каква е цената на абонамента, за какъв период е сключен, както и в какво се отразяват предложените от доставчика условия (брой канали, скорост на връзката и т.н.). Това е от особено значение не само защото има възможност да надхвърлите предвидения си месечен бюджет, но и защото съществува възможността самият вие вече да имате подобни договорни отношения и да не се нуждаете от такъв тип услуга.


7. Поддържани ли са общите части?

Позаинтересувайте се дали общите части в кооперацията се поддържат редовно и кой е натоварен с отговорността да се грижи за тяхната чистота и изрядност. Ако е назначен конкретен човек – какво е неговото възнаграждение и дали сумата е включена в таксата за вход, или се заплаща допълнително. Попитайте и колко често се осъществява поддръжката, както и в какво точно се състои тя – само чистене или и ремонтни дейности и смяна на консумативи като електрически крушки. Поддръжката на общите части е от значение не само поради финансовия аспект, но е особено важен от здравословна и естетическа гледна точка.


8. Има ли място за паркиране?

Ако имате личен автомобил, е необходимо да се поинтересувате дали кооперацията, в която се намира жилището, разполага с прилежащ към нея паркинг. В случай че няма, е добре да прецените своевременно дали бихте вложили допълнително средства, за да се възползвате от платен паркинг (при наличието на такъв в региона­), или ще търсите друго алтернативно решение. Обърнете внимание дали апартаментът е в квартал, попадащ в зелена или синя зона, което значително би затруднило ежедневието ви, като паркирането бързо би се превърнало в сериозен проблем. Какъвто и да е крайният ви избор, вземете предвид, че едва ли бихте искали всекидневно да бъдете принудени да обикаляте района в търсене на свободно паркомясто. Затова е желателно да обмислите предварително как ще процедирате, за да сте подсигурени и спокойни.


9. Има ли влага в апартамента?

Добре е да проверите дали в апартамента има влага или следи от мухъл. Освен неприятната миризма и неприветливия вид, мухълът е изключително напорист, особено ако ситуацията с влагата е трудна за овладяване. Това прави разрешаването на проблема особено затруднено. Важно е да знаете, че дишането в стаи с мухъл има негативни последици за здравето, особено при малки деца и бебета. Така че не подценявайте в никакъв случай наличието на мухъл в жилището. По време на огледите може да проверите за  за следи от мухъл в зоните, където по принцип има висока влажност, такива са: банята, кухнята и мястото около прозорците.


10. Колко често наемодателят ще наглежда имота си?

Особено желателно е предварително да уговорите колко често и кога хазяинът ще наглежда апартамента си.  Всеки наемодател е в пълното си право да изисква периодични „огледи“ на жилището, за да се увери, че няма проблеми с инвентара и че цялостното състояние на апартамента е добро . Въпреки това, някои собственици прекрачват границата, като си позволят твърде чести или изненадващи визити. В някои случаи се осъществяват и посещения, без уведомяването и дори без присъствието на наемателя. Затова е препоръчително да предвиди специална клауза в договора, с която да се установят необходимите правила, които и двете страни да спазват стриктно.

Продай имота си за 48 часа