0888 11 22 00

Имоти в центъра на София са хит на пазара

Имоти в центъра на София са хит на пазара

Дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Клиентите търсят обширни апартаменти с високи тавани, твърдят брокери

Жилищата в центъра на София се очертават като хит на пазара през 2014 г. В първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г. Това посочват от адрес Недвижими имоти в доклада си за периода.

Над 30% от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция.

„Центърът отново прикова интереса на купувачите и там се сключват в пъти повече реални сделки”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес. Някои покупки се правят на цени, по-високи от офертните. Имаме регистриран случай на компромис от страна на купувача с 6 500 евро”, разказва Павлов.


Друга отчетлива тенденция е, че сделките на етап „груб строеж” отново са факт на пазара на жилища. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 г. са направени преди получаване на Акт 14.
Според Павлов се вижда нова тенденция – дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани.


Статистиката сочи, че площта, която се пада на човек от населението в страната ни, е сред най-малките в Европа – около 15 кв.м при 20 кв. м в Унгария и 41 кв.м в Германия.
Без съществени промени остават цените в началните месеци на годината. Средната стойност за София е около 660 евро на кв.м, колкото и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв.м.

Докато в предходни години пазарът на наеми бе сравнително пасивен през януари и февруари, топлата зима на 2014 г. накара наемателите да бъдат по-активни. Търсенето беше концентрирано главно в центъра на града, Южни райони и Младост. Средният наем варираше между 150 и 250 евро, твърди Павлов.

Репортер, бр.402, 23.04.14, с.10

Продай имота си за 48 часа