0888 11 22 00

За тенденциите на пазара на недвижими имоти - едно интервю на Георги Павлов, Изп. директор на Адрес за Investor.bg

За тенденциите на пазара на недвижими имоти - едно интервю на Георги Павлов, Изп. директор на Адрес за Investor.bg

След няколко десетилетия в София ще живеят 30% от населението на България. В момента делът е около 20 на сто. Такава е тенденцията във всички малки европейски държави, а населението ще отиде там, където има работа. Това мнение изказа пред Investor.bg Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

"В София няма безработица, а заплатите в сравнение с други големи градове като Варна, Пловдив и Бургас са 50% по-високи, какво да говорим за Видин. Towa остава най-бедстващата област на България. Този град изчезва. Населението му спадна с 25%. Вижте преброяването през 2001 г. и 2011 г. и сравнете данните“, уточни Павлов.

Според него Пловдив е един от добрите примери за добро съчетание между частни инвеститори и общината. В града се реализираха няколко индустриални проекта, които са много добре подготвени за инвестиция, поясни мениджърът.

По думите му търсене ще има, ако има ясен хоризонт за това как ще се развиват инфраструктурните проекти. „Не са важни само пътищата. Трябва да има градски транспорт, трябва да има детски градини, училища, трябва да има определени парцели за магазини, за градинки, паркове. Все работа, която трябва да свърши общината. Инвеститорите ще дойдат, ако имат ясен план, че нещата ще се случат“, подчерта Павлов.

На фона на зачестяващите дискусии за оставащия живот на панелните жилища, Павлов открои още една отговорност на общините - контролът върху конструктивното качество на сградите. „Освен панелките, това трябва да се направи и с много от старите сгради. Трябва да теглим чертата, да влезем в домовете на хората и да видим стоят ли носещите колони. И ако не стоят - трябва да се направи конструктивен проект и да се възстановят“, обясни още експертът.

И все пак инвестиции не липсват, а специалистите от сектора открояват офис сградите и търговските центрове като една от най-апетитните хапки за инвеститорите заради високата доходност. Според данни на експерти офис сграда в София може да донесе доходност от 8%, което е по-висока възвръщаемост в сравнение с други страни, например с Полша.

Въпреки че тези цифри са радващи според Павлов пазарът е много плитък и с много малко сделки. Но според него ще се увеличават сделките, а факторите, които влияят за това са няколко. На първо място Павлов открои стабилността на държавата, а на второ – размера на пазара. „Затова аз лично работя в жилищния сектор, защото там се случват десетки хиляди сделки всяка година. Докато сделките при офис сгради и търговски центрове се броят на едната ми ръка, максимум на двете“, отбеляза той.

автор Веселина Василева
investor.bg

Продай имота си за 48 часа