0888 11 22 00

Апартаменти под наем София. 6 важни съвета за наемателите

Апартаменти под наем София

Намирането на подходящ апартамент под наем в София може да се окаже трудна задача. Вижте нашите 6 съвета при търсене на квартира в столицата.

6 важни съвета при търсене на квартири в София

 

Не правете компромис с местоположението

Едно от първите неща, с които трябва да се съобразите в избора на апартамент под наем, е неговата локация. Удобното местоположение е ключово за комфорта на обитаващите квартирата. Избралите да живеят в столицата имат различни изисквания за разположението на имота, в който пребивават. Докато някои предпочитат той да е близо до работното им място или държат да живеят в центъра на града, привлечени от активния социален живот, други предпочитат по-отдалечените райони, поради спокойствието, което те предлагат. При избора на квартал водещо е да се съобразите най-вече с личните ви предпочитания, бюджета, с който разполагате, и начина ви на живот. Ако търсите имот в по-тих район, то най-вероятно бихте избрали да наемете апартамент в по-отдалечен от сърцето на града квартал. В този случай трябва да имате предвид, че месечният наем вероятно ще бъде по-нисък, в сравнение с квартирите в централните райони, но за сметка на това, ще трябва да отделяте средства за транспорт.

 

Уверете се, че етажът ви удовлетворява

Етажът, на който живеете, също може да се окаже решаващ фактор при избора на жилище, в което да живеете под наем. Има хора, които не са свикнали да живеят на по-високо и в този смисъл биха предпочели да наемат апартамент, намиращ се на по-нисък етаж. Недостатъците на апартаментите на високите етажи е, че при проблеми с покрива на сградата, първите пострадали са именно те. Други изпитват неспокойствие, живеейки на първия етаж, тъй като се смята, че ниските етажи са по-достъпни за крадците. Независимо към кой от двата типа хора спадате, не правете компромис с етажа, тъй като това е фактор, който може да се окаже решаващ за комфорта ви в дългосрочен план. Освен това, от етажа понякога зависи и размерът на месечния наем.

 

Имайте предвид квадратурата

Не забравяйте да прецените площта на апартамента и разпределението на помещенията. За да се ориентирате най-точно каква да бъде големината на квартирата под наем, съобразете се с фактори като: броя на живущите, имате ли деца, отглеждате ли домашен любимец и от колко пространство се нуждае той. Ако направите компромис с квадратурата заради по-ниския месечен наем, то помислете добре доколко си заслужава да жертвате удобството на цялото семейство в името на по-ниска сума за наем. Освен това, ако не съобразите размера на жилището навреме, може да си докарате допълнителни разходи. Смяната на една квартира често е съпътствано от много перипетии, излишни нерви и средства. Така ако след няколко месеца прецените да смените апартамента с по-голям, ще трябва отново да се впуснете в търсене и да отделите допълнителни финанси за ангажиране на консултант, който да ви съдейства при сключването на договора.

 

Обърнете внимание на вида на строителство

Видът строителство неслучайно е един от водещите критерии при избора на жилище, дори и в случаите, когато се предвижда наемане, а не покупка. Имайте предвид предимствата и недостатъците на двата типа имоти. Апартаментите в новопостроените тухлени сгради са значително по-скъпи от останалите. Това се отнася и за имотите под наем. Някои хора предпочитат новото строителство, заради съвременната архитектура и използваните качествени материали. Те са предпочитани от предимно млади семейства, най-вече и заради по-доброто общо състояние на жилищата. Обикновено в тези сгради има осигурена постоянна поддръжка на чистотата в общите части и атмосферата в тях е по-приветлива. Все пак не липсват и клиенти, които желаят да наемат имот, намиращ се в сграда от панелно строителство. Тези имоти са предпочитани най-вече заради по-обширните апартаменти и финансовата им достъпност.


И двата типа строителство имат своите плюсове и минуси. За да разберете кой да изберете, то най-напред определете вашия бюджет и го съобразете с нуждите ви към настоящия момент.

 

Уверете се, че наемодателите са коректни

За съжаление, на пазара на наеми има доста псевдонаемодатели. Популярна практика е те да представят апартамент като тяхна собственост, след което да вземат депозита от наемателя и да изчезнат. Именно заради това е важно да не се доверявате на сляпо на всяка обява в интернет, а да изберете такава от сайт на агенция, специализирала се в отдаването на имоти под наем.


Партньорството с Адрес ще ви гарантира съдействие при определянето на ключовите приоритети – местоположение, ниво на шума, опции за паркиране, комуникативност, етаж и разпределение на жилището. Вашият консултант ще ви помогне да получите реална представа за търсенето и предлагането, както и за цените в сегмента имоти, в който търсите. Ще получите отговори на всички свои въпроси, критериите ви ще бъдат внимателно съобразени с предложените оферти, за да отговорят пряко на търсенето ви.

 

Запознайте се подробно с условия на наема

Подробното запознаване с условията на споразумението за наем е от съществено значение за настаняването ви в апартамента. Подгответе се добре като изготвите списък с въпроси, които да зададете на собственика, когато се срещнете с него. Такива могат да бъдат: с какъв срок ще бъде договорът, кой ще покрива разходите за ремонти и поддържане на общите части, предвижда ли се възможност за ползване на паркомясто, позволено ли е отглеждането на домашен любимец и т.н. Така още от самото начало ще бъдете наясно с вашите права и задължения.

Подводни камъни

 

Подводните камъни са свързани най-вече с условията в договора за наем. Той е задължителна част в процеса по наемане на апартамент. Сключването на договор за наем е наложително, защото чрез него се изясняват конкретните права и задължения, като се посочват изрично условията за ползване на имота. Най-общо казано, споразумението представлява вид гаранция, че предварително уговорените условия ще се спазват и от наемателя, и от наемодателя.

Препоръчително е споразумението да бъде сключено в писмена форма. Така договорът може да служи и като доказателство, ако впоследствие се стигне до евентуален съдебен процес. Въпреки това е добре да имате предвид, че при възникването на определен тип проблеми, съществуват случаи, в които договорът се оказва недостатъчно свидетелство за установяването на отговорното лице и разрешаването на казуса. Поради този факт е възможно да се подсигурите допълнително като изискате нотариално заверяване на договора за наем, което ще послужи като допълнителна гаранция за уреждането на взаимоотношенията между наемател и наемодател.

В масовия случай договорът се сключва за срок от една календарна година. Ако обмисляте да излезете на квартира е добре да знаете още, че споразумението за отдаване под наем може да бъде сключено и без конкретно определена крайна дата. Това са така наречените безсрочни договори, в които не е изрично упоменат периодът, за който имотът е предоставен за ползване. В тези случаи прекратяването на наемните отношенията между страните по споразумението се осъществява чрез подаване на предизвестие. Важно е да отбележим още, че няма конкретно изискване за срока за прекратяване на действието на договора, но най-често периодът е един месец. В редки случаи може да бъде вписан дори по-дълъг срок, в зависимост от изискванията на наемодателя. Едномесечното предизвестие може да бъде отправено както от наемателя, така и от наемодателя, в случай че уговорените условия не се спазват от отсрещната страна.

Консултантите от Адрес ще се погрижат за безпроблемното протичане на сделката. Вашият консултант ще участва в преговорите за финансовите условия, ще провери изрядността на документите, ще се увери в липсата на стари задължения за комунални услуги. Той ще се ангажира както с организирането на огледите, така и с финалното предаване на ключовете.

Продай имота си за 48 часа