0888 11 22 00

Какви са прогнозите за пазара на апартаменти в София през 2025 година?

прогнозите за пазара на апартаменти в София през 2025

През 2025 г. пазарът на апартаменти в София се очаква да продължи да расте, с увеличено търсене на ново строителство и по-високи цени. Научете повече от нашата статия. 

 

В обозримо бъдеще секторът на недвижимите имоти трябва да се адаптира към бързо променящия се технологичен свят, като се съсредоточи върху устойчивост, иновации изменения в използването на имотите, с оглед и на променящите се предпочитания на купувачите. Бъдещето на недвижимите имоти изисква и гъвкавост, за да се справи с предизвикателствата на демографските промени, миграциите към по-малко населени райони. Градската среда ще се променя, като се фокусира върху чиста енергия, устойчиво управление на водните ресурси и създаване на зелени пространства. 

 

Икономически растеж 

С нарастването на инфлацията в световен мащаб логично се наблюдава и ръст в икономиката, което е  основен мотив за инвеститорите и тези, които имат спестявания,  да потърсят сигурно вложение на средствата си.  Инфлационната вълна е предпоставка за загуба на тези средства, тъй като при трупането им в банка покупателната им стойност се губи, което води до обезценяването им. За следващата година отново важи с пълна сила препоръката ако разполагате със заделени средства и се притеснявате, че заради инфлацията има риск да се обезценят, е добре да се насочите към сигурна инвестиция, а именно вложението на средствата в недвижим имот,  която може да ви се отплати в бъдеще.  

 

Демографски фактори  

 

Демографските фактори, сред които прирастът на населението, вътрешната миграция, възрастова структура и др., се считат за определящи тенденциите на пазарите на жилищни имоти и движението на цените на имотите в дългосрочен план. Вече няколко години наблюдаваме нарастващ брой млади професионалисти, работещи и живеещи в столицата, които следят промените на имотния пазар, защото искат да съхранят заделените си средства, влагайки ги в собствен  имот-фактор, оказващ силно влияние върху пазара на недвижими имоти.  Големите градове в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, са притегателен център за мнозина, тъй като предлагат добри условия за кариерна реализация и по-висок стандарт на живот.  

Тенденцията, където има ръст на населението и съответно активност в търсенето на жилищни имоти, се се запази и през идната година и ще се наблюдава леко повишение в ценовите нива в жилищния сектор. 

 

 

Инвестиционен интерес 

На фона на инфлационната вълна ще продължим да наблюдаваме активно строителство и покачване на инвестициите в недвижими имоти.  

 

Законодателни промени 

Лекото охлаждане на интереса към недвижими имоти, което се наблюдава от  няколко години насам и дължащо на фактори като сериозната инфлация, промяната и повишаването на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна, ще се наблюдава и през 2025 г. Също така се очаква лихвите по ипотечните кредити да претърпят леко повишение, но това не би следвало да доведе до сериозни промени в имотния пазар, тъй като лихвите по ипотечните кредити в България са едни от най-ниските в Европа. 

 

Увеличаване на интереса в определени квартали  

Според прогнозата на АДРЕС, няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, тъй като и двата типа имоти ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите, в зависимост от техните нужди. Най-предпочитаните квартали в София могат да се разделят условно на два типа. Първият е този на новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Младост, Малинова долина, Кръстова вада, Витоша, Овча купел. Те привличат купувачите с разнообразно предлагане и качествени нови проекти. Вторият тип е този на старите утвърдени и престижни райони като Иван Вазов, Яворов, Център, Лозенец, които продължават да държат най-високите пазарни нива в столицата, а предпочитанията на клиентите са ориентирани предимно към линията на метрото.  

Основен катализатор на пазара ще продължава да бъде новото строителство, поради което се задържи и интересът към квартали като Люлин и Банишора – също квартали с наситено предлагане на ново строителство в столицата. 

 

Ще се покачат ли цените на имотите в София през 2025 година? 

 

През 2025 г. година се очаква пазарът на недвижими имоти да се задържи балансиран, с добре обмислени и внимателно планирани предварително покупки.  Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар. 

Цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно. Но също така може да се очаква забавяне и дори спиране на ръста на цените на жилищата, защото пазарът навлиза в нормалните си нива без изкуственото завишаване на броя на сделки, каквото имаше след ковид епидемията. 
 

Продай имота си за 48 часа