0888 11 22 00

Какви са промените в пазара на недвижими имоти през 2023? 6 съвета за продавачи

пазара на недвижими имоти през 2023

Пазарът на недвижими имоти несъмнено е един от най-динамичните. Ако се интересувате от промените, които той претърпя от началото на годината досега, можете да разберете повече за тях, както и за най-актуалните тенденции за 2023 г. в нашата статия. 

 

Общ преглед на пазара на недвижими имоти през 2023 г.

Изминалата 2022 година се характеризира с известно успокояване на пазара, след рекордни ръстове и активност. В периода бе отчетен спад в активността, който допринесе за балансиране между търсене и предлагане. През тази година тенденцията за запазване баланса и успокояване на пазара продължи, като основни участници останаха потрбителите със заделени спестявания и тези, които осъществяват сделка с инвестиционна цел. Оттеглилите се от пазара през изминалата и тази година продължават да са купувачите без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са напълно сигурни, че биха се справили с очакваните ръстове на лихвените нива по кредитите. Причините за продължаващата тенденция остават инфлационната вълна и леките ръстове на цените на жилищата и лихвите по кредитите. 
Статистиката показва, че в сравнение с последното тримесечие на миналата година, продажбите на жилища отчитат спад (от страна както на брой, така и на стойност). На годишна база обаче, от гледна точка на стойността, продажбите на национално ниво са нараснали с малко над 42%, а от гледна точка на брой – с малко над 39 на сто.

 

Влияние на икономически и социални фактори

Лекото охлаждане на имотния интереса се дължи на фактори като сериозната инфлация, промяната и покачването на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна – същите тези, които повлияха на пазара още в началото на 2022 година. Пандемичната вълна също оказа влияние върху посоката на пазара на недвижими имоти, като вследствие от нея част от купувачите се отдръпнаха от пазара или промениха нагласите си за имотите, които търсят. Ако през 2019 година на един продавач се падаха средно по трима купувачи, от тенденцията от 2022 г. досега е 1 купувач на всеки продавач. Продължаваме да наблюдаваме значително успокоение и раздвижване на пазара, но купувачите несъмнено остават също толкова взискателни, добре информирани и с набор от голям избор и конкуренти, с които трябва да се преборят. 

 

1. Ценови трендове и прогнози

Като един от най-динамичните и променящи посоката си пазари, и този на недвижимите имоти отчитат своите пикови периоди, както и такива, в които се намира в затишие. Ето повече за посоката му на движение към текущия момент.

 

Повишения и намаления на цените

Средният ръст на цените в София продължава да се върти около 25%. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в морската столица скокът е с над 30%. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство, поради което и се наблюдават по-сериозни ръстове в квартали като Люлин, Овча купел, Манастирски ливади, Кръстова вада, Малинова долина, Банишора – райони с по-наситено предлагане на ново строителство в столицата.

 

Фактори, влияещи на цените

Движението на цените на жилищата продължава да зависи и от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите и заетостта в страната. Също така, очакваното влизане на България в еврозоната също ще даде своето отражение върху имотния сектор, но не може да се предвиди точна реакция на пазарите при приемане на еврото. Исторически погледнато, би следвало покачване на цените, заради увеличеното доверие в пазарите.

 

2. Технологични иновации

 

Виртуални огледи и дигитални платформи

С помощта на новите способи и приложения, могат да се направят 360-градусова виртуална разходка из даден имот, като по този начин потребителят може да премества с курсора и така да обиколи и разгледа всичко в него.

 

Блокчейн и недвижими имоти

Все повече се говори за интегрирането на система, базирана на блокчейн, която да подпомогне достъпа до данни и работата с тях, както и да увеличи сигурността и минимизира възможностите от злоупотреба и измами. Основната функция на блокчейн системата е подобряване прозрачността в процеса на работа. В сектора на недвижимите имоти това би допринесло за увеличаване сигурността при вземането на решения, както и сигурността на данните и оптимизиране ефективността на екипите в процесите. 

 

3. Данъци и такси 

 

Данъци и такси 

Основните данъци и такси, които съпътстват една сделка за покупко-продажба на жилище, са местни данъци и такси, нотариални такси, такса по вписване, както и други разходи, сред които комисионното възнаграждение за брокера. Почти всички данъци се покриват от страна на купувача, но независимо дали сте в неговата роля, или пък продавате имуществото си, е препоръчително да заделите известна сума, която бихте могли да използвате в случай на непредвидени разноски по сделката – изваждане на справки, получаване на заверки и други. Съдействие относно необходимите документи и таксите, които съпътстват получаването им, можете да получите от брокера, с когото работите по сделката. 

 

4. Поведение на купувачите

Купувачите, които са се насочили към покупка завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-точно на техния стил и начин на живот. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят. 

 

Предпочитания и изисквания

Апартаментите продължават да заемат основно място при предлагането, а водещи са монолитните жилища в етап на строеж. Новото строителство става все по-предпочитано за клиентите поради няколко основни причини – на първо място се нарежда по-ниската продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане; модерната визия, функционални разпределения, тяхната икономичност и по-ниски разходи са също сред основните предимства за купувачите; облагородените зелени пространства. Освен това, функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. 
Най-търсени се запазват тристайните апартаменти, а непосредствено след тях и със съвсем малка разлика от гледна точка на интереса – двустайните. Интересът към четиристайните жилища расте.  Интересът към покупка на къщи е основно около София, Пловдив и Варна.
Апартаментите на морето у нас се радват на растящ интерес през последните няколко години, а една от основните причини е фактът, че поддържат по-стабилни ценови нива от тези на градските жилища. Особено в текущата икономическа обстановка клиентите, които търсят инвестиционно жилище, се насочват към големите областни градове на Черноморието. Варна и Бургас са основен избор за този тип купувачи, тъй като районите се радват на сериозен туристически интерес, следователно и високо търсене на апартаменти за краткосрочно наемане през летния сезон.

 

5. Съвети за успешен маркетинг

Можете да разчитате на нас за добра реклама. Имотите, предлагани в АДРЕС, се заснемат от професионален фотограф и се публикуват на сайта, където могат да бъдат видени от над 20 000 души. Компанията разполага със собствен маркетинг отдел, който ще се погрижи имотът ви да бъде представен по най-атрактивния възможен начин на възможно най-много ключови места и във всички големи портали.

 

Онлайн реклама и социални медии

След като сте подготвили обявата си за продажба е добре да помислите как да достигне до повече потенциални купувачи. Използвайте профилите си в социалните медии, споделете обявата си в специализирани платформи, платете символична сума за реклама. За пълно съдействие можете да се доверите на експерт в областта. Професионалните брокери са добре обучени дори в това отношение, за да ви гарантират по-бърза продажба и достигане до точните потенциални купувачи и заинтересовани клиенти. 

 

6. Финансови стратегии

Оценяването на имот се осъществява само и единствено след оглед на място и след като са взети предвид редица фактори, сред които неговата локация, тип строителство и квадратура, етаж, изложение, състояние на жилището, общите части и фасадата, както и гледката, шумът, съседите и други. Тук на помощ идва опитният брокер на недвижими имоти. Той познава динамиката на пазара, темповете на търсене и предлагане, различните видове продавачи и купувачи, характеристиката на района, особености на жилището, тенденции и статистики. Агентът може да направи обективна и реална преценка, с която да ви консултира за реалната стойност на апартамента.
Всеки опитен брокер, използвайки търговски подходи може да лавира с цената, като в определен момент я намали, за да я направи атрактивна, както и да предложи имота ви на правилните хора, които знае с какъв бюджет разполагат и колко могат да преговарят. 

 

Ценообразуване и преговори

Определянето на правилната цена е едно от най-трудните неща при продажбата. Логично е да искате да вземете максимума и да спечелите възможно най-много от сделката. Ако поставите твърде висока цена, рискувате имотът да остане дълго непродаваем, а по този начин се застоява и изхабява на пазара. Ако твърде много занижите цената в стремежа си да продадете бързо, в крайна сметка има шанс да получите много по-малко за имота си, отколкото той реално струва.


Брокерите на АДРЕС ще изготвят за вас индивидуален сравнителен пазарен анализ. Той се основава на реално сключени сделки за имоти в дадения район и дава детайлна информация както за реалните ценови нива, така и за търсенето и предлагането в него. Важно е да се отбележи, че освен всичко, ще получите и ценни насоки как да направите жилището си по-привлекателно за купувачите.

Консултантите в АДРЕС ежедневно актуализират информацията си за пазара, проследяват движението на офертите и текущия интерес към тях. Може да разчитате на достоверна обратна връзка, която да използвате при нужда, за да нанесете корекции в офертата, с което да постигнете успешното финализиране на мечтаната сделка.
 

Продай имота си за 48 часа