0888 11 22 00

Жилищата в центъра на София ще са хит на пазара през 2014 г.

Жилищата в центъра на София ще са  хит на пазара през 2014 г.

Жилищата в центъра на София се очертават като хит на пазара през 2014 г. В първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г., показват данни от доклад на „Адрес"Над 30 на сто от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20 на сто от купувачите е инвестиция. Друга тенденция за периода, регистрирана от компанията, е, че сделките на етап „груб строеж" отново са факт на пазара на жилища. Над 10 на сто от продажбите през първото тримесечие на 2014 г. са направени преди получаване на Акт 14. По данни на компанията, тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите.


Недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят. Те виждат решението на проблема си в новите сгради, чийто принцип на строителство е различен от този в периода 2006 - 2008 г. Новата строителна тенденция според компанията е пространствата, които се проектират, да са с около 30 на сто по-обширни, а голяма част от тях да са и с по-високи тавани.

Продължава ръстът в броя на имотите, купени с цел инвестиция, коментират още от компанията. В първото тримесечие на 2014 г. с този мотив с жилище са се сдобили близо една четвърт от купувачите, докато делът им в първия месец на 2014 г. е 10 на сто. Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 000 евро - за периода януари-март те представляват около 7 на сто от всички.Пазарът на жилища продължава да е благоприятен основно за купувачите, но това не означава, че позициите на продавачите са неизгодни, казват от компанията. Доказателство за това са все по-незначителните отстъпки, които се договарят - една трета от сделките през последните три месеца са сключени без компромис в цената. Според експертите, това се дължи на постепенното уеднаквяване на очакванията и изискванията на двете страни. Като резултат от този процес, 46 на сто от сделките за периода са сключени в рамките на едва един месец, посочват още от компанията.Около 40 на сто от хората купуват жилище със заем и в момента са в изчакване на по-голяма законодателна яснота. Без съществени промени остават цените в началните месеци на годината, посочват от фирмата. Докато в предходни години пазарът на наеми е бил сравнително пасивен, през януари и февруари, топлата зима на 2014 г. е накарала наемателите да бъдат по-активни.

Търсенето е било концентрирано главно в центъра на София, Южни райони и „Младост". Средният наем е варирал между 150 и 250 евро, а ремонтираната баня и кухня са били водещ мотив за наемателите да сключат сделка.Прогнозата на компанията за следващите месеци е свързана със стабилност на цените и по-активно търсене. Яснота в регула-цията, засягаща кредитите, би дала допълнителен тласък на пазара на жилища. Растящата смелост на купувачите и традиционно активните пролетни месеци ще станат причина за по-голям брой сделки, посочват още от компанията.

 

Политика, бр.520, 25.04.14, с.26+27

Продай имота си за 48 часа