0888 11 22 00

Продажба на апартаменти. Какви реновации трябва да направим за по-добра сделка?

Продажба на апартаменти
11 септември 2023

Когато обмисляте продажбата на апартамент, целта е не само да намерите купувач, но и да сключите възможно най-добрата сделка. Ремонтът на апартамента, преди да бъде обявен за продажба, може значително да повиши неговата привлекателност и стойност, което да оптимизира процеса по откриване на неговите нови собственици. Повече за това какви реновации можете да направите за постигането на по-добра сделка, четете в тази статия. 

 

Значимостта на реновациите при продажбата на апартамент

Реновациите и допълнителните ремонтни дейности преди продажбата на един имот несъмнено могат да покачат неговата стойност, както и да допринесат за по-голямата му привлекателност, а с това съвсем естествено идва и покачване интереса от страна на потенциалните купувачи. 

 

Повишаване на стойността на имота чрез реновации

Ако жилището, което искате да обявите на пазара на имоти има известни забележки, които са се появили с времето и биха могли да намалят неговата стойност, то можете да я повишите и да си гарантирате осъществяването на оптимална сделка чрез извършването на реновации. Ремонтите могат да превърнат един апартамент в желано жилищно пространство, което привлича купувачи. Освежаването на един имот не само подобрява естетиката му, но може и да повиши функционалността на апартамента и да го приведе във вид, съответстващ на съвременните тенденции. Важно е обаче да се намери баланс между инвестициите в ремонти и потенциалната възвръщаемост от вложените средства и време.

 

Когато реновирате апартамент за продажба, е важно да се съсредоточите върху подобрения, които оказват забележимо въздействие както върху неговата естетика, така и върху функционалността му. Стойността на жилището можете да повишите на първо място чрез пребоядисване и подмяна на подовата настилка. Свежият слой боя автоматично придава чувство за уют и привлекателност на пространството, особено ако изберете по-неутрални тонове. Подобно на това, поставянето на нова подова настилка като твърда дървесина, ламинат или висококачествен винил също ще допринесе и ще окаже положително въздействие върху пространството. Помислете и за леко освежаване на кухнята – сърцето на дома. Нови шкафове, плотове и уреди могат незабавно да модернизират пространството и да го направят по-привлекателно за потенциалните купувачи. Подходящото осветление може да направи пространството по-голямо и по-приветливо. Инсталирайте енергийно ефективни осветителни тела, които предлагат баланс между различните типове осветление.

 

Имайте предвид, че купувачите ценят високо наличието на пространство за съхранение. Помислете за по-функционално разпределение и добавяне на вградени гардероби, рафтове или други креативни решения за съхранение, за да увеличите максимално пространството.

 

При планирането на ремонтите е изключително важно да се вземе предвид потенциалната възвръщаемост на инвестицията. Цялостните ремонти изискват влагането на известни средства, но водят до значително увеличение на стойността на имота. Освежаващите реновации пък нямат толкова сериозен ефект върху покачването общата стойност, но все пак могат да подобрят цялостната привлекателност на имота.

 

Привличане на повече потенциални купувачи

Реновирането на жилището ви преди обявяването му за продажба може не само да увеличи пазарната му стойност, но и да привлече по-широк кръг от потенциални купувачи. Когато клиентите дойдат на оглед в имота, те си изграждат първоначално впечатление в рамките на няколко секунди. Добре поддържаното и естетически издържано пространство може да създаде емоционална връзка с потенциалните купувачи, като ги накара да си представят, че живеят там. От друга страна, един не добре поддържан апартамент може да отблъсне купувачите още в самото начало.

Ремонтът ви позволява да обновите ключови области, които оказват значително влияние върху първото впечатление, като например кухнята, банята и жилищните помещения. Помислете за подмяна на износените плотове, инсталиране на модерни осветителни тела, пребоядисване на стените в неутрални цветове и отстраняване на всички видими повреди. Тези малки промени могат да окажат голямо влияние върху начина, по който купувачите възприемат вашия апартамент.

 

Допълнителни реновации, с които да спечелите купувачите

Освен основен ремонт и леки реновации, чрез които да освежите пространствата в жилището, ви представяме още няколко идеи, които ще спомогнат за по-бързото му реализиране. 

 

Декоративни акценти и визуални елементи

Това, което действа като основна притегателна сила за купувачите към имота, който оглеждат, е чувството за уют и хармония, което той им предоставя още при влизането. Наличието на декоративни и визуални елементи в жилището несъмнено ще го превърнат в едно изключително уютно място, в което хората лесно да си представят чувството на живот. Инвестирането в декорация несъмнено е израз и на вашето отношение към жилището, а това, от своя страна, спомага изграждането на доверие на потенциалните купувачи към вас и следователно осъществяването на една успешна и за двете страни сделка. 

 

Освежаване на входната част и общите помещения

Често за клиентите е важно цялостното пространство, в което живеят. Това включва и чисти и добре поддържани входна и общи части. Всеки собственик на апартамент има правото да извършва освежаване и необходим ремонт на общите части в сградата, като с решение на общото събрание на етажната собственост разходите се възстановяват или прихващат от неговите дължими вноски във фонд „Ремонт и обновяване” след представяне на документи, удостоверяващи плащанията. 

 

Организиране на огледи и привличане на интерес

За реализирането на успешна сделка, на първо място е необходимо да представите имота си онлайн чрез детайлни и висококачествени снимки на пространството и елементите в него, както и чрез подробно описание на характеристиките му. Следващата стъпка е провеждането на огледи на място, които несъмнено дават най-добра представа за средата на живот на потенциалните купувачи. Препоръчваме ви да потърсите съдействие от експерт в областта, в лицето на професионална агенция за недвижими имоти, която ще се заеме с целия процес – от подобаващото педставяне на жилището, до пълно съдействие при сключването на сделката. Брокерът, който отговаря за реализирането на вашето жилище, ще се погрижи да ви представи всички ключови аспекти, необходими за успешната му продажба. Ще публикува обявата ви в разнородни канали, така че тя да достигне до правилните клиенти, и ще се заеме с провеждането на огледи на място, с което не само ще ви помогне да откриете подходящите му нови собственици, но и ще ви спести време. 

 

 

Знаете ли, че можете да получите одобрение за кредит, още преди да сте харесали имот за покупка? Заявете безплатна консултация за ипотечен кредит

Продай имота си за 48 часа