0888 11 22 00

Анализ - средни цени на наемите по квартали в 5-те най-големи града в България

средни цени на наемите в 5-те най-големи града в България

Какви са цените на имотите в България в сравнение с други Европейски страни?

На практика цените на имотите у нас са значително по-ниски в сравнение с други европейски страни и с особена сила това важи за София и големите градове. Тъй като в България народопсихологията е по-различна от тази в Западна Европа, често цените на жилищата се приемат като високи, особено в период на подем. У нас съществува схващането, че всеки трябва и може да си позволи собствен имот. Докато в редица държави на Стария континент това не е практика. Там цените на имотите са значително по-високи и много хора от средната класа реално не могат да си позволят собствен дом, докато в България средната класа традиционно разполага със собствено жилище. Не са рядкост и случаите, в които на практика хора, които живеят на прага на финансовия минимум, също имат собствен имот, който не са придобили с лични средства, а е наследен, например.
Сравнение между София и Берлин например, показва, че ако средната цена на имотите в София е около 1 300 евро/ кв.м, то в германската столица тази стойност се доближава до 5 000 евро/ кв.м. Това не е правопропорционално на доходите на населението, тъй като средната работна заплата в Берлин не е над три пъти по-висока от същата за София.
Изследване сочи, че столицата ни е седма по средни цени на жилищата в центъра сред 12 столици на страните от Източна Европа. Пред нас се нареждат Прага, Братислава, Варшава, Будапеща, Белград и Загреб.
Така притежанието на собствен имот у нас продължава да бъде традиционно и относително достъпно за българите, докато в много европейски държави животът под наем е приет за стандартна норма за средната класа.

София

Пазарът на наеми в столицата винаги е бил активен, независимо от това на какъв етап от жизнения си цикъл се е намирала икономиката в страната. Причините се крият във факта, че София е динамичен град, с много на брой университети и с добри демографски показатели.

Цени в най-предпочитаните квартали

Между 300 и 350 евро е стойността на месечния наем на двустайно жилище в предпочитаните квартали на София като южните райони, Изгрев, Манастирски ливади, близките до центъра райони. В най-скъпите локации – Център, Докторска градина, Иван Вазов, долната част на Лозенец, нивата могат да достигат и до 400-450 евро, а в по-бюджетните квартали като Люлин, Обеля, Дружба, жилище с една спалня би могло да бъде наето и срещу 250-300 евро. Идентична е тенденцията при тристайните жилища в столицата. Там цените варират между 500 и 600 евро за по-предпочитаните райони и до 700-800 за най-елитните. В бюджетните квартали тристане апартамент се отдава на нива между 400 и 550 евро. Разликите при тристайните жилища са по-малки, тъй като този пазар не е така активен в сравнение с двустайните – и като брой оферти, и като търсене.

Търсене и предлагане

Търсенето и предлагането в столицата винаги са били изключително активни. Налице е богат избор на имоти под наем в София, както и сериозно търсене. Студенти, млади двойки, работещи хора са само част от профила на наемателите в града. Това, което до известна степен прави пазара по-бавен, е разликата в очакванията на двете страни. Често, офертните нива на апартаментите надхвърлят бюджетите на наемателите. В същото време състоянието на имотите понякога не отговаря на изискванията на наемателите. Тъй като, за разлика от сделките за покупко-продажби, при наемите моментното състояние на имота е сериозно перо в калкулацията на крайната искана цена. При добро познаване на пазара и компромиси в разумни граници, особено ако страните се консултират със специалист по недвижими имоти, сделките стават реалност и страните са удовлетворени.

Пловдив

Цени в най-предпочитаните квартали

В Пловдив наемните нива за двустайните апартаменти се движат между 200-220 евро на месец за по-бюджетните райони, 250-270 евро месечно за по-желаните квартали. Между 300 и 350-370 евро месечно е медианната стойност за най-престижните локации в Града на тепетата. При тристайните жилища ситуацията е идентична по отношение на цените като функция на предпочитанията. Между 250 и 300 евро са най-често срещаните ценови нива при бюджетните райони. Около 350 е медианната стойност на популярните квартали, а с Центъра сделки се сключват и на нива от 450-500 евро. Сред най-желаните райони за наемане на жилищен имот в Града на тепетата са Смирненски, Южен район, Кючук Париж, Тракия, Кършиака и Центъра.

Търсене и предлагане

През последните години Пловдив се утвърди като изключително желана географска зона, което засили динамиката на пазара на недвижими имоти. Там се наблюдава сериозен ръст както в продажбите, така и на пазара на наеми. Логистичната зона в града привлича повече хора и отваря нови работни места. Това прави търсенето на имоти под наем в Пловдив изключително активно. Наемодателите отговарят на очакванията на наемателите и предлагат жилища, чието съотношение цена:качество отговаря адекватно на пазарните условия.

Варна

Цени в най-предпочитаните квартали

В Морската столица цените на месечния наем се движат около 220-260 евро месечен наем за двустаен апартамент. В центъра на града нивата могат да достигнат до 300-350 евро в зависимост от качествата и функционалността на имота. При тристайните апартаменти във Варна нивата надскачат 350 евро и могат да се колебаят в зависимост от характеристиките на апартамента. Сред интересните за наемателите квартали са Център, района на Морската градина, Бриз, Левски. Наемните нива в тези райони са относително идентични и няма съществена разлика между цените в тях.

Търсене и предлагане

Във Варна търсенето и предлагането са балансирани. Студентите в града са основен двигател на пазара, като се търсят предимно двустайни жилища. Не са рядкост и случаите, в които отново студенти, търсещи имоти под наем във Варна, се ориентират към тристаен имот и живеят 2-ма до 3-ма съквартиранти, като си поделят режийните разходи. Има и случаи на хора, които наемат апартаменти сезонно, за да прекарат лятото на морето, като пандемията допълнително катализира този процес.

Бургас

Цени в най-предпочитаните квартали

В Бургас под 200 евро месечен наем може да бъде открито двустайно жилище в райони като Меден рудник. Имотите под наем в останалите квартали обичайно надхвърлят тази стойност, движейки се между 250-300, дори 350 евро. В центъра и околните елитни квартали тази стойност може да бъде дори по-висока. Средно със 100 евро месечно по-скъпи са тристайните апартаменти в морския град. Лазур, Славейков и Центъра са сред най-предпочитаните локации за имоти под наем в Бургас.

Търсене и предлагане

В Бургас също е налице тенденция за сделки за наеми с хора, които търсят опция да прекарат топлите месеци близо до морския бряг. Работата от вкъщи, която се превърна във все по-честа практика покрай пандемията, позволи на много хора да потърсят разнообразие в работните си места. Освен имот на село, немалко българи потърсиха опция за наем на жилище в Бургас, така че след края на работната седмица да имат бърз и лесен достъп до морето. Това, ведно с наличието на университети в града, поддържа пазара на имоти в Бургас стабилен.

Русе

Цени в най-предпочитаните квартали

Около 250-270 евро е средната цена на наемите в целия град Русе. При двустайните имоти средната цена рядко надхвърля 200 евро, докато при тристайните по-качествените имоти под наем в Русе могат да достигнат и 300 евро. Сред кварталите, в които се откроява засилен интерес към наемане на имот, попадат Център, Родина, Централен южен район, Ялта, Дружба.

Търсене и предлагане

Търсенето в Русе също в голяма степен е продиктувано от наличието на висше учебно заведение. Пазарът в дунавския град е балансиран, като очакванията на наемателите и наемодателите успяват бързо да открият своята пресечна точка.
 

Продай имота си за 48 часа