0888 11 22 00

Китайци оглеждат търговски обекти за наем в Благоевград

Китайци оглеждат търговски обекти за наем в Благоевград

В широк център квадратният метър ново строителство върви от 450 до 550 евро

10% спад на цените на панелките в сравнение с миналата година, твърди брокерът на имоти Николина Стойнева

Китайци оглеждат търговски обекти за наемане под наем в Благоевград. Китайците имат силен интерес да наемат магазини с голяма квадратура, обяснява мениджърът на кантора "Адрес" в Благоевград Николина Стойнева. Наемането на търговски обект с голяма квадратура обаче се оказва голям проблем в града, тъй като няма подобно предлагане. Имоти под 300 кв. метра изобщо даже не искат и да ги гледат, обяснява мениджърът. Един обект вече е нает от китайци в Благоевград, който се намира близо до Югозападния университет, предстои да се наемат обекти и в Сандански, Гоце Делчев и Петрич.

Постъпили са запитвания даже и за наемане на китайски ресторант.10% са спаднали цените на панелните жилища в Благоевград в сравнение с миналата година "Панелни жилища се търсят от хора с малки спестявания или хора, които са живели в подобно жилище и искат да се преместят в жилище с по-голяма квадратура", обяснява мениджърът. Стойнева не се ангажира с прогноза дали цената на панелните жилища ще продължава да пада. Най-търсени в Благоевград са двустайните жилища (кухня, дневна и спалня). Търсят се основно нови, но с Акт 16. Цената им е различна в зависимост от района, като в широк център е23-24 хил. евро."Вече има и сделки на зелено, което скоро не се е случвало.

Хората от района могат да следят етапа на строителството", обяснява Стойнева. Наблюдава се и търсене на земеделските земи и парцели.Според брокери жилищата ново строителство в широк център в Благоевград се движат от450 евро за кв.м до 550 евро, в зависимост от степента на завършване. Жилища тип панел в кварталите се търгуват от 280 евро за кв. м до 320 евро. За кв. "Освобождение" - 400450 евро на кв. м, а за кв. "Еленово", "Ален мак" и 'Бялата висота" - жилища ново строителство - от 400 до 450 евро.Тенденцията за падане цените на жилищата продължава според данни на Националния статистически институт.

Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2012 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 97,8%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 2,2%, сочат данни на НСИ. През третото тримесечие на 2012 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените на имотите в 17 от областните градове, като по-значително е в Кюстендил - с 3 %.

 

Вяра, Дупница, бр.250, 29.10.12, с.8

Продай имота си за 48 часа