0888 11 22 00

Как да увеличите стойността на имота си преди продажба?

да увеличите стойността на имота си преди продажба

Искате да продадете апартамента си на възможно най-висока цена? Направете нужните подобрения и малки ремонтни дейности, за да направите имота си по-атрактивен за купувачи. Научете как в следващите редове.

Определяне на реална цена

Правилното определяне на продажната цена и съобразяването ѝ с актуалната пазарна ситуация осигурява половината успех при сключване на сделка. Много често продавачите са водени от сантиментални чувства към жилището, породени от скъпи за тях спомени. Това се оказва причина за неоснователно завишаване на стойността на имота, което обаче създава вероятност от негативни последствия за заинтересоваността на потенциалните купувачи. Твърде дългото задържане на офертата в порталите за обяви може да провокира погрешно впечатление, че съществува някакъв проблем с вашето имущество, което респективно да доведе до по-малко запитвания. В тези случаи обикновено продавачите са принудени да препубликуват обявата, а в някои случаи се стига дори до това да се разделят с имота на стойност под пазарната, особено ако обстоятелствата изискват по-бързо сключване на сделка. Трябва обаче да имате предвид, че твърде занижената стойност също може да провокира съмнения у купувачите за съществуването на сериозна неизрядност, която налага обявяването на по-ниска цена като компромис. И при двете възможни хипотези е желателно да бъдете гъвкави, да следите реакциите и действията на търсещите жилище и да вземате логично обусловени и добре обмислени решения. Как може да го постигнете?

Проучване на пазара

Ако възнамерявате да предприемете самостоятелно продажбата на недвижим имот, е силно препоръчително да инвестирате нужното време, за да проследите последните тенденции на пазара на имоти. По този начин ще съумеете да прецените темпа на развитие и съотношението между търсене и предлагане. Това ще ви послужи като красноречив показател дали настоящият момент е благоприятен за продажба, или може да изчакате по-подходящ момент. Имайте предвид, че имотният пазар е изключително динамичен и се характеризира с периодично сменящи си етапи на възход в цените, редуващи се с такива на спад. Въз основа на тази специфика е важно да проследите движението и посоката, с които пазарът се видоизменя. За целта е нужно да разгледате по-дълъг период от време, за да се убедите, че наблюденията ви стъпват върху реални данни. Не забравяйте, че закупуването на имот е сериозна житейска стъпка, а подобна инвестицията има отношение в дългосрочен план. Именно поради това потенциалните купувачи да вашия имот ще са положили сериозни усилия, за да се запознаят с всичко необходимо, за да бъдат добре информирани и подготвени. Съответно вие, от позицията на продавачи, трябва да сте готови да предложите адекватно и съобразено с пазара предложение, за да спечелите техния интерес.

Среща с професионален консултант

В случай че сте избрали да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки продавач се изправя. Брокерите на недвижими имоти познават в дълбочина пазара на жилища, което ще спомогне за един много безпрепятствен процес, лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове. Имайте предвид, че продажбата на апартамент крие редица тънкости, които биха могли да завишат основателно цената на жилището. За тях обаче са необходими солиден опит в сферата, обстойни познания и прецизни наблюдения. Точно заради това компетенциите на специалистите в сферата ще ви бъдат от съществена помощ, особено когато става дума за продажба на имот в София и големите градове в страната. Това е така, тъй като вашата обява може да се остане незабелязана сред стотиците оферти, публикувани от други продавачи. При необходимост от съдействие не се колебайте да се обърнете към консултантите на АДРЕС Недвижими Имоти или попълнете формата в Добави обява и ние ще се свържем с Вас..
АДРЕС е най-голямата агенция за недвижими имоти в страната, с 28 години опит в сферата и над 500 професионално обучени консултанти. Може да разчитате на нас!

Как да увеличите стойността на имота си?

Малки подобрения и ремонти

Ако се чудите как бихте могли да получите по-висока цена за предлагания от вас имот, то отговорът се състои в малките подобрения и ремонти, с които ще съумеете да вдъхнете нов живот на старото жилище. Разбира се, преди да предприемете каквито и да било ремонтни дейности, е важно да обмислите колко финансови средства, лично време и усилия сте склонни да вложите в подобряването на условията. По този начин ще направите вашето жилище значително по-конкурентноспособно и атрактивно за купувачите. Въпреки това е важно да отчетете, че невинаги може да разчитате на пълна възвръщаемост на инвестицията, особено в случаите, когато е необходим по-сериозен ремонт. Все пак трябва да имате предвид, че търсещите имот със сигурност биха оценили предимството да се нанесат в готово за живеене жилище, без да са необходими усилия за пребоядисване на стени, циклене/лакиране на паркет или ремонт на конструктивни части и амортизирани уреди.

Подобряване на функционалността

Водещ фактор, който може да направи вашия апартамент по-привлекателен, е функционалността на обзавеждането. Ако сте решили да оборудвате жилището преди да пристъпите към продажба, е важно да се стремите към практичен и минималистичен подход. Не забравяйте, че вкусът е субективен, а освен това не бихте могли да предвидите какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите собственици. Може да се окаже, че купувачите имат дете, а вие не само не сте предвидили детско легло, но в стремежа да обзаведете с всичко потребно, сте усвоили цялото жизненото пространство. Именно затова се стремете да оставяте свободни пространства и „въздух“ в помещенията и търсете функционалността както в дизайна на мебелите, така и в интериорните идеи за тяхното разположение.

Почистване и подреждане

В никакъв случай не подценявайте чистотата и спретнатия вид на имота като ключов фактор във вземането на решение за покупка. Макар това да ви се струва като незначително основание за оттеглянето на интереса на купувачите, съмнителната хигиена и липсата на грижа за състоянието на имота имат съществена роля при сформирането на първо впечатление. Не забравяйте, че макар покупката на жилище да е изцяло рационално обусловена, купувачите често са водени от своите емоционални подбуди и подобен тип немарливост може да ви изиграе лоша шега. 
Приберете всички вашите лични принадлежности и приведете в ред останалите вещи. Забършете насъбралата се прах, минете старателно с прахосмукачка. В помещенията, в които настилката позволява, минете с моп, напоен с подходящ препарат. Ако метеорологичните условия са приятни, измийте прозорците. Бъдещите собственици със сигурност биха искали да проверят каква гледка се разкрива от апартамента. При никакви обстоятелства не пропускайте грижата и вниманието към санитарните помещения и кухнята. Те са традиционна „спирка“ при огледите на жилища, на която се отделя много време, а освен това подлежат на много прецизен поглед. 

Добри рекламни снимки и оферта

Първият досег на купувачите с обявените за продажба имоти се случва много преди реално да се пристъпи към организацията и провеждането на оглед. Именно поради това е повече от наложително да се погрижите за професионалното оформяне и качествената визуализация на публикуваната от вас оферта. Добра идея е освен снимков материал да приложите и видео. Това ще предостави на клиентите възможност за виртуална разходка, което ще увеличи шансовете да се пристъпи към реален оглед, който няма да се окаже сблъсък с предварителните им очаквания. Не на последно място, бъдете старателни във всеки аспект. Всичко е от значение – от представителните кадри, през грамотността и атрактивното представяне на предимствата на имота, до каналите, чрез които ще разпространявате вашата оферта. 
 

Продай имота си за 48 часа