0888 11 22 00

Недвижимите имоти изконсумираха своя спад

Недвижимите имоти изконсумираха своя спад

Интересът от страна на руски купувачи ще се запази и ще продължи да нараства през 2013 г., прогнозират анализатори
Търсенето на имоти се е повишило с близо една трета от началото на кризата до момента. Оказва се, че предлагането нараства дори повече, но голяма част от него е само потенциално, т.е. има много продавачи, които са готови на сделка само при определени, често нереалистични условия. Подобен тип предлагане няма пазарно значение. Недвижимите имоти изконсумираха своя спад, коментира пред Econ.bg Калоян Богданов от агенцията за недмижими имоти "Адрес".


Икономическият цикъл в бранша е насочен към възстановяване. Това се забелязва от "колебаещите" се купувачи, които са много по-активни. Последните новини от банковата система в България като въвеждането на 10% данък върху лихвите, в съчетание с банковата криза в Гърция и в Кипър, накараха доста хора с пари да се обърнат отново към инвестиция в имот.


Според експерта в недвижимите имоти икономическите събития от последните години логично поразклащат доверието в банките. Те трябва отново да се "преборят" за ролята си на дългосрочен финансов партньор, а за да се позиционират като такива, рекламите не са достатъчни. "Относно имотния пазар не бива да гледаме с розови очила, активността от преди кризата (т.е. броят сделки) може да не бъде достигната и след 10 години", заяви още Калоян Богданов.


Основни тенденции

През първото тримесечие на 2013 година се наблюдава увеличаване в обема на продажбите в страната и в областните градове. Запазва се интересът на руските купувачи към имотите по морето и се активизат на българските купувачи в големите градове. Според анализ на агенцията за недвижими имоти Bulgarian properties пред Econ.bg причината за това е, че цените спряха да падат, има изгодни предложения, депозитите вече не са много доходоносни и хората отново се ориентират към покупката на имот.
Според анализаторите текущата година започва много динамично, особено в периода до средата на февруари, когато купувачите са изключително активни и дори е има недостиг на качествени оферти за продажба.


Основната причина за растящото стабилизиране на жилищния пазар е повишеният брой на купувачите – те са с 30% повече в сравнение с преди една година. Над 20% пък е ръстът при сключените сделки, спрямо първото тримесечие на 2012 г.
През януари, по данни на агенция Bulgarian properties, продажбите почти са се удвоили спрямо януари 2012 г. и това поставя месеца сред най-силните от началото на кризата, което е нетипично за този период на годината.


Основната разлика спрямо миналата година е, че освен активността при морските ваканционни имоти, се наблюдава и подчертана активност от страна на български купувачи в големите градове – основно София и Пловдив. Това са купувачи, които са отлагали продължително време покупката на своето първо жилище и смятат, че моментът вече е дошъл.
През април нивата на активност се запазват на доброто ниво. Търсенията на купувачите остават разнообразни и дори без сериозни ръстове в кредитирането, има сделки. Интересът към ниския ценови сегмент, потребителските заеми и покупките за инвестиция продължават да са отличимите характеристики на пазара и през четвъртия месец от годината.


Най-търсените имоти

Цените на имотите през 2012г. се понижават с по-малко от 2% спрямо предходната 2011 година. Всеки имот е различен и не бива да се генерализира. Най-търсените имоти са в София, Варна, Бургас и Пловдив - във всички тези градове има увеличение на продажбите на годишна база.
От морските курорти най-голям интерес сред руските купувачи привлича Слънчев бряг, Равда, Поморие, Несебър, Свети Влас и други курорти на юг. Северните морски курорти привличат по-платежоспособни купувачи, а масовият пазар е на юг. Това обаче не означава, че ремонтирана, историческа къща в китно градче е по-евтина от тях.
Доста сделки има също и в Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Шумен и дори в по-малки градове. По-малко сделки има в градове с по-тежка икономическа и социална ситуация.


"Трудно могат да се сравняват цените на различни типове имоти като офиси, магазини и жилища. Можем да кажем, че най-скъпите жилища и най-активен пазар на такива има в София и Варна - това са пазарите, в които съществува устойчив пазар на луксозни имоти, като този сегмент е движен основно от местни купувачи", коментира Полина Стойкова от Bulgarian properties.


Най-бързо възстанояване след кризата се наблюдава в сектора на морските ваканционни имоти и най-вече в района на Слънчев бряг, благодарение на нарастващото търсене от руски купувачи. След това са жилищните имоти в големите градове. Офис и бизнес имотите са все още под натиска на бавното икономическо възстановяване и голямото предлагане от последните години.


Econ.bg, 22.04.2013

Продай имота си за 48 часа