0888 11 22 00

Катарци, иранци и чехи търсят жилища у нас.Българските са най-евтини в ЕС, в съседните страни са 2-3 пъти по-скъпи

Катарци, иранци и чехи търсят жилища у нас.Българските са най-евтини в ЕС, в съседните страни са 2-3 пъти по-скъпи

Катарци, иранци, чехи, поляци, украинци, холандци и белгийци искат да се сдобият с имоти у нас. Това сочат данни на АДРЕС. Интересът от страна на чужденците към българските жилища вече не е само руски. От началото на годината се наблюдава търсене и от различни, екзотични за нас държави.Все пак традиционно руснаците продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти в България. Данни на НСИ показват, че над 300 000 руски граждани са купили жилища у нас. Най-предпочитаните от чужденците имоти са двустайните обзаведени апартаменти. Тези предпочитания не се различават особено и от желанията на българите. Именно с такъв тип жилища са най-големият брой сключени сделки през 2014 г. Покупките на жилища от чуждестранните купувачи се увеличават. Българи, работещи зад граница или наскоро завърнали се, пък все по-често търсят да закупят имот в някой от по-малките градове. Една от основните причини за разнообразния чуждестранен интерес към недвижимата собственост у нас е това, че жилищата в България са най-евтините в Европа. Такова проучване излезе в средата на февруари тази година. “Цените на квадратен метър в София са около 700 евро. Имотите в съседните до нас Турция, Гърция, Хърватия са 2-3 пъти по-скъпи”, посочват от АДРЕС.


Според брокерите България запазва относително стабилни позиции в глобалната класация. Освен двустайните апартаменти, които са най-популярни, търсенето на луксозни имоти също се е повишило. Очакваният недостиг в този сегмент вече се е реализирал в летните курорти. „Търсенето на луксозни жилища по Черноморието е по-голямо от предлагането – отбелязва Калоян Богданов, маркетинг мениджър в АДРЕС. - Цената не е водеща за клиентите, когато са се насочили към закупуване на качествени имоти. Те се интересуват от инфраструктура, панорама, поддръжка, качество на предлаганите услуги и вътрешно оформление, интериорния дизайн.”


Именно големият интерес от страна на чужди граждани към имоти по Черноморието е причината пазарът на луксозни жилища да се възстановява по-бързо в сравнение с останалите недвижими имоти. Строителството в луксозния клас обаче не се е повишило особено. Варна, Бургас, както и по-големите градове са с най-много започнати нови строежи за последното тримесечие.Въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2014 г. общо за страната са 532, показват данните на НСИ. Най-много са тези във Варна – 87, следвана от Бургас – 78 и София – 57.Спад от 2 на сто в строителството през април тази година в сравнение със същия месец през 2013г ,показват още данните на НСИ. Раздвижване на пазара на ново строителство в началото на 2014 г. се забелязва в София големите градове, както и по Черноморието. Повишен интерес на инвеститорите има към парцели за строителство на жилищни сгради в същите локации.„В последните години жилищата в курортите и по-големите градове постепенно се превръщат в най- търсените на пазара на недвижими имоти и обикновено се продават още в процеса на строителство. В София и останалите по-големи градове купувачите предпочитат апартаменти в нови сгради, около 60 квадрата, с нормална площ на помещенията и добро качество”, коментира Калоян Богданов. В София най-желани от клиентите са кварталите близо до метрото и южните райони. Апартаментите с една или две спални в нови сгради продължават да бъдат най-търсените имоти. Интересът към панелните апартаменти, които са повече като количество на пазара, продължава да бъде слаб. „В по-малките градове като Видин, Монтана, Габрово, Русе има сравнително голямо предлагане на жилища, но търсенето е малко, като главна причина за това е икономическото състояние на тези райони”, посочват от АДРЕС.

Най-предпочитано е новото строителство

Най-голям интерес купувачите проявяват към новото строителство, отчитат брокери. Именно засиленият интерес към този тип имоти и ниският процент новозапочнати сгради провокира очаквания за предстоящ недостиг и в този сегмент. Една от основните причини, поради които купувачите се насочват към жилища в нови кооперации, е разпространеното мнение, че строителството през последните 3-4 години е на много по-добро ниво, отколкото старото. Друг критерий, поради който това са най-предпочитаните имоти, е, че купувачите изчисляват, че ремонтът на старо жилище ще излезе по-скъпо, отколкото покупката в изцяло нова сграда. Над 3 000 са новите жилища, които се предлагат в момента в София. 843 евро/кв. м е средната цена на тристайните апартаменти, чието изграждане е завършило през 2013 г. Спрямо предходните три години именно това са най-евтините апартаменти ново строителство. За сега таванът на цените е на жилищата от 2011 г. Именно от тях и предлагането е най-малко.

Апартаментите в летните курорти струват средно 400 евро

Около 40 000 евро е средната цена на сключените сделки по Черноморието, изчисляват от АДРЕС. Цените за квадратен метър в най – популярните ни курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Свети Влас варират между 600 – 800 евро за двустаен апартамент.Най-много покупки тази година са направени в района около Бургас - Слънчев бряг и Созопол, Лозенец, Черноморец, както и около Варна и близките курорти - Златни Пясъци, Албена, Свети Контантин и Елена, Ривиера.


Въпреки засиленият интерес към летните курорти в топлите месеци, все пак брокери отчитат най-голям ръст на продажбите в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград. „Купувачите се насочват към закупуване на имот в тези градове заради по-добрите икономически условия, по-високите доходи и по-добрите условия при отпускане на ипотечен кредит”, отчита Калоян Богданов.Като основен фактор при вземането на решение за покупката на имот у нас чужденците посочват местоположението, цената и неговото състояние, както и целта за придобиването му. Прогнозите на брокерите за летните месеци са да се повиши търсенето в по-малките курорти, като Поморие, Лозенец, Царево и други, предимно за постоянно пребиваване. Спрямо предходните години, очакванията са за слабо покачване на цените, което е резултат от по-високото търсене. Интерес все по-често предизвикват комплексите от затворен тип, които предлагат допълнителни услуги и повече удобства като постоянна охрана, паркинг, добра инфраструктура, басейн, зелени площи и други.Най-ниски остават цените на жилища, които са в провинциалната част на страната. Примамливи са сумите, за които се предлагат къщите в селата, в близост до големите градове. В покрайнините също се намират апартаменти на изгодни цени. От началото на годината се наблюдава ръст на сключените сделки с имоти предимно в големите и поразвити градове, както и по черноморските и планински курорти. Търсенето расте, а при цените на жилищата се забелязва съвсем малко покачване – до 2%.

 

168 часа, бр.24, 13.05.2014, с.18-20

Продай имота си за 48 часа