0888 11 22 00

Банковата криза увеличи вложенията в имоти

Банковата криза увеличи вложенията в имоти

Проблемите в банковата система засилиха покупките на недвижими имоти в сегмента над 100 000 евро. През май и юни сделките над тази цена са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината делът им е бил 7-8%. Това показва доклад на посредническата компания „Адрес“.

 

Все повече лица с големи спестявания решават да инвестират в недвижимости, особено предвид падащите лихви по депозитите, казват брокерите. По данни на БНБ средната лихва по новооткрити депозити в момента е между 3 и 4,20% за продукти със срок от три месеца до две години. За сравнение доходността от отдаване на жилищен имот в София е между 4,5 и 5,5%. Но ако се калкулират разходите за данъци и периодични ремонти на апартамента, доходността се доближава до тази при банковите депозити.


„Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент“, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на дружеството. По думите му българите с по-скромни бюджети имат нужда от повече време, за да вземат решение - те разполагат с по- малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържи стабилна през цялото полугодие.

 

По данни на „Адрес“ жилищата, купени с цел инвестиция за периода януари-юни 2014 г., са приблизително 12-13%. Тези спекулативни сделки все още представляват малък процент от пазара и не застрашават стабилността му. В периода 2005-2008 г. точно огромните инвестиции в недвижими имоти станаха причина за образуване- то на ценови балон. Спукването му след това доведе до рязко влошаване на условията за кредитиране (банките за кратко спряха да финансират покупката на панелни апартаменти) и драстично намаляване на строителната активност, а секторът още не се е възстановил от кризата.

Най-предпочитани квартали за покупка във високия сегмент от началото на годината са центърът, „Гео Милев“, „Изток“, около Докторската градина, „Бъкстон“, „Стрелбище“. Сделките в по-ниския сегмент се сключваха основно в районите с метро и подобрена инфраструктура. Цените не променят съществено нивата си - средната стойност в столицата е около 700 евро/кв. м. Варна продължава да е активен пазар в летните месеци въпреки трагедията в кв. Аспарухово. Цените в морската столица се задържат стабилни - 670-690 евро/кв. м. Осреднените нива в Бургас и Пловдив се запазват между 490 и 550 евро.

Преса, бр.196, 22.07.14, с. 20+21

Продай имота си за 48 часа