0888 11 22 00

Гаражът колкото гарсониера

Гаражът колкото гарсониера

Пазарът на имоти в големите градове се раздвижи. Според брокери причините са по-ниските лихви и сътресенията в банковия сектор. Обичайно най-много се търсят двустайни апартаменти, защото лесно се препродават. Има тенденция към повишаване на интереса към гаражите и вилите в екоселища.


Гаражите са сред най-търсените имоти в момента.

Това съобщиха брокери от различни агенции пред "Стандарт". Космическа е цената им в Пловдив. Засиленото търсене доведе до поскъпване на този вид недвижима собственост, обясниха специалистите. Най-висока е цената на гаражите в центъра, защото могат да пестят пари за синя зона. Другото им предназначение е да се ползват за магазинчета, тъй като наемите в района са космически. В зависимост от локацията, цената на гараж може да стигне до сумата, която се иска за малък апартамент. В централната градска например излиза между 15 и 20 бона, колкото панелка в "Тракия". Гаражи се търсят и в други квартали, като в покрайнините масово се превръщат в работилници и складове на фирми. Отдават се клетки и под наем за 50-70 лева на месец. Цената на другите имоти под тепетата в момента е непроменена от близо година насам. Брокерите обаче очакват скок през пролетта, когато обикновено започва новото търсене и предлагане.


Прогнозите са за най-високи цени на едностайни апартаменти в центъра, каквито рядко излизат на пазара.

По всяка вероятност ще се търсят и къщи в близките села от Родопската яка, които от години са любимо място за живеене сред пловдивчани. Цените на имотите в София са в задържане, отчита Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. По-качествените дори леко поскъпват. Забелязва се, че и времето за сделка се намалява. "Вече има 5% от сделките, при които няма отстъпка, а повишение от цената, при която имотът е излязъл на пазара. Това става заради повишеното търсене, което е следствие на случките в банковата сфера и на продължаващата тенденция на намаляване на лихвите по депозитите", обясни специалистът. Миналата година лихвите са били по 2-3%, а сега са около 1-2%, което води до голям интерес на покупка на имоти за инвестиция.

През 2013 г. 7-8% от направените покупки са били за инвестиция, а миналата година - 13-14% от покупките са били имоти за инвестиция, което е сериозен ръст. Тенденцията важи и за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Благоевград. В по-малките градове цените не отстъпват, не падат, но няма този голям интерес. Там пазарът се движи на много по-бавна скорост, смята Богданов. Търсят се все повече тристайни апартаменти.

Най-купувани обаче си остават двустайните жилища, защото най-бързо се препродават и отдават под наем.

Тенденцията важи най-вече за по-престижните райони като ниската част на Лозенец, около Студентски град, центъра. Те си остават номер едно за инвестиция. През последните седем месеца имаме силно нарастване на броя на сделките, особено в София, а в последните три-четири месеца и в големите градове, обясни Страхил Иванов, управител на "Явлена". "Търсенето преди всичко е на апартаменти, но поради причината, че апартаментите се раздвижиха, през последните 4 месеца в София започна и търсене на парцели земя за строителство на апартаменти.

Пазарът на хубави жилища върви с пълна сила и в Благоевград.

Стойностните апартаменти се харчат като топъл хляб, твърдят брокери в областния град. Такива имоти се намират на добро място, ново строителство са и са с просторни стаи. "Преди години архитектите проектираха доста "осакатени" домове. Става въпрос за дневни от 9-10 квадрата, спални от по 8-9 квадрата, тесни помещения, хората в тях не се чувстват комфортно и не ги купуват. Най-много се търсят апартаменти с голяма дневна и две нормални спални", уточниха брокери от Агенция за недвижими имоти "Алекс" в Благоевград. Най-скъпи са жилищата в идеален център, там цените са между 600 и 800 евро за квадратен метър. В широк център цената пада до 500 евро за квадратен метър. Стари къщи в селата, макар и над 100 квадрата, може да се купят само за 20 000 лева. Нови и модерни жилищни сгради обаче започват от 50 000 евро.

Стандарт, бр.7919, 23.02.2015, с.2+3

Продай имота си за 48 часа