0888 11 22 00

Важните въпроси, които задават купувачите и продавачите

Важните въпроси, които задават купувачите и продавачите

Изпълнителният директор на АДРЕС, Гергана Тенекеджиева, очертава важните и най-често срещани въпроси от клиентите на пазара на недвижими имоти през 2020 г. Вижте ТУК   видео с повече подробности от участието ѝ във форума за недвижими имоти – BalREc. 


1.    Има ли промяна в схемите за плащане при новото строителство?

Инвеститорите се адаптират към клиентите, които разчитат предимно на ипотечен кредит, като им дават възможност за по-малка първоначална вноска, равняваща се на 20% от стойността на имота, а останалите 80% изискват след получаване на Акт 14, Акт 15 или Акт 16.


2.    Ново или старо строителство?

Гъвкавите схеми на плащане улесняват купувачите и поддържат стабилния интерес към имотите в строеж. Има и клиенти, които са склонни на по-висока първоначална вноска, срещу която да получат отстъпка при покупката на ново строителство


3.    Какво е бъдещето на панелните апартаменти?

По данни на компанията, около 10-15% от сделките са за панелни жилища. Бързо и на добра цена се реализират апартаментите в поддържаните сгради. Купувачите обикновено са хора, живели до момента в такъв тип жилище. 


4.    Какво финансират банките?

Най-голям е делът на жилищата с разрешение за ползване и такива с Акт 14. Кредитната история на кандидата вече има много по-голямо значение за финансиращата институция. Ако преди десет години за банката важен беше само имотът, то сега е се обръща внимание на профила на клиентите – дали са на трудов договор, дали работят във финансово стабилна компания


5.    Да инвестирам ли в имот?

Недвижимите имоти дават сигурна и изгодна опция за съхранение на спестените средства, при липса на други алтернативи. Те дават възможност за ежемесечен приход при отдаване под наем. 

 

Продай имота си за 48 часа