0888 11 22 00

Отдаване на имот под наем. Как да изберете правилния наемател?

Отдаване на имот под наем

Разполагате с жилище, което искате да отдадете под наем? Ако да, най-вероятно сте изправени пред въпросите как да го пуснете на наемния пазар у нас, както и как да откриете правилните наематели - тези, които са коректни към вас и съседите си, грижат се за имуществото, не създават проблеми и плащат комуналните сметки и наема на време. Повече за това как да изберете правилния наемател, можете да научите в тази статия.

 

Защо да отдадете имота си под наем?

Ако сте инвестирали в недвижим имот, който не сте закупили за лично ползване или се налага да освободите, най-вероятно сте изправени пред въпроса дали да го продадете или отдадете под наем. За вземането на това решение приоритетно трябва да обърнете внимание както на собствените си нагласи, така и на текущото състояние на имотния пазар и времевата рамка, която сте си определили. Разбира се ако желаете да закупите ново жилище за лично ползване, то най-логичното решение би било да продадете имота и да направите новата покупка. Ако обаче предпочитате да разполагате с актив, който ви носи пасивен месечен доход, то отдаването на жилището под наем е най-правилният ход. Така си гарантирате и изплащането на инвестицията му във времето.

За разлика от продажбата на имот, отдаването му под наем е значително по-лесен и бърз за собственика му процес - на първо място поради факта, че при търсенето на имоти под наем не се забелязва спад и понижаване в активността след започналото поетапно възстановяване на пазара от пандемичната криза. Ако например имотът, който желаете да отдадете под наем е закупен с инвестиционна цел или посредством ипотечен кредит, то позиционирането ви на наемния пазар ще ви гарантира сигурност във времето, било то като пасивен месечен доход, или за погасяване на вноските по заема. 

Ако отдаването на имота ви под наем е най-подходящото за вас решение, то можете да научите повече за това как да изберете правилния наемател тук.

 

Как да изберете правилния наемател?

Напълно обосновано е като наемодател да търсите наемател, който ще съхрани състоянието на жилището ви такова, каквото е било предадено от вас. Общите принципи са не само да се грижи за имота, но и да плаща наема си навреме, да не пропуска или забавя плащането на комуналните сметки, да поддържа добри отношения със съседите, както и да допринася за чистотата на общата среда, която дели с всеки един от тях. Важно е да знаете, че като наемодател имате правото да предявите допълнителни изисквания към бъдещите наематели. 

 

Изберете правилния партньор 

Ключова роля при подбора на подходящите за вас наематели биха могли да изиграят експертите в областта. Консултантите по недвижими имоти са професионалисти с дългогодишен опит в сферата и не само могат да ви съдействат с позиционирането на имота на наемния пазар, но и при подбора на хората, които искат да наемат жилището ви. Ежедневно работят с десетки клиенти и наблюдават поведението им, което във времето е създало у тях усет за хората и логично възможност за правилна преценка кой кандидат-наемател би бил най-подходящ. Ако искате да си гарантирате, че ще отдадете имота си на съвестни хора, то може да се доверите на консултантите от една от най-големите компании на пазара в България – АДРЕС Недвижими имоти. Тук може да видите какво правят брокерите от фирмата за своите клиенти наемодатели.

 

Търсете позитивни личности

Начинът, по който един човек гледа на света и се отнася към заобикалящата го среда е сходен на този, по който се отнася към жилището, в което живее. Затова е ключово да откриете позитивен наемател с позитивна нагласа, който няма да ви създава проблеми и ще отговаря на коректността ви със същата. 

 

Изберете хора със стабилни и дългосрочни професии и доходи

За да сте сигурни, че откривате наемател, който ще ползва жилището в дългосрочен план, а на вас ще ви носи стабилни във времето пасивни доходи, то трябва да се уверите, че отдавате имота на човек с дългосрочна и сигурна работа. Един от основните признаци за това, че един наемател е добър, е планът му да наеме жилището ви за продължителен период от време. Дългосрочното пребиваване на едно място повишава възможността за полагане на грижа към имота.

 

Научете за домашните любимци

Дали да пуснете наемател с домашен любимец в жилището си или не е изцяло ваша лична преценка. Често наемодателите избягват да отдават имота си на хора с животни, тъй като е възможно те да нанесат щети по мебелите и стените, и е много вероятно да създадат проблеми за имуществото, а жилището да придобие специфичната за животното миризма.


Направете нужното проучване за бъдещите ви наематели 

Ако искате да сте напълно убедени, че отдавате имота си на най-подходящите наематели, то ще е необходимо да направите по-детайлно проучване за тях. Например можете да разчитате на препоръка от предишен наемодател или пък от ваш близък - накратко от трето лице, на когото имате доверие. 

Ако не желаете да минавате през тази процедура, но пък искате да си гарантирате сигурност, то можете да получите съдействие от специалист в сферата. Чрез съвместна работа с агенция за недвижими имоти можете да минимизирате всички рискове, докато работите с доверен партньор с опит в продажбата и отдаването на имоти под наем.

 

Тенденции през 2023 в цените на имотите под наем


Наемният пазар в София е в добра форма през първото тримесечие на 2023 година, като наемната активност се възвръща на нивата си отпреди пандемията. От една страна завръщането към присъственото обучение и работа повлияха за връщането на хората в големите градове, основно в столицата. Вследствие на това се покачи и общият брой на хората, които търсят жилище, но на този етап не могат да си позволят покупката му, затова се насочват към търсенето на такова под наем. 


Наемните нива в големите градове започнаха да се увеличават в резултат на инфлационната вълна, като на този пазар у нас засега съществува разбирането, че нивата ще нарастват успоредно с инфлацията - подобно на всички стоки и услуги. Това обаче не е икономически обосновано, освен ако собствениците на имоти не ги отдават на подпазарни стойности.
 

Продай имота си за 48 часа