0888 11 22 00

Добър брокер за успешна продажба на имот: как да го открием?

Как да откриете добрия брокер

Продажбата на имот неминуемо е по-лесна и по-успешна, ако до вас стои експертен брокер, който добре познава пазара, неговите особености и законовите разпоредби. Продължете да четете, за да научите по какво да разпознаете добрия брокер и как да го откриете.

Как да разпознаете добрия брокер?

Познава пазара и особеностите му

Професионално подготвеният брокер на недвижими имоти познава пазара и неговите специфики в дълбочина. Експертните му компетенции и опитът му ще ви бъдат от полза в правилното определяне на пазарната цена на вашето жилище. Консултантите са запознати в детайли с различните райони на града, техните предимства и недостатъци, като по този начин ще ви ориентира върху какво да фокусирате вниманието си, за да представите вашия имот по възможно най-атрактивен и интригуващ за купувачите начин.
Познанията на добрия агент са лесно откроими и правят впечатление дори при воденето на обикновен разговор, което се дължи на сериозната предварителна подготовка. Професията на брокера изисква както придобиване на практически познания от ежедневните служебни срещи с клиенти, така и чрез теоретично запознаване със спецификите на пазара от различни специализирани издания, професионални форуми и обучения. Именно тази отдаденост и стремеж към постоянно надграждане на уменията им позволява да разполагат с  готови отговори и решения на вашите въпроси, притеснения и колебания.
Подготвеният брокер може да ви даде компетентни насоки относно порочните практики, с което ще ви предпази от сключването на потенциално рискови сделки. Освен това истинският професионалист е запознат с динамиката на пазара, спецификите на търсенето и актуалните трендове. По този начин становището му ще ви послужи като добър ориентир дали е настъпил подходящият момент за продажба на апартамент, или е препоръчително да изчакате, за да реализирате по-голяма печалба.

Има лично отношение и подход

Личното отношение, подхождането с разбиране и търпение, както и коректният и отговорен подход стоят в основата на професионалните качества на добрия брокер на недвижими имоти. Трябва да имате предвид, че емпатията освен свидетелство за емоционална интелигентност, е изключително ценна характеристика за изграждането на открита комуникация. Доверието между вас като клиент и брокера, към който сте решили да се обърнете за съдействие, е от изключително значение за един благоприятен процес, който да доведе до успешна сделка. 
И макар да е трудно да прецените веднага дали може да разчитате на вашия брокер, то със сигурност още от първата среща ще ви направи впечатление какъв човек стои насреща ви и има ли вероятност да откриете общ език помежду си. Ако освен да ви дава съвети и препоръки, той ви изслушва и се съобразява с вашите критерии, то със сигурност сте открили надеждна опора за сключването на изгодна сделка. Освен това добрият брокер ще се стреми да защитава интересите ви и ще участва активно във воденето на преговорите при продажба. Той ще бъде мостът, свързващ вас, от позицията на собственик на жилище за продан, и купувача, проявяващ интерес към закупуването му. Не на последно място, професионалният подход на брокера личи и по неговата съобразителност и умението да запазва спокойствие и добър тон дори в напрегнати ситуации.

Познава законовите разпоредби

Всяка имотна сделка е съпътствана от множество документи. Именно това налага да се уверите предварително дали вашият консултант е добре запознат с всички юридически и законови изисквания. От значение е агентите да бъдат винаги отворени към вашите въпроси. Разбира се, някой път се случва казусите, които продавачите представят пред брокерите, да излизат извън професионалните компетенции на агента. В случай, че агентът няма нужните законови познания за конкретната ситуация, той може да ви насочи към експертните услуги на юрист за съдействие. Ако изберете да ни се доверите, тези притеснения ще ви бъдат спестени, тъй като АДРЕС Недвижими имот разполага с юридически отдел. В него работят специалисти с богат опит и познания относно документацията, съпътстваща имотните сделки. Нашите служители ще проверят обстойно всички документи за имота, както и заинтересуваните от него купувачи и ще поемат отговорната задача по изготвянето на договора за покупко-продажбата на вашето жилище.

Работи за утвърдена компания

Един от начините, по който можете да разпознаете добре обученият брокер, е като се позаинтересувате от компанията, в която работи той. Все пак утвърдените в брашна агенции за недвижими имоти не биха рискували да бъдат злепоставени от слабо подготвени кадри. Точно поради това е хубаво да си направите проучване кои са компаниите лидери в бранша, за да направите информиран избор. АДРЕС Недвижими имоти оперира на пазара от 1993 г., като днес в агенцията работят над 500 консултанта в повече от 20 града в страната. Може да се обърнете към тях за съдействие, за да подсигурите осъществяването на желаната цел – бърза и изгодна сделка.

Готов е да помогне с оформянето на документите

Агентите на недвижими имоти трябва да имат готовност да ви насочат към правилните институции, от които да се сдобиете със задължителната документация при продажба на имот: удостоверения, декларации и схеми и др., които впоследствие при изповядване на сделката ще бъде необходимо да представите. Брокерът ще ви съдейства с набавянето и оформянето на документацията, с което ще отстраните вероятността да допуснете съществен пропуск, който би могъл да доведе до осезаемо забавяне на процедурата. Имайте предвид, че количеството на изискваните документи в никакъв случай не бива да бъде подценявано и точно поради това е важно да откриете добре подготвен и вещ в областта агент. Той ще има грижата да ви ориентира за важни стъпки и ще ви преведе през различните етапи на сделката.

Притежава умението да преценява ситуацията реалистично

Умението на брокера да преценява ситуацията реалистично е колкото обвързана с професионалния му опит, толкова и с личните качества на неговия характер. Способността да изготвя точен анализ на пазарната ситуация е продиктувана както от неговите знания и стремежа към тяхното ежедневно надграждане, така и от склонността му да разсъждава практично, да филтрира информацията и да следва пътя на логиката. Трябва да знаете, че за критичния разбор на актуалните трендове и вземането на логично обусловени преценки се изискват „тренировки“ и самодисциплина, които освен с желание за развитие, се постигат в течение на времето и чрез срещите с различни клиенти и техните специфични казуси. Имайте предвид, че ако откриете тези характеристики във вашия брокер, дори той да няма солиден опит, ще направи всичко възможно, за да не ви подведе или разочарова.

Как да откриете добрия брокер?

Всеки подхожда индивидуално в търсенето и подбора на агенция и брокер на недвижими имоти. Някои предпочитат да заложат на проучване в интернет, четене на отзиви в социалните мрежи или форуми. Други се запознават с портфолиото на няколко компании, докато трети се допитват до свои близки и приятели, които имат пресни впечатления и могат да споделят опит. Истината е, че най-добрият подход е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективността на мненията. В случай че обмисляте продажба на недвижима собственост, изборът на брокер, който да ви съдейства, е от съществено значение. Доверете се на компания, имаща добро реноме и богата мрежа от контакти, с което ще подсигурите бърза и безпрепятствена процедура. Ние от АДРЕС Недвижими имоти ще се радваме ще ви съдействаме по пътя към постигането на успешно реализираната сделка.
 

Продай имота си за 48 часа