0888 11 22 00

Какви са рисковете при покупка на имот без Акт 16 и защо да работим с агенция за недвижими имоти?

имот без Акт 16

Обновена на 8.11.2023 г.

 

Все по-предпочитан вариант за купувачите на имоти се оказва закупуването на жилище „на зелено“. С този термин се обозначават сгради и комплекси, които все още не са завършени, но са под активен строеж. Когато говорим за такъв тип жилища, обикновено сделките за закупуването им се осъществяват директно от строител, следователно условията по тях са по-изгодни. Именно това е основна движеща сила за потенциалните купувачи и интересът към имоти без Акт 16 нараства. 

Покупката на имот на зелено би могла да бъде успешна инвестиция, която да ви донесе дивиденти, но е напълно възможно и да се окаже недобре обмислена грешка, с която да изгубите сумата, инвестирана в него. При закупуване на недостроени имоти се крият много рискове и неясноти, които могат да доведат до финансова загуба. Преценката за това дали си заслужава инвестицията в жилище без Акт 16 се базира на предварителни проучвания и добро познаване на пазара. Повече за рисковете от имот на зелено и към кого да се обърнете за съдействие можете да откриете в тази статия.  

 

Какво представлява акт 16?

Акт образец 16 е най-дългоочакваният документ и има най-голяма тежест. С него се установява годността за ползване на новопостроената сграда и е финалната стъпка, преди новите собственици на имоти в нея да могат да се нанесат. Преди него обаче има други два етапа - Акт 14 и Акт 15, с които се проследява дали строителните дейности отговарят на нормативната уредба. Когато сградата премине през тях, остава само придобиването на Акт образец 16, с който новата сграда официално се въвежда в експлоатация. Издава се или от кмета на съответната община, в която се намира обекта, или от Главния архитект. При наличието на Акт образец 16 строителната и монтажна дейност е завършена и са открити индивидуални партиди - всичко необходимо за новите собственици на имот, за да обитават сградата за постоянно. 
Акт 16 е този документ, който дава сигурност на купувача, че имотът е завършен и няма какво да се обърка и вече не съществува риск от финансова загуба.  

 

Какви рискове крие покупката на имот без този акт?

За разлика от вече построените сгради, при които има минимално наличие на избор и жилищата са ограничени, незавършените имоти предлагат пълна свобода по това отношение. Можете да изберете както големината на имота, така и неговото местоположение, разпределение и функционалности. Не само - при покупка на имот без Акт 16, купувачът сключва сделка на малко по-изгодна цена, основно поради наличието на всички съпътстващи строителните дейности рискове. Плащането се случва във времето и е разсрочено, което е голям плюс за някои клиенти и гаранция за строителя, че независимо дали успее да завърши сградата, ще разполага с някаква сума за вече свършената работа. Основното предимство на сградите в строеж е тяхната цена и богат избор, но крият редица рискове. 

Невъзможност за реална преценка на имота

Логично, един незавършен имот не може да представи на потенциалните купувачи завършена визия. Когато се предлага имот в строеж, обикновено той се представя чрез 3D визуализации и рендъри по архитектурни планове и е възможно завършената му визия накрая да няма много общо с тази, която ви е накарала да го купите. Разбира се шансът да се подведете и разликата между очакванията и реалността да е голяма не е толкова често срещано, но е възможно в последствие да не бъдете удовлетворени от това, което сте закупили. Традиционно липсата на Акт 16 означава до някаква степен несъответствие между проекта и реализацията му, докато при закупуването на жилище „на тапа“ и „до ключ“ си гарантирате значително минимизиране на риска от несъответствие във финалния му вид. 

Невъзможност за моментално нанасяне

Ако търсите да закупите жилище за лично ползване, трябва да имате предвид, че покупката на имот в строеж означава да предвидите времето, в което няма да можете да го ползвате. Докато сградата не притежава Акт образец 16, собствениците на имоти не могат да живеят там. Обикновено това време са няколко години и независимо невъзможността за обитаване, вече ще сте платили част от цената. Важно е да имате предвид, че е често срещано сградата да не бъде завършена в срок. 

 

Риск от загуба

Най-сериозният риск при покупката на апартамент в строеж е, че е възможно да възникнат разнородни проблеми, които накрая пряко да повлияят купувачите. За разлика от готова сграда в експлоатация и с наличен Акт 16, тази без е много по-чувствителна на външни влияния и е възможно или да бъде завършена със сериозно закъснение, или обектът да не бъде изобщо. Тук най-добрият вариант е да закупите жилище в сградата едва тогава, когато разполага с Акт 16 и е „на тапа“ - това е моментът, в който жилището се води годно за експлоатация и продажната му цена е все още по-ниска. Въпреки това на такъв етап е невъзможно нанасянето на собствениците, тъй като все още не са реализирани довършителните работи по него. 


Защо да се обърнем към агенция за недвижими имоти?

В последните няколко години ръстът в строителството е значителен и все повече купувачи се насочват именно към такива имоти. Водещо за тях е качеството в строителството, което получават от новопостроена сграда, както и модерната архитектура и функционалности, които тя предлага. Въпреки всичките си плюсове, покупката на такъв имот „на зелено“ крие редица несигурности и условности, които разбира се могат да бъдат избегнати. За минимизиране на потенциалния риск при закупуване на имот без Акт образец 16, един от най-сигурните подходи е работата с агенция за недвижими имоти.

 

Сигурност

Професионалните и коректни агенции за недвижими имоти, които са се задържали на пазара достатъчно дълго, никога не предлагат на клиентите си покупка на имот „на зелено“, без предварително да са направили проучване. Техните брокери не се наемат с отговорността да предложат на бъдещия купувач жилище от инвеститор, който не познават добре, с когото не са установили отношения през годините и чийто начин на изпълнение на строителството не познават. 
Ако решите да се доверите на агенция за недвижими имоти при покупката на имот в строеж, ще получите пълна сигурност и гаранция, че вложените от вас финанси няма да бъдат изгубени напразно. Брокерът, с когото работите, ще направи подробно проучване на инвеститора - от документалната част по строителството до неговата строителна история, успешни проекти и материали, на които залага. Основната му роля е да консултира и има редица компетенции, сред които тази да чете скиците и да може да оцени адекватно бъдещата доходност на имота. 

 

Спестяване на време

Освен сигурност по отношение вложението на вашите средства, агенцията за недвижими имоти ще ви спести и време. Когато става въпрос за закупуване на жилище без Акт 16, логично купувачите отделят време, за да проучат инвеститора и никога не залагат на покупка на сляпо. Чрез работата с професионалист в сферата си гарантирате спестено време, тъй като той се заема с проучванията по отношение бъдещето на проекта. 
Ако желаете да закупите имот „на зелено“, можете да потърсите съдействие от най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България Адрес Недвижими имоти. Благодарение на богатата ни база данни, професионално отношение и отлично познаване на пазара, можем да ви помогнем да изберете най-добрият за вас вариант. Екипът ще се погрижи за сигурността ви, като направи детайлни проучвания за жилището, в което желаете да инвестирате
 

Продай имота си за 48 часа