0888 11 22 00

Брокери: Цените спряха да „потъват”

Брокери: Цените спряха да „потъват”

За първото тримесечие на тази година се наблюдава ръст от 25% спрямо същия период за миналата година, коментира инж. Тодор Илиев - уравител на Адрес Недвижими имоти. За първи път януари, февруари и март са активни месеци.Сериозен ръст на сделките за жилищни имоти в ниския ценови сегмент, отчитат от фирмата. Общо 4 от 5 сделки или 80% от договорките за периода януари-март са сключени за жилища на стойност под 50 000 евро.

Покупката на жилище се улесни и от политиката на банките през последните месеци, се посочва още в анализа на Адрес.Макар да не се наблюдава осезаем ръст в кредитирането, популярност набраха потребителските кредити, които вече достигат и до 50 000 лева. Това позволява на редица купувачи да прибегнат до външно финансиране за покупка на имот, без да преминават през процедурата по теглене на ипотечен кредит.

Тодор Илиев коментира, че в ЕС се осъжда въвеждането на нови европейски правила относно ипотечните кредити. Потребителите ще бъдат допълнително защитени от принудителни продажби чрез частни съдебни изпълнители. В тази връзка банките ще бъдат още по - предпазливи. Според експертите от компанията, купувачите разбират, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. В допълнение към това голям процент от хората считат, след проблемите в Кипър, че съхранението на пари в банка, не винаги е много сигурно.

По данни на Адрес около 14% от жилищата, купени през периода януари-март, са с цел инвестиция. Практиката през тримесечието бе да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и да се даде под наем. През настоящия период търсенето продължава да е насочено главно към двустайни жилища - повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаментите представляват от сделките, сключени от началото на годината. Едностайните жилища заемат едва третата по предпочитание позиция.Наемателите от своя страна концентрираха търсенето си основно към ремонтирани и добре обзаведени жилища, при това в централните или близки части на града, посочват от АДРЕС.

Експертите от Адрес, съветват наемодателите да не правят опити да отдадат жилищата си в не добро състояние, тъй като това ще удължи осезаемо периода на отдаване и от друга страна ще ги принуди на сериозен компромис с цената.С настъпването на пролетта се засили и интересът към наемането на малки магазини, отчитат още от Адрес. Около 12% от отдадените под наем обекти са именно за такъв тип площи, а прогнозата на Тодор Илиев за следващите месеци е движение най-вече от търсещите жилище, в което ще живеят. Ще се наблюдава и развитие на търсения на имоти фокусирани на места с голям човекопоток - централна градска част, оживени кръстовище, спирки на градския транспорт.

Черноморски фар, Бургас, бр.85, 01.05.13, с.13

Продай имота си за 48 часа