0888 11 22 00

5 съвета при избор на агенция за недвижими имоти

Агенция за недвижими имо

Рано или късно в житейския път на всеки човек настъпва моментът, който предвижда създаването на собствен дом. Дали със смели крачки ще се впуснете в идеята за покупка на лично жилище, или първоначално ще предпочете да наемете апартамент, зависи от потребности и възможностите ви, но преди всичко това е съобразено изцяло с вашата воля. Съществена роля за успешното и безпроблемно реализиране на начинанието ви има подборът на конкретна агенция за недвижими имоти. Това е така, тъй като тя ще бъде натоварена с отговорността да ви ориентира в необятното море от обяви и предложения на имотния пазар. Като освен това ще ви съдейства, за да преминете безпроблемно през процеса по придобиване/наемане на недвижим имот.

Без значение обаче дали търси идеалното жилище, или напротив, опитвате се да откриете надеждни наематели/отговорни купувачи за вашата собственост, е важно да знаете как да вземете правилното решение в селекцията на фирма за недвижими имоти, с която да си сътрудничите. И ако си задавате въпроса защо изобщо е необходимо да се доверявате на подобен тип консултантски услуги, то останете с нас, за да научите.


Защо е най-добре да се доверим на агенция за недвижими имоти?

Сделките с недвижимо имущество, касаещи както покупката и продажбата на имот, така и споразуменията, регламентиращи наемните взаимоотношения, често налагат необходимостта от солидни знания в сферата. Подготвеността на брокера на недвижими имоти, неговите наблюдения върху пазарните тенденции и придобития отминал опит не биха могли да бъдат съпоставени равноправно със знанията на тепърва навлизащия участник на пазара на имоти. Обикновено продавачите и наемодателите са на мнение, че именно те самите познават най-добре преимуществата и недостатъците на жилището, което предлагат. До голяма степен, разбира се, има резон, но въпреки това трябва да се вземат предвид два съществено важни фактора, чието влияние е неоспоримо. От една страна, за собственика предлагания имот често има сантиментална стойност, която пречи да бъде поставена реалистична оценка на неговите качества. От друга страна, докато притежателите на недвижима собственост имат добра представа за своето жилище и за района, в който се намира то, брокерите на недвижими имоти идеално познават както предимствата на различния тип строителство, така са и в крак с изискванията на купувачите и наемателите.

Точно поради тези комплексни и професионални познания, както и поради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса по покупко-продажба или сключването на споразумение за наем .


Как да изберете агенция за недвижими имоти?

Интернет пространството изобилства от предложения за партньорство с различни агенция за недвижими имоти, което със сигурност поставя на дневен ред пред клиентите въпросът как да отсеят некоректните фирми от благонадеждните, за да сформират мнение, отговарящо на реалността. Ето затова сме ви подготвили кратък списък с критерии, според които е добре да се ръководите, за да направите информиран избор и да съумеете да избегнете излишни стресови ситуации и неблагоприятни последствия за вас като клиенти.


1. Утвърдена агенция с широко портфолио

Доверете са на вече наложила се агенция с широко портфолио, която се ползва с добро реноме в средите. Позаинтересувайте се и направете бърза справка, за да откриете от колко време компанията оперира на пазара на имоти. Естествено една дългогодишна агенция ще разполага с по-сериозен опит и солидни наблюдения върху тенденциите и развитието на търсенето и предлагането на имоти. Също така е от полза да проучите дали агенцията е строго сегментирана или напротив, предлага широк набор от имоти, които са съобразени с разнообразите потребности и представи на клиентите. Не забравяйте да проверете с колко офиси разполага агенцията. Това ще ви помогне да прецените дали става дума за все още недостатъчно добре изградена компания, или за вече утвърдена агенция с успешна дейност и разпознаваемо име. Развитата мрежа от офиси може да послужи като свидетелство за това доколко надеждна и търсена е конкретната агенция. Освен това бихте могли да проверите дали компанията разполага с международни сертификати, които да ви послужат като зелена светлина и допълнителна гаранция за качеството на предлаганите услуги.
АДРЕС е най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България, като началото на дейността е поставено през 1993 г. Седем поредни години АДРЕС е отличена с международното отличие Супербрандс – признание за влияние над пазара, лоялност и доверие към клиентите. Затова не се колебайте да ни се доверите. Научете повече за нас.


2. Бърз и леснодостъпен уеб сайт

Друга основа характеристика, с която е добре да се съобразите при подбора на агенция, е функционалността на нейния уебсайт. Посредством него може бързо и лесно да следите актуалните оферти и да реагирате мигновено, когато откриете мечтаното жилище. От особено значение е да проверите какви възможности предлага уебсайта и по какъв начин  протича комуникацията между вас като клиенти и агенцията. Могат ли да се правят онлайн запитвания за конкретни имоти, какви средства за контакт са предоставени – телефон, имейл, чат бот или чрез други софтуерни платформи за видео разговори. Колкото по-интерактивна и съобразена с нуждите на клиента е един уеб сайт, толкова по-достъпен и удобен за употреба е той.


3. Коректно и професионално отношение

Сред най-важните показатели, които да вземете предвид при подбора на агенция за недвижими имоти, е степента на професионализъм и коректността във взаимоотношенията с клиентите. Агенцията се явява не просто посредник, с чиято помощ и компетенции да реализирате планиранираните цели. Тя изпълнява функцията на ваш доверен съветник и партньор. Брокерите на недвижими имоти са хората, които ще се стремят към осъществяването на вашите интереси и ще се съобразяват пряко с нуждите и възгледите ви, като се стараят да открият предложения, които да оправдаят напълно вашите очаквания. Вниманието и грижата към клиента са лесно откроими и се забелязват още при първия контакт. Именно поради това, може бързо да придобиете представа за отношението на консултантите, работещи в агенцията. Така ще можете своевременно да прецените дали сте попаднали на правилното място.


4. Отзиви за агенцията

Не прибързвайте с вземането на крайно решение към кого да се обърнете, за да получите професионални консултантски насоки. Дайте си необходимото време, за да се срещнете с преките впечатления на вече минали по този път клиенти. Разгледайте и прочетете отзиви в онлайн пространството, за да изградите реални впечатления. Бихте могли също така да разпитате ваши близки и познати, за да се сдобиете с препоръки. Имайте предвид, че общата обратна връзка от други потребители на агентски услуги е един от най-верните показатели, по които да се ръководите. Разбира се, винаги присъства субективния фактор на личното мнение, точно поради тези причини е желателно да се допитате до възможно повече източници. Хората не се свенят да споделят както позитивните си впечатления, така и негативния опит, който са придобили. Затова напълно си заслужава да вложите от времето си, за да сте сигурни, че сте направили точния избор.

 

5. Екпертни и отзивчиви агенти

Работата с клиенти и различните казуси пред които се изправят брокерите на недвижими имоти понякога могат да разкрият неочаквани предизвикателства и трудноразрешими казуси. Именно поради това, експертното мнение и отзивчивостта на вашия посредник е от особено значение за успешното реализиране на сделка. Опитайте се да установите чисто човешки контакт с вашия брокер, за да прецените доколко отговорен и благоразположен към вас е той. Убедете се, че наистина можете да му имате доверие, за да се вслушате в неговите препоръки и оценки, за да осъществите заедно мечтана сделка.
 

Продай имота си за 48 часа