0888 11 22 00

Недвижими имоти в София. Какво да очакваме от 2022?

Недвижими имоти в София.

Прочетете тази статия и научете повече за недвижимите имоти в София през 2022 година. Какво да очакваме на имотния пазар и ще има ли промени в цените, вижте тук.

Очаква ли се бум на недвижими имоти през 2022?

Цикълът на развитие на пазара на имоти условно се състои от три фази – депресия, възстановяване и бум. Характерно за фазата на депресия е намаляване на броя на сключените сделки и спад в цените на недвижимото имущество. След това настъпва етапа на възстановяване, в началото на който се наблюдава известен застой, последван от постепенно възвръщане на интереса към имоти. Накрая се стига до т. нар. бум, по време на който цените са високи, а търсенето е голямо..

През 2022 г. се очаква покачване в дела на инвестиционните сделки и допълнителна динамика на пазара на ново строителство. Очакваното обезценяване на парите ще мотивира все повече купувачи да вложат средствата си в имот, който да отдават под наем или просто ще бъдат подтикнати от желание да спасят спестяванията си. Това, от своя страна, ще рефлектира в покачване на броя на сделките ново строителство, което пък ще увеличи новите проекти, които предстои да излязат на пазара през 2022 г. Очакванията са 2022 година да продължи с темпа на 2021 година. През изминалата година станахме свидетели на най-малкия дял на ипотеки, отнесени към броя сделки за последните 5 години. Тази тенденция ще продължава да се развива и през настоящата година.

 

Какви промени да очакваме?

Търсене

Според прогнозата на АДРЕС, няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, тъй като и двата типа имоти ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите, в зависимост от техните нужди. Най-предпочитаните квартали в София могат да се разделят условно на два типа. Първият е този на новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Овча купел. Те привличат купувачите с разнообразно предлагане и качествени нови проекти. Вторият тип е този на старите утвърдени и престижни райони като Иван Вазов, Яворов, Център, долната част на Лозенец, които продължават да държат най-високите пазарни нива в столицата. Работата от вкъщи мотивира все повече купувачи да търсят апартаменти, в които да могат да обособят едната стая като офис.

Предлагане

Традиционно търсенето продължава да изпреварва предлагането. Тази тенденция се наблюдава най-вече в столицата, но на пазара на имоти в Пловдив и Варна също има известно раздвижване.

Възможно е да станем свидетели на известно покачване в броя на продавачите, които преди това са купили със спекулативна цел. Те са наясно, че през 2022 г. вероятно няма да има ръст на лихвите по ипотеките, но за по-дългосрочни прогнози е все още рано, тъй като икономическата ситуация остава трудна за прогнозиране. Може да се каже, че се наблюдава известен ръст в предлагането на имоти ново строителство.

Цени

Цените на жилищата към момента не дават индикации за спад или дори задържане в краткосрочен план. Според данни на АДРЕС, месец януари на 2022 година е бил изключително активен, което е нетрадиционно за първия месец от годината. От друга страна, икономическата ситуация е трудна за прогнозиране, в този смисъл, не може да се говори за изчакване от страна на собствениците на жилища. Подобни действия носят определени рискове за изпускане на подходящия момент за продажба. Продавачите, които знаят в какво ще вложат парите си, предпочитат да продадат собствеността си възможно по-скоро.

 

Какво ще се случи с недвижимите имоти в София?

Наеми

Характерно за пазара на наеми в София продължава да бъде разминаването в очакванията на наемател и наемодател. Всяка година в столицата продължават да прииждат все повече хора, търсещи място, което да обитават временно. Профилът на наемателя е многопластов. В масовия случай това са млади хора, които учат и работят. Често обявените цени за месечен наем не отговарят на очакванията на наемателите, а наемодателите от своя страна не искат да отдават собствеността си на цени, които не им гарантират бърза възвращаемост на вложените средства. Разминавания в очакванията се наблюдават и по отношение на моментното състояние на жилището. На пазара на наемите моментното състояние на имота е сериозно перо в калкулацията на крайната искана цена. И все пак при наличието на сравнително добри познания и консултация със специалист в областта, сделките се финализират по-бързо и двете страни са удовлетворени.

Продажби

През изминалата 2021 година станахме свидетели на 15 % повишение на пазарните стойности в столицата. Очакванията са пазарът да запази своята активност. Наблюдава се повишение на средната работна заплата, в резултат на което хората ще търсят сигурна инвестиция на средствата си. Освен това условията по ипотеките продължават да са добри, с рекордно ниски лихви. Активни участници на пазара са както младите хора, така и тези над 55-годишна възраст, които вече са преживели едно обезценяване на парите и търсят сигурно вложение на спестяванията си.


Различните поколения имат различни мотиви за покупка на жилище. Така наречените  „бейби бумъри“ (родените през 1946-1965 г.) обикновено са мотивирани да предприемат крачка към покупка на жилище от чувството си на сигурност. Поколението „Х“ имат постоянна работа, на която са се издигнали на висока позиция и съответно получават добро заплащане. Следващото поколение – „Y” (родените в периода 1977-1994 г.) купуват недвижима собственост за удоволствие. Младите хора, родени след 1994 г., които са добре заплатени искат да придобият независимост. В този смисъл доходите им позволяват да изплащат ипотечен кредит, в същото време не е необходимо да се лишават от други удоволствия като пътувания, например.

 

Кога е най-добрият момент за закупуване на имот?

Кога е най-подходящият момент за покупка е въпрос, който нееднозначно вълнува участниците на пазара, но може да срещне различни отговори. Най-добрият момент зависи от спешността на покупката, от финансовото състояние на купувача, от активността на пазара и т.н. За да получите актуална информация за пазара, както и за цените на имотите в съответните райони, то най-добре се консултирайте със специалист в областта.

Консултантите на АДРЕС с радост ще ви съдействат, изготвяйки цялостен анализ за състоянието на пазара. Може да разчитате на индивидуално селектирани оферти и съдействие при оформянето на цялата документация, съпътстваща сделката. 

От създаването си през 1993г., АДРЕС постоянно разширява дейността си и днес предлага професионални услуги в най-голямата мрежа офиси на територията на цялата страна, в които работят над 500 професионално обучени консултанти. Запознайте се отблизо с нашите услуги и не се колебайте да се свържете с нас, за да ви помогнем да откриете дома на вашите мечти.

Продай имота си за 48 часа