0888 11 22 00

Как да станеш брокер на недвижими имоти

Как да станеш брокер на недвижими имоти
06 февруари 2020

Професията брокер на недвижими имоти става все по-привлекателна за хората. Към този тип работа се насочват личности, които търсят разнообразни служебни ангажименти и искат да избягат от рутината на офиса. Професията е предпочитана и заради доброто възнаграждение, което се посочва в повечето обяви за работа. 

 

Как да станеш брокер на недвижими имоти - съвети от Адрес

Какви са причините заради, които си струва да станете брокер на недвижими имоти, какво трябва да знаете преди да отидете на интервю за работа и какви качества трябва да притежавате може да прочетете в следващите редове. 

 

Защо да изберете професията “брокер на недвижими имоти”?

Брокерската професия е добър избор за всички, които искат да се развиват в един от най-динамичните сектори на икономиката – пазара на недвижими имоти, както и за всички, които търсят динамична и интересна работа, без таван на доходите. Развитието в тази сфера е и за хората, които искат заплатата им зависи единствено и само от техните умения, вложени усилия и време. Тя дава широко поле на изява, специфични знания за сектора на недвижимите имоти и множество контакти с различни хора. А за да се реализирате като добър брокер ви е нужно единствено желание, хъс и готовност да учите. 

 

Лесен достъп до професията

Едно от най-хубавите неща в брокерската професия е, че достъпът до нея е лесен и възможен за всеки, който има желание. Не е необходимо да имате специално образование, което да отнеме време. Можете да се насочите към този бранш във всеки един момент, както и във всеки град. А ако умеете да съчетавате, то спокойно можете да превърнете брокерството в своя втора работа. 

 

Динамична и интересна работа

Работата на брокера е интересна и динамична. Тя ви среща всеки ден с нови, различни и интересни хора. Част от задълженията ви минават през работа на компютър, но по-голямата част включва комуникация с потенциални клиенти – продавачи, купувачи, наематели, наемодатели, организиране на огледи, съдействие по всички процеси около реализирането на всяка имотна сделка. Ако изберете да бъдете брокер на недвижими имоти, то всеки ден ще научавате новости за пазара и района, в който работите. Това ще ви даде един различен поглед и ще обогати цялостната ви представа за живота.
Не трябва да забравяте, че брокерът няма работно време. Той зависи от една страна от собствената си способност за организация на времето, а от друга от клиентите. Добре е брокерът да може да отговори на нуждите на клиентите относно времето за оглед на даден имот. Само така ще спечели първоначалното доверие на купувачите и/или наемателите, а това е първата крачка към добре свършената работа. Малко са професиите, които дават възможност лично да управлявате времето си по възможно най-добрия за вас начин. 

 

Доходи, зависещи пряко на вашите умения

В тази професия таван на доходите няма. Колкото повече и по-големи сделки правите, толкова повече приходи ще имате. Така вие сами може да определите колко време и колко качествено ще работите.
Всяка компания за недвижими имоти има своя собствена политика за определяне на доходите на брокерите. Някои фирми работят с твърда заплата и процент от всяка сделка, други само с процент от сделка. В основата и на двата начина за плащане е личният принос, хъс и постигнати сделки на всеки брокер. 

 

Какви качества са необходими?

Работата на брокера изглежда много интересна и дори лесна. Това обаче не е съвсем така. За да бъдете добър консултант по недвижими имоти трябва да притежавате множество качества и постоянно да ги развивате. Ето кои са те:

 

Комуникативност

Едно от най-важните качества, които трябва да притежава всеки брокер на недвижими имоти е комуникативност. Това е определящо за способността за общуване с клиентите и водене на преговори. Колкото по-умело и свободно общувате, толкова по-лесно ще стигате до сключване на успешни сделки. 

 

Усет

Добрият брокер притежава и усет – за пазара, клиентите, сделките. Той често влиза в ролята на психолог, който внимателно и на момента преценява как да общува с клиентите и с потенциалните купувачи, какъв съвет да даде, как да подходи, така че да запази интереса, търсейки начин да удовлетвори дадено искане на клиентите. 

 

Професионализъм

Професионализмът е качество, необходимо за повечето професии. При брокерите обаче се изисква човек да бъде запознат с тенденциите на пазара, видовете строителство с неговите плюсове и минуси, градът, в който работи брокера с всички райони и развитието им.
Брокерът на недвижими имоти трябва да бъде готов да учи постоянно нови неща, които са свързани с развитието на бранша – от работа с дигитални канали за комуникация, до всички новости в бранша. 

 

Желание и хъс за растеж

За да се развивате успешно в професията трябва да имате постоянно желание за работа и хъс за растеж. Това ще ви държи в кондиция, ще ви кара да знаете всички пазарни трендове и да се стремите да постигате повече и повече сделки. 

 

Непоколебимост в преследване на целите

Добрите брокери са непоколебими в преследването на целите си. Те правят всичко възможно, за да удовлетворят желанията на своите клиенти. Обикновено, въпреки че нямат установено работно време, те си организират внимателно всеки един ден, така че да могат да постигнат максимално много от целите си. 

 

Как да станете добър агент на недвижими имоти?

Добрите консултанти по недвижими имоти, освен че притежават определени качества, постоянно учат нови неща. От предходните редове разбрахте, че не е необходимо специално образование, за да работите като брокер, добре е обаче да минете пред професионално обучение. АДРЕС Недвижими имоти има своя академия за обучение на консултанти. АДРЕС Академия е първият лицензиран център за обучение на професионални консултанти по недвижими имоти. Всеки, който премине обучение придобива търговски умения, способности за водене на преговори, учи се да работи с различните видове документи и сделки, придобива и редица организационни качества – определяне на цели, разпознаване на различни типове клиенти, умение за управление на личното си време.
Освен, че трябва да научите определени правила, принципи, начин на действие за бранша на недвижими имоти, за да бъдете добър консултант, трябва да следвате и следните неписани правила:

 

Изслушвайте клиентите и се фокусирайте върху целите им

Изключително важно за всеки добър агент на недвижими имоти е да може да изслушва клиентите си като вниква в техните желания и цели. Ако вие не умеете да разберете и приемете целите на клиентите си, то няма как те да останат доволни от вас. 

 

Познавайте пазара на имоти и не спирайте да се интересувате

Постоянното учене на новите тенденции на пазара на недвижими имоти е ключово за постигане на добри резултати. Ако вие знаете добре какви са спецификите на различните типове имоти в съответния район, цените, очакваното движение при цените и можете да дадете съвет на клиентите си, то определено ще бъдете добър брокер. За да сте конкурентен и да можете да отговаряте на всички изисквания на клиентите си – не спирайте да учите и да бъдете в крак с последните тенденции в бранша. 

 

Общувайте добре с всички страни по една сделка

Доброто общуване с всички страни по дадена сделка е ключ към постигане на успех и удовлетворяване клиентските желания. В процеса на комуникация трябва да се стремите да запазвате добрия тон и дипломатично да водите разговора, представяйки добрите страни на различните видове имоти. 

 

Използвайте всички съвременни методи в продажбите

Изключително важно е да използвате всички съвременни методи в продажбите. До голяма степен това означава да боравите добре с инструментите на дигиталния маркетинг и да сте готови във всеки един момент да се свързвате с клиентите чрез модерните начини на комуникация. 

Продай имота си за 48 часа