0888 11 22 00

Купуват се евтини жилища до 45 000 евро

Купуват се евтини жилища до 45 000 евро

Жилищният пазар в София вече година и половина показва признаци на събуждане, но сделки се сключват главно в нискоценовия сегмент.

Купувачите постепенно се отърсват от страховете, че цените ще се сгромолясат, и стават по-смели. Това основно са млади семейства с лична нужда от собствен дом, показва допитване на „Преса" до посредници. През първото полугодие на 2013 г. най-голяма част от покупко-продажбите са на стойност до 45 000 евро в крайни столични квартали. За двустайно панелно жилище се дават най-често 30 000-35 000 евро. А ако имотът е с тухлена конструкция, бюджетът се завишава с 10 000 евро.„Където цената е реална, пазарна, имотът може да престои само 1-2 седмици на пазара, преди да бъде капариран. Но такива бързи продажби са възможни само в нискоценовия сегмент, в останалите сделките се сключват по-бавно", обясни Иво Кирилов, главен брокер „Център" в агенция „Явлена". Той даде пример с едностаен панелен апартамент в жк „Надежда". Жилището било обявено преди месец и седмица по-късно купувач го взел за 25 000 евро.


Интерес се заформял дори към имоти, които престояват дълго време на пазара. Неотдавна за 46 000 евро бил изтъргуван тристаен тухлен апартамент в жк „Лагера", за който се търсел купувач от година и половина.Диана Антонова, главен брокер „Южни райони", потвърди, че пазарът е динамичен, но предупреди продавачите да не правят опити за повишаване на офертните цени. Предлагането на пазара още е голямо, а купувачите са изключително претенциозни и почти не поглеждат към апартаментите в лошо състояние, нуждаещи се от ремонт или на етап „шпакловка и замазка".„Ако някой си мисли, че ще продаде лесно коптора, който е наследил от дядо си, дълбоко се лъже. Трябва да слезе с 10% под средната пазарна цена за района, за да привлече някакъв интерес", каза тя.Обобщените наблюдения на агенцията са, че най-много покупко-продажби се сключват в центъра, „Младост", „Люлин", „Лозенец", „Надежда". Метрото е ключов фактор при избора на район. На подземното влакче се дължи и повишеният интерес към северния комплекс „Надежда".


Официалната статистика на Агенцията по вписванията сочи, че за първото полугодие на 2013 г. в София са сключени 8687 сделки с всякакви видове недвижимости. Това е ръст от 10% спрямо същия период на миналата година.Изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти" Георги Павлов сподели, че причина за повечето сделки са продължаващите финансови проблеми на много хора, които ги принуждават да се разделят с имотите си. За съжаление ръстът на пазара не се дължи на подобряване на икономическата или политическата ситуация в страната, каза той.


Според брокери продавачи са и лица, които искат да сменят квартала или да вземат по-малко жилище. На пазара са и хора, закупили имоти с инвестиционна цел в предишните години, но останали разочаровани от ниските наеми и постигнатата доходност.По думите на Иво Кирилов на жилищния пазар се появяват кандидат-купувачи, които вадят част от спестените си пари в банки и ги пренасочват към покупка с цел инвестиция.„В такъв случай казваме, че хиените излизат на лов. Те знаят, че в дълбоките води се ловят най-големите риби. Но често поставят критерии в стил „мисията невъзможна", например голямо жилище в престижен квартал до 75 000-80 000 евро", каза главният брокер.
Посредниците са на мнение, че въпреки оживлението на жилищния пазар в София за повишение на цените през тази и следващата година не може да се говори.


Преса, бр. 191, 16.07.13, с. 20+21

Продай имота си за 48 часа