0888 11 22 00

Руснаци и по-малко гърци търсят имоти в Сандански

Руснаци и по-малко гърци търсят имоти в Сандански

Ситуацията на пазара за имоти в Сандански не е чак толкова песимистична, каквато беше през миналата зима. Основните купувачи през последните 2-3 години са руснаци и по-рядко гърци. Най-слабо представени са българите, коментира в интервю за сайта Sandanski1.com Марияна Ангелиева от компанията за недвижими имоти "Адрес", Сандански.

Наблюденията са, че рускоговорещите граждани търсят имоти в нови сгради, разположени в центъра на града, близо до парка или в местността Нишан Таши. Повечето от тях са готови да платят до 600-800 евро/кв. м.

Гърците търсят двустайни и тристайни жилища в нови сгради, близо до центъра на града. Цената, която са готови  да платят, е между 400 и 600 евро/кв. м.

Българите търсят имоти до училища и магазини, нямат много претенции към степента на завършеност на жилището. Търсената от тях цена е в диапазона 320-420 евро/кв. м за имоти ново строителство и до 300 евро/кв. м за старо тухлено строителство.

Всички купувачи предявяват изискване за наличие на удостоверение за въвеждане в експлоатация (Акт 16) и сделките с имоти на Акт 15 са по-скоро изключение, отколкото правило. Сделките с отпуснат жилищен кредит също са малобройни, коментират от компанията.
Цените на имотите ново строителство в курортния град от години са високи за очакванията на купувачите Започват от 450 евро/кв. м за най-отдалечените локации и стигат до 650 евро/кв. м за имоти в центъра на града. Става дума за имоти, продавани на мазилка и замазка, които след покупка се нуждаят от поне още 70 евро/кв м, за да бъдат приведени във вид "готовност за мебелиране".
Завършените жилища се предлагат на цени от 550 евро/кв. м и стигат до 750 евро/кв. м. Рядко на пазара излизат имоти на по-ниски от цитираните цени и това обикновено са жилища, строени преди 4-5 години, които обаче имат нужда от лек ремонт.

Имотите старо строителство също се предлагат на неоправдано високи цени, като се има предвид, че повечето от тях са в блокове "стара тухла" или в жилищни кооперации на 20-30 г., без съвременни топлоизолации, с дървени дограми в недобро състояние, овехтели настилки и недобре поддържани или изобщо незавършени общи части.

Парцелите в Сандански се предлагат на цени от 20 до 160 евро/кв. м, според това дали са предназначени за промишлени, или жилищни цели. Особено активно търсене липсва. Сделките са инцидентни и става въпрос по-скоро за инвестиране в земя сега, с отложено за в бъдеще строителство.

На главен път Е-79 се намират и сравнително добри оферти от 18-25 евро/кв. м, подходящи за изграждане на хипермаркети, логистични центрове или производствени сгради с шоурум, но неяснотата за бъдещето и липсата на ясни сигнали накъде върви икономиката възпира потенциалните купувачи.

За районите на Кресна и Струмяни може да се отбележи, че пазарът е слаб и там клиенти се явяват обикновено за къщи и парцели, като тези купувачи са предимно от сфера на влияние на компании, работещи на руския пазар.

От "Адрес" не очакват особено раздвижване на пазара през следващите месеци . Отново ще доминират рускоговорещите купувачи. Известна активност се очаква при наемането на имоти за жилищни, търговски и производствени цели от гръцки клиенти.



Econ.bg, 12.01.12

Продай имота си за 48 часа