0888 11 22 00

Ипотечен калкулатор

Създайте мечтания от Вас дом с помощта на ипотечен кредит. Изчислете вноската на своя ипотечен кредит с помощта на нашия калкулатор. Въведете сумата на имота и разберете неговата месечна вноска.

Изчисляване на вашата ипотечна вноска

Сума
евро
Срок
години
300 месечна вноска

Месечната вноска е изчислена при 80% финансиране от стойността на имота за срок от 25 години и лихва 2.4%

Услугата се предоставя от

Размер на ипотеката

Всеки имот, който се предлага за обезпечение срещу желания кредит от банка, се оценява от лицензиран оценител, който определя стойността му. Банките финансират средно около 80-85% от тази стойност.

Видове ипотечни кредити

Целеви ипотечни кредити: жилищен кредит за покупка на недвижим имот, готов или в процес на строителство; кредит за строителство; кредит за ремонти и довършителни работи; кредит за рефинансиране на друг ипотечен заем

Нецелеви ипотечни кредити: предоставят се средства на база на ипотека на недвижим имот без да се конкретизира тяхното предназначение

Финансиране на покупка на имот

Подава се молба за отпускане на кредит и служебна бележка за доход по образец на банката. След получаване на предварително одобрение от банката се изготвя пазарната оценка и се подават документите по имота (нотариален акт, данъчна оценка, удостоверение за тежести, скица и други, в зависимост от конкретния случай. След получаване на окончателно одобрение от банката се подписва договор за кредит и се изповядва сделката при нотариус. Вписаната сделка и учредената в полза на банката ипотека се удостоверява чрез предоставяне на ново удостоверение за тежести, в което трябва да бъдат отразени продажбата и ипотеката, след което се отпускат парите по сметка на клиента.

Добре е предварителният договор да се сключи със срок от около 45 дни, тъй като някой от необходимите за кредита документи, се издават в срок от около две седмици и събирането на всички отнема време.

Други особености на финансирането чрез ипотека

Много е трудно да се сравнят многобройните оферти и условия на банките по ипотечни кредити. Всяка една от тях ще се опита да Ви убеди, че има най-добрите такива, представяйки само положителните страни на кредитния продукт. За това е добре при предприемането на тази стъпка да се консултирате с независим кредитен консултант. Те работят с повечето банки на пазара и познават тънкостите на всяка една от тях. Това, че Ваш познат или роднина работи в банка, не значи, че ще Ви уреди с кредит или че този кредит ще е най-добрият за Вас. Той просто ще Ви продаде това, с което разполага неговата банка. Независимият кредитен консултант ще Ви представи няколко оферти от различните банки, ще Ви спести време и нерви от обикаляне по банките. Ще бъде до Вас през целия процес.

На пръв поглед процедурата по кандидатстване за кредит е сложна, но ако се въоръжите с търпение и се спрете на добър кредитен посредник, би следвало да се сдобиете с мечтаното си жилище до няколко седмици.