0888 11 22 00

Жилищата в София по-евтини с 1.8% през 2012 г.

Жилищата в София по-евтини с 1.8% през 2012 г.

През 2012 г. жилищните имоти у нас са отбелязали лек спад. В София понижението е от едва 1,76%, а във Варна спадът е от 2,23 на сто. Цените в Пловдив и Бургас са се понижили съответно с 1,86% и 1,58%. Това се посочва в анализа на „Адрес Недвижими имоти" за тенденциите на имотния пазар през изтеклата 2012 г.

Между 1 до 3% е понижението на цените на жилищните имоти в отделните столични квартали. В немалка част от тях се регистрира дори лек ръст на цените. Такива са Дружба, Люлин, Надежда, Овча купел, Редута. Причината за поскъпването е растящата популярност на тези квартали, която се дължи на ниските Цени и все по-добрата им комуникативност. Това доведе до ръст в търсенето на апартаменти и в не толкова централните райони с около 14% за изминалата 2012 г., а оттам до покачване на ценовите нива с до 2 на сто.

Според изчисленията на брокерите от „Адрес" жилищата днес са два пъти по-изгодни в сравнение с периода 2006 2008 г. Месечната вноска по кредит за средностатистическо жилище в страната с площ 60 кв. м в момента е около 55% от средната месечна работна заплата, докато през 2001 г. вноската за същия имот се е покривала с една средна работна заплата.

Пазарът на наеми през 2012 г. по отношение на ценовите нива бе подобен на този на покупко-продажбите. Цените в столицата отбелязаха движение надолу в рамките на около 1 %, като покачване бе регистрирано основно в кварталите със спирки на метро. Брокерите определят пазара през 2012 г. като активен, като тенденцията през 2013 г. е към стабилен брой на сделки и задържане, дори лек ръст на наемите. През 2012 г. най-популярният апартамент на пазара на наеми се е отдавал за около 300 лева и е престоявал на пазара между 3 и 10 Дни.

Близо 25% от купувачите на жилища през последните 3 месеца са взели решение за покупка, едва след като се запознаят със сметките за ток и парно. Хората все по-често предпочитат да купят апартамент от предишен собственик, а не от инвеститор, за да могат предварително да пресметнат колко ще им струва поддръжката на имота.

„Жилищните имоти с добра изолация, качествена дограма и южно изложение на практика могат да спестят сериозни суми от месечните сметки за консумативи", заяви изпълнителният директор на „Адрес" Георги Павлов. „Разходите за отопление в енергийно ефективен апартамент с площ от около 100 кв.м могат да не надхвърлят 120-150 лева. В същото време липсата на тези няколко фактора може да стане причина за месечен разход и от над 500 лева, при това само за ток или парно", каза още Павлов.

Счита се, че средният период, за който българските семейства притежават един имот е 25 години. Лошата енергийна ефективност увеличава разходите по жилището за този период на ползване със сериозната сума от 43 000 лв. За срок от 10 години икономията при добър избор на имот би била 17 500 лв.

Съветът на консултантите е купувачите да се интересуват от разходите за отопление на имота преди да го купят. Ако по някаква причина не е възможно да се запознаят със стари сметки, то внимателно да съберат данни за основните три фактора изложение на имота; изолацията на сградата и качеството и вида на дограмата и стъклопакета; как се отопляват съседите.

Според аналиозаторите през тази година банките ще се активизират допълнително. Финансовите институции ще търсят нови ниши и ще подобряват условията си. Състоянието на даден имот, неговата икономичност и разположение ще са водещи при търсенето. Точният квартал и локация на жилищните имоти ще остане на по-заден план добрата комуникативност и наличието на добри транспортни връзки ще компенсира факторът „престиж" в съзнанието на купувачите.


Политика, бр. 458, 08.02.13, с. 26+27

Продай имота си за 48 часа