0888 11 22 00

Млади хора 4 пъти повече инвестират в имоти

Млади хора 4 пъти повече инвестират в имоти

Цените на жилищата са от 700 до 2000 евро на кв.м

Купувачите на имоти с инвестиционна цел в момента сключват между 15 и 20% от общия брой на сделките с недвижимо имущество,сочат данни на АДРЕС.

Тази тенденция се наблюдава на пазара от юни насам. В най-тежките моменти на икономическата криза в страната този дял е бил едва 4 на сто. Така се оказва, че ръстът само през последните няколко години е бил 4 пъти над предишния брой.
"Купувачите, които се ориентират към инвестиции, се насочват към качествен имот с добра локация, който има възможност да бъде отдаден или цената му е стабилна или се покачва - коментира маркетинг мениджърът Калоян Богданов. Цените варират от 700 до 2000 евро за кв.м.” Сумите зависят от качеството на имота, изгледа, мястото, състоянието и историята на сградата.

 

Три са основните типове инвеститори, които в момента търсят имоти за сключване на сделка."Първият тип са млади хора, които вече имат задоволени жилищни нужди и сега виждат качествен имот на удобно място - обяснява специалистът от АДРЕС. Вторият тип купувачи са студентите,чиито родители решават, че е по-добре да инвестират в имот, докато учат, отколкото да дават парите си за наеми.Третият тип - класическият, са хора на висши позиции, които се насочват към имоти на първокласни локации, които са на цени около и над 100 000 евро.Интересното е, че преди банковата криза хората, които купуваха имот за инвестиция, бяха предимно мениджъри или собственици на проспериращи бизнеси, които имаха интерес да диверсифицират вложенията си, стимулирани от падащите лихви по депозити, спрелия спад на цените на имотите и очертаващия се глад на качествени имоти. От юни насам вече и обикновените хора със спестявания около 20 000 – 30 000 евро, които са заделили от дълги години лишения, купуват имоти, за да запазят и умножат парите си."Брокери очакват още по-сериозен ръст за инвестиция в имоти след изплащането на гарантираните депозити от КТБ. Според предварителните изчисления тези средства ще стигнат за 40 000 апартамента.Традиционното търсене на инвестиционни жилища е в столичните квартали "Младост", "Драгалевци", "Симеоново", "Бояна", южните части и центъра на града.Основните фактори,които брокерите посочват като предопределящи раздвижването на пазара, са спадането на лихвите по депозити-те, спирането на спада на цените на имотите, изчерпването на качествените новопостроени апартаменти и кризата на доверието в банките.

 

Към момента основният процент купувачи са българите Чужденците, които търсят жилище, в което да инвестират у нас,се разделят на два типа. "Първите са тези, които търсят имот във ваканционни комплекси - казва Богданов. –За тях е важно да е в близост до море и писти, допълнителни услуги, сигурност, пропърти мениджмънт. Другите са тези, които купуват в големите градове. Те искат развлечения, медицинско обслужване, имотът да се намира в близост до летище и да има възможност за целогодишно отдаване под наем.Към момента не забелязваме чуждестранните купувачи да плащат повече, отколкото българските, освен някои от руснаците."Новата тенденция, която брокери са установили, е, че вече все повече обикновени хора инвестират своите пари в имот. Кризата с банките допринася много за това.Повишаване на броя на сделките с инвестиционни имоти се наблюдава основно в големите градове София, Пловдив, Бургас,Стара Загора и Велико Търново.


168 часа, бр.45 07.11.14, с.19

Продай имота си за 48 часа