0888 11 22 00

Необходимо образование, за да станеш брокер на недвижими имоти

кариера брокер недвижими имоти
25 март 2021

Обновена на 14.09.2023 г.

 

Защо си заслужава да станете брокер на недвижими имоти?

Искате да станете брокер на недвижими имоти, но не сте сигурни дали имате необходимите подгготовка и образование? Вижте каква квалификация се изисква от експертите в утвърдените агенции за недвижими имоти. Научете кои са предимствата, които правят професията толкова привлекателна. Какви кадри са подходящи да се насочат към сферата, както и какви възнаграждения може да очаквате. Прочете повече в следващите редове.


Интересна и динамична професия

Професията на брокерите на недвижими имоти е интересна и изключително динамична. Ако сте човек, който има нужда да избяга от сивата рутина в служебните задължения, то работата в тази сфера е точният избор за вас. В задълженията на агента ежедневно са включени срещи с клиенти. Съдействие от посредник може да поискат както продавачи и купувачи, така и наемодатели или наематели. Всеки от тях ще ви въвлече в своя индивидуален казус, което налага да бъдете бързо приспособими и отворени към предизвикателствата на брокерската професия. Едно от най-съществените предимства в практиката на агента е възможността да се съчетава теренната работа, включваща организирането и провеждането на огледи и инициирането на всички процеси, съпътстващи реализирането на споразумение, с проучването на пазарната обстановка и работата на компютър. Този подход ще ви позволи да разсеете монотонността на работния ден и да внесете активност и разнообразие в ангажиментите си.


Не трябва да подценявате обстоятелството, че брокерът няма нормирано работно време. Разпределението на служебните срещи и времето за почивка зависят от вашето лично умение да менажирате заетостта си. Понякога ще е необходимо да бъдете в готовност да отговаряте на обаждания, да посрещате въпросите и колебанията на вашите клиенти и да им давате съвети дори през уикендите. По този начин най-искрено бихте засвидетелствали отговорността и отдадеността си към клиента, което ще изгради доверие помежду ви. А именно чрез доверието ще преодолеете половината път към успешно свършената работа. Разположението по всяко време може да бъде обърнато от дефект в ефект – малко са професиите, които дават толкова голяма свобода да управлявате деня си. Ключът е в баланса, който ще успеете да постигнете с времето и натрупания опит.


Доходи, зависещи от вашата работа и умения

Едно от най-ценните предимства на професията на брокера е че няма таван за доходите, които може да получите. Така че колкото по-мащабни сделки реализирате, толкова повече приходите ще генерирате. Това е основна движеща сила, която да ви мотивира и помогне да поставите граници колко време и кога точно ще работите. Резултатите ви не трябва да бъдат толкова от количествен, колкото от качествен характер. Важно е да се позаинтересувате за политиките на конкретната агенция за недвижими имоти, тъй като всяка компания определя индивидуално принципа, по който се сформира заплащането на служителите. Някои фирми прилагат твърда месечна заплата, която съчетават с процент от всяка сключена сделка. При други принципът на заплащане се свежда само до получаването на процент от реализираната сделка. Без значение от методиката обаче и при двата начина на получаване на доходи от съществено значение са личната проактивност, амбицията и стремежът към постигане на високи резултати.


Необходимо ли е специализирано образование


Курсове и стажантски програми за агенти за недвижими имоти

За да станете експерт в сферата се нуждаете както от т.нар. меки умения като комуникативност, адаптивност и способност за разрешаване на проблеми, така и от специални твърди умения, които да бъдат приложими към професионалното ви развитие. За да улесните навлизането в същината на професията, бихте могли да потърсите специализиран курс, с помощта на който да навлезете по-плавно и естествено в процесите. Освен това, ако вашето кариерно развитие тепърва започна и се колебаете в коя посока да тръгнете, тук е моментът да отбележим, че АДРЕС Недвижими имоти организира стажантска програма за студенти в последен курс. Посредством нея ще придобиете ценни умения и способности, които да ви ориентират как да водите преговори и да управлявате времето си, както и да ви запознаят с различните видове документи. Освен че ще си изградите представа дали професията пасва на интересите и способностите ви. Ще придобиете организационни качества, които ще ви помогнат да дефинирате правилно целите си, като освен това ще се научите как да подхождате към различните клиенти. На страница Кариери, може да се запознаете с предлаганите от Адрес недвижими имоти - кариерни перспективи.


Висше образование в областта

В случай че проявявате интерес към професията на брокера на недвижими имоти, е полезно да знаете, че не е необходимо предварително да сте завършили специално образование. Това ви предоставя възможността, ако е необходимо, да направите рязък завой в професионалното си развитие, като навлезете в сферата на недвижимите имоти във всеки един момент. Ако сте достатъчно гъвкави и се приспособявате бързо и безпроблемно, бихте могли дори да гледате на брокерството като възможност за втора работа, с която да си изкарате допълнителен доход. Още едно доказателство, че в работата на агента от ключово значение са личният принос и степента на себераздаване.


Опитът и желанието за развитие пред дипломата

Изключително важна характеристика, която всеки брокер на недвижими имоти, който иска да специалист, е важно да притежава е готовността да учи постоянно. Това е от значение както за добрата осведоменост при работата с дигитални канали за комуникация, така и при запознаването с различните новости и тенденции в бранша. Дайте свобода на желанието си за растеж и си поставяйте смели цели, които да следвате. Те ще ви дадат конкретен фокус и ще се отразят благоприятно на стремежите ви да постигнете добри резултати. Именно по този начин най-лесно ще придобиете практически опит, който в случая има по-голяма тежест от академичните познания.
Знайте, че пътят към това да се превърнете в успешен брокер и да придобиете опит минава и през перипетии и неуспехи. Това не трябва да се явява като пречка в преследването и постигането на заложените от вас цели. Напротив, особено полезно е да се сблъскате с „трудни“ клиенти и казуси, за да се поучите от тях и да извлечете ценни поуки и заключения. Освен това с тяхна помощ ще научите слабите си места, върху които впоследствие ще може да съсредоточите усилията си, както същевременно надградите и своя потенциал.


Как да станете добър брокер на недвижими имоти?

Ако се чудите в какво се състоят основните качества, които трябва да притежавате, за да се превърнете в добър брокер на недвижими имоти, не спирайте да четете.
В естеството си професията на брокерите се основава на работата с хора и успешната комуникация с тях. Именно поради това е от особено значение да умеете лесно да предразполагате клиентите си и да общувате с лекота. Имайте предвид, че първото впечатление е от ключово значение за това как ще протекат последващите ви срещи и какви ще бъдат отношения помежду ви. В никакъв случай не бъдете припрени. Опитайте се не само да изслушвате, но и да се вслушвате в изискванията и желанието на хората, потърсили вашето сътрудничество. Бъдете любезни и се стремете да създадете приятелска атмосфера, без това да прераства в пресилена размяна на любезности и фамилиарно отношение. По този начин рискувате да отблъснете клиентите си. Бъдете естествени и искрени. Прямотата и добронамереното поведение са лесно забележим и често са високо оценявани.


Бъдете готови да изпълнявате множество роли и се опитайте да ги съчетавате умело, като проявявате необходимото търпение. Понякога ще ви се налага да бъдете медиатор в преговорите между двете страни по споразумението, друг път ще трябва да изпълнявате ролята на личен съветник. Не бива да подценявате обстоятелство, че вие, в ролята на консултант, имате отговорната задача да давате напътствия и да защитавате интересите на своя клиент. Също така е желателно да съсредоточите вниманието си в придобиване на базисни юридически познания, до които в един момент неминуемо ще прибегнете.


Работата на брокера на недвижими имоти изисква прецизност и пунктуалност. От акуратното задаване на целите, през насрочването на огледи, до организацията при финализирането на сделка – вниманието към детайлите е винаги от ключово значение. Особено важно е да съумеете да проследявате стриктно сроковете, да забелязвате потенциалните рискове за своя клиент и да бъдете подготвени за неочаквани ситуации. Не забравяйте, че доволният и щастлив клиент със сигурност ще повлияе положително на вашата репутация в професионалните среди и ще привлече нови работни срещи и възможности за вас.


Не на последно място е съществено важно да бъдете честни и отговорни. Когато не се чувствате подготвени и нямате нужните компетенции, по-добре се консултирайте с по-опитен от вас колега, който да ви посъветва, отколкото да рискувате да подведете своя клиент. Не забравяйте, че прилагането на хитрост почти винаги има временни резултати, които на по-късен етап са носители на горчив опит.
 

Продай имота си за 48 часа