0888 11 22 00

Регионалният мениджър на Адрес за Пловдив с интервю за БНТ2

Регионалният мениджър на Адрес за Пловдив с интервю за БНТ2

Два пъти повече са издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София през първото тримесечие на годината, спрямо същия период през миналата. Това показват данните от Националния статистически институт. В същото време повечето агенции за недвижими имоти в София отчитат застой в продажбите на жилища. Подобна е ситуацията и във Варна. Обратна е тенденцията в Благоевград и Пловдив, където търсенето от началото на годината се е увеличило.

За първи път от агенциите за недвижими имоти не могат да определят кои са най-търсените квартали за живеене в столицата. През последната година и половина, освен централната част на града, се търсят жилища и в по-крайните квартали. Вероятно причината за тази тенденция е строителството на метрото, а и цената. В крайните квартали тя е по-ниска – средно около 800 евро за квадратен метър. В центъра на града тя е не по-малка от 1000 – 1200 евро. Такива са цените и във Варна, където според брокерите търсенето в момента също е в застой.

Двустайни и тристайни апартаменти на втория и третия етаж, със средна площ от 74 квадратни метра. Такива са най-често изискванията на купувачите в София. Друг критерий, който се е утвърдил през последните години, е жилищната сграда да е построена след 2000 година.

Елвис Янков, купувач: „Съседите също, изложението, етажът. Тези неща са важни, защото животът се превърта и в един момент желаеш да продадеш този апартамент. Ако е с лошо изложение, на нисък етаж или с лоши съседи, или няма транспортни връзки, е трудно продаваем.“

Страхил Иванов, собственик на агенция за недвижими имоти: „Най-интересно е, че имаме ръст на интереса към комплекси, които са над Околовръстното шосе в София, а не само в градска част. И интерсът през последните 9 или 10 месеца е над 10-15 % от страна на купувачите към затворените комплекси.“

От агенциите за недвижими имоти отчитат ръст от 10 % на купувачите – студенти, които не са родени в София, но искат да останат да живеят в града и след като завършат образованието си. Увеличава се и броят на така наречените инвестиционни купувачи, които влагат спестяванията си от банките в имущество. А след това отдават жилищата под наем.

Страхил Иванов, собственик на агенция за недвижими имоти: „Търсенето повиши наемните цени. Много трудно се намира под 150-200 евро нещо на територията на София каквото и да е то, където и да е то.“

Подобно раздвижване на пазара през първото тримесечие на годината отчитат и брокерите във Варна. Цената на квадратния метър в центъра на града е подобна на тази в централните части на столицата – 1000 – 1200 евро. В момента обаче продажбите в града и курортите около него са в застой. За разлика от минали години, все по-малко руски граждани купуват апартаменти в курортите „Св. Св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“. Увеличава се обаче броят на турските и гръцките граждани, които инвестират в големите градове в страната.

Страхил Иванов, собственик на агенция за недвижими имоти: „Западноевропейските купувачи и инвеститори напуснаха страната и в момента имаме локален инвестиционен интерес. Това са от хора от Гърция, Турция и Македония. Частично и от Румъния.“

В Русе все повече купувачи предпочитат да инвестират „на зелено“ в апартаменти в централната част на града, с изглед към река Дунав. Интересът към по-малките населени места обаче намалява.

За разлика от Русе, в селата около Благоевград търсенето на къщи е голямо. Най-търсени са имотите в селата около АМ „Струма”. Освен за местните жители, те представляват интерес и за руснаците и гърците, които искат да преместят и бизнеса си в България.

През последните няколко месеца се е увеличило търсенето на недвижими имоти в Благоевградска област, смятат брокери. Все повече са чужденците, които искат да закупят недвижимо имущество в региона. Най- голям интерес проявяват руснаците и гърците, които искат да преместят и бизнеса си в България. Все повече хора купуват и къщи в близките села около Благоевград. Най-търсени са имотите в селата около АМ „Струма”.

Кристос иска да изживее старините си в Българлия, а Василий е женен за българка. И двамата са от Гърция и си търсят да купят апартаменти в кварталите на Благоевград. Признават, че са избрали Югозападна България заради спокойствието и красивата природа.

Кристос Палеулого: „Моята професия е готвач, занимавал съм се в много заведения в Гърция и цяла Европа. Дойдох да живея в България и целта ми е да се занимавам с ресторантьорство, като собствен бизнес.“

Според брокерите най-трудно се продават жилища, които са нефункционални и нямат добро разпределение на стаите. Лошата архитектура понижава цената на имота. Около 500 евро на квадратен метър се продават имотите в кварталите на Благоевград. Въпреки по-високата цена най-търсени са жилищата в центъра на града. Квадратният метър върви около 1000 евро.

Йорданка Ангелска, брокер: „Има чисто инвестиционен характер. И освен, че са близо до всички детски градини, административни сгради. Винаги, когато решат, че този имот не им трябва, могат да го отдадат по наем и да получават естествено средства от това.”

С около 10% се е увеличило търсенето на имоти с цел инвестиции и в Пловдивско. Средната цена на квадратен метър в Пловдив е между 540 и 590 евро или с около 30% по-малко от цената в София.

Десислава Милошевич, регионален мениджър на компания за недвижими имоти: „Хората предпочитат да инвестират парите си в недвижимо имущество – било то за живеене или за бизнес, отколкото да си държат парите на депозит. По-сигурното е в недвижим имот да вложиш.”

Имоти купуват предимно хора, които са били в чужбина и искат да вложат парите, които са изкарали. Кредити от банките за нов дом взимат предимно млади семейства.

Статистиката на Националния статистически институт показва, че издадените разрешителни за строеж през първото тримесечие в София-град са 139. А за същия период на миналата година са били 66. В София-област също има увеличение – през последните три месеца са издадени 67 разрешителни. През първите три месеца на 2015-та те са били 37. От Агенциите за недвижими имоти съветват купувачите да прецизират добре договорите, които сключват ако решат да купуват „на зелено“.

Цялото интервю на следния линк: http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-blagoevgrad/prodazhbata-na-nedvizhimi-imoti-e-v-zastoj-razreshitelnite-za-stroezh-rastat

 

Продай имота си за 48 часа