0888 11 22 00

Недостатъците на сайтове за безплатни обяви за имоти

Недостатъците на сайтове за безплатни обяви за имоти

Продажбата на имот е важна стъпка. Невинаги обаче е лесно и безпроблемно да продадете собствеността си, особено, ако сте избрали да не използвате услугите на фирма за недвижими имоти. Много от хората, които имат някаква недвижима собственост и решават да я продават, избират да работят сами, вместо да използват услугите на професионална и утвърдена агенция за недвижими имоти. Обикновено те пускат информация за имота си в сайтове за безплатни обяви – подготвят сами текста, пускат 1-2 снимки и разчитат, че клиентите ще се появят бързо и ще се съгласят лесно да купят имота им. Този сценарий звучи добре, но е трудно изпълним по много причини.  Едни от тях са, че безплатните сайтове регистрират обявата, но никой не ѝ прави допълнителен маркетинг и реално собственикът разчита на късмет потенциалните клиенти да попаднат на нея. Какви са останалите недостатъци на това да продавате имота си сами може да прочетете в следващите редове. 

 

Защо да не ползвате сайтове за безплатни обяви при продажба на имот?

Продажбата на имот чрез сайтове за безплатни обяви може да забави процеса, да доведе до неправилно сключена сделка, използване на обявата от различни агенции за имоти и много др. Хората обаче са изкушени да не използват консултантски услуги, защото смятат, че една публикация в интернет е достатъчна да привлече клиенти. 

 

Привидните предимства на безплатните обяви

В представите на много от собствениците брокерската работа е изключително лесна и те избират да продават сами, привлечени от възможностите на безплатните сайтове за обяви. Много от хората смятат, че брокерите просто им вземат парите - нещо, което съвсем не е така. Консултантите са хората, които познават пазара, различните райони и типове имоти, имат изградена мрежа от клиенти, правилно поведение и умения за водене на преговори. А какво включват услугите на брокерите можете да прочетете  тук

Ето кои са предимствата на безплатните обяви за наем според повечето собственици:

 

Липса на посредник и директен достъп до клиентите

Едно от нещата, които карат хората сами да обявят имота си за продажба е директният достъп до клиентите. Те искат сами да комуникират с потенциалните купувачи като водят разговорите, определят условията и не се съобразяват с мнението на професионалистите. Това е погрешен подход, защото точно брокерите на недвижими имоти са хората, които най-добре знаят как да водят преговори, в кой момент какво да кажат и защо, така че с всяко действие да се доближават до сделка. 

 

По-ниски комисионни

Друга причина собствениците да предпочитат сами да обявяват имотите си за продажба е факта, че няма да плащат комисионна на брокер. За тях ще остане, според договорката с клиента, плащането на част от нотариалната такса, местният данък, таксата за вписване на имота в Агенцията по вписванията. А, ако се разберете с новия собственик той да покрие всички такси, то няма да имате никакви разходи.  

 

Недостатъците на безплатните обяви при продажба на имот без брокер

Безплатните обяви за продажба на недвижими имоти крият много подводни камъни. Някои от тях са свързани с това, че собственика няма информация за пазара, не може да определи правилно цената, пускайки безплатна обява не се възползва от никакъв маркетинг. 

Предлагаме ви подробно описание на всички недостатъци на решението да продавате сами имота си:

 

Нямате необходимото познание за пазара 

Собствениците, които не са професионални брокери на недвижими имоти нямат необходимите знания за пазара, така че да продадат успешно, бързо и за възможно най-високата цена своя имот. За да се реализира една сделка е нужен професионален подход и действия, познаване на района, в който се намира имота, умения за водене на преговори и свободно време за огледи от потенциални клиенти. Продавачите в повечето случаи не отговарят на тези условия и продажбата се разтяга във времето. 

 

Нямате опит в събирането на документи и сключването на сделка

Продажбата на имот е свързана с подготовка на широк набор от документи. Повечето собственици не знаят какво трябва да приготвят и дори откъде да намерят тези документи. Това обаче е нещо, което се знае от всички брокери на недвижими имоти. А в случай, че с документите има някакъв проблем консултантите може да ви уговорят среща с юристите на агенцията. АДРЕС Недвижими имоти например е първата компания в България, която разполага със собствен юридически отдел. Специалистите в имотните сделки са запознати с всички видове казуси и абсолютно безплатно съветват собствениците как да постъпят при възникнал проблем. 

 

Безплатните обяви не включват каквото и да е промотиране

Едно от най-важните условия за продажба на имот е добрата реклама. Въпреки, че пазарът е достатъчно развит и особено в столицата има засилен интерес от страна на потенциални купувачи, най-лесният начин за бърза продажба при добри условия, е рекламата. Това не означава обявата за имота да бъде публикувана в множество сайтове. Добрият маркетинг включва правилни послания до точните хора в подходящ момент. 

 

Липсва лично отношение 

Брокерите владеят до съвършенство тънкостите на общуването с всеки тип клиент. Те умеят да комуникират, като влагат лично отношение към различните хора, а това е едно от изключително важните неща за добро впечатление от клиента. 

 

Процесът по покупко-продажба е бавен и тромав

Колкото и лесно да ви изглежда, продажбата на имот не винаги е бърза и лесна. За да се стигне до една успешна сделка, човек трябва да познава добре пазара, да определи правилно цената, да използва работещ маркетинг и да умее да води преговори с клиентите.
Ако решите да продавате имота си без да използвате услугите на агенция за недвижими имоти трябва предварително да се подготвите за тенденциите на пазара, всички плюсове и минуси на вашия имот, района в който се намира и добре да помислите как може да използвате всичко това във ваша полза. Определянето на реална пазарна цена на имота е едно от най-важните неща. Ако не знаете колко струва собствеността ви, или се чудите как да определите, можете да използвате Добави обява на сайта на АДРЕС Недвижими имоти, по този начин ще бъдете свързан с наш консултант, който ще Ви помогне в решението за определяне на цената. 

Продай имота си за 48 часа