0888 11 22 00

Как да разберем дали е направена правилна оценка на имота ни?

правилна оценка на имот

Ако ви предстои да обявите имота си за продажба, един от първите въпроси, които трябва да решите, е цената, за която ще го обявите на пазара. Определянето на неговата стойност зависи от редица фактори, които е необходимо да вземете предвид. С това си гарантиате, че жилището ви няма да се окаже надценено и трудно за реализиране на пазара, или пък подценено. Ако пък ви предстои покупката на жилище чрез ипотечен кредит, също ще ви се наложи да преминете през тази задължителна стъпка.
В тази статия ще намерите отговор на много от въпросите по оценяването на недвижимо имущество. Прочетете повече за оценяването на недвижимия ви имот и как се определя цената за реализиране на продажба.

 

Какво представлява оценката на имота?

За да сключите успешна сделка за продажба на имота си и да получите справедлива пазарна цена, е необходимо да сте запознати с неговата реална стойност. Определянето ѝ се случва чрез остойностяване на недвижимото имущество - със съдействието на лицензиран оценител, който борави с професионални методи на оценяване и изготвя експертно становище за стойността на един недвижим имот. Методът за оценяване се избира на база целта на съответната оценка - например обезпечаване на заем или сделка на свободния пазар. Важно е да имате предвид, че целта на оценката определя стойността и е от ключово значение да не се използва извън контекста или целите, за които е предназначена. 

 

Защо правим оценка на недвижим имот?

Една неточна или неправилна оценка на недвижимото ви имущество може да доведе до редица предизвикателства по пътя към реализирането на имота на жилищния пазар. Ако например обявите цена, която е над пазарната стойност, ще затрудните процеса по намиране на купувачи. Не само - рискувате имотът ви да се задържи на пазара прекалено дълго, без да се реализира. Това също има своите сериозни негативи - с годините продаваното от вас жилище може да загуби стойността си, а вие да останете разочаровани от това, че все още не сте открили неговите нови собственици. 
Възможно е и стойността на имота да бъде подценена, което неминуемо ще доведе до сериозен интерес. В този случай продавачът рискува да изкара от него печалба, която е по-ниска от неговата същинска стойност, както и да привлече твърде много хора, които не са реално ориентирани към покупката му, което ще загуби от неговото лично време. Възможно е и да получи предложения за покупко-продажба неминуемо след началото на огледите, което също е знак, че жилището е подценено. 

Оценката на недвижимото имущество гарантира определянето на неговата точна, справедлива и правилна цена, така че имотът да бъде реализиран на оптимална цена за продавача, която в същото време кореспондира с неговата реална стойност. Това осигурява и прозрачност пред купувачите, които знаят, че купуват имота на справедлива цена.

 

Към кого да се обърнем?

Оценяването на имот се осъществява само и единствено след оглед на място и след като са взети предвид редица фактори, сред които неговата локация, тип строителство и квадратура, етаж, изложение, състояние на жилището, общите части и фасадата, както и гледката, шумът, съседите и други. Разбира се, неизменна част в процеса по оценяване е именно човешкият фактор, в лицето на експерти-оценители на недвижими имоти - т.нар. лицензирани или професионални оценители. Могат да бъдат както физически лица, така и оценителски къщи, чиято основна задача е да изготвят експертна пазарна оценка на дадения имот. Тяхната дейност се контролира и узаконява от Камарата на независимите оценители.

Експертните оценители у нас могат да бъдат открити в публичния регистър на лицензираните независими оценители, а по-голямата част от  банките работят с предварително одобрени оценителски къщи и оценители. 

 

Оценка на имота ни 

Рискове при оценка на имота ни

Ако ви предстои да преминете през този процес, то се въздържайте от прибързаното оценяване на имота. Отделете малко време и добре проучете оценителите - от кога съществува компанията, какъв е техният опит, притежава ли реалистичен поглед върху пазарната ситуация и други. Чрез предварително проучване минимизирате потенциалните рискове и прибързаното оценяване на имота, което ще ви спести известни разходи. 

 

Оценката на имота влияе ли на пазарната му цена?

Пазарната цена на вашия имот всъщност е неговата договорена цена - тази, на която двете страни по сделката си стискат ръцете за реализирането на покупко-продажбата. Тенденциозно пазарната оценка на недвижимото имущество е по-ниска от пазарната му цена. Разбира се, пазарната цена зависи от продавача, но оценката на имота определено оказва влияние върху нея, стига той да иска да реализира имота по-скоро.

Продай имота си за 48 часа