0888 11 22 00

Топ 5 на най-добрите квартали за живеене в София и цените им

най-добрите квартали за живеене в София

Обновена на 7.09.2023 г.

 

Прочетете тази статия, за да научите кои са топ 5 на най-добрите и предпочитани квартали за живеене в София. Вижте средните цени на имотите, както и какво е предлагането.


Топ 5 на най-добрите квартали за живеене


Манастирски ливади

Манастирски ливади е сред сравнително наскоро оформилите се столични квартали, които се радват на отявлен интерес от страна на купувачи и наематели. Районът предлага изцяло ново строителство, както и възможност за покупка на зелено, вследствие на все още достъпните предложения за проекти в процес на изграждане. Кварталът се явява като притегателен център предимно за млади хора и семейства. В него се откриват жилища в кооперации и комплекси от затворен тип в среден клас, а също така и имоти, попадащи в луксозния сегмент.  За периода януари-септември 2021 г. цената за квадратен метър в квартала възлиза на 1310,6 евро.
Поради удобството от преминаващите в близост транспортни средства, осигуряващи бърз достъп до централните части на столицата и до южната дъга на околовръстното, като предпочитана зона за живеене се очертава районът около бул. „България“. Основните предимствата в разположението на квартала е съседството с престижните южни квартали и наличието на училища и детски градини, които макар извън очертанията на Манастирски ливади, остават на близка дистанция. Несравнимо удобство е трамвайната линия, която не се влияе от трафика, поради своята независим от пътното движение маршрут.
Въпреки че кварталът все още е белязан от противоречив имидж, породен вследствие на някои инфраструктурни проблеми, потенциалът на района създава очаквания за динамично бъдещо развитие.


Кръстова вада

В последно време „Кръстова вада” постепенно се обособи като подходящ район за строителство на еднофамилни къщи, затворени комплекси, а също така и частично за изграждане на бизнес и промишлени сгради. Кварталът е предимно зает от новопостроени къщи, няколко жилищни кооперации и по-големи жилищни сгради. Въпреки това, не липсват масивни къщи, строени през 50-те и 60-те години на миналия век, съсредоточени в района на старата промишлена зона – между бул. “Черни връх”, ул. “Сребърна” и ул. “Филип Кутев”.
Инвеститорският интерес е съсредоточен в създаването на луксозни проекти на затворени комплекси с автентичен стил, издържани в най-високите норми и стандарти. На разположение на собствениците на жилища в тях са осигурени удобства и услуги на една ръка разстояние, зелени площи и не на последно място – спокойна и сигурна среда, поради възможността за контролиран достъп. Високият сегмент предлагани жилища в квартала обуславя и по-високата цена от 1492,59 евро/кв. м (отчетен в периода януари-септември 2021 г.).


Борово

Борово" е сред южните квартали на София, които са сред най-предпочитаните и търсени от купувачите. Инфраструктурата на района е добре уредена. Предлагането съчетава голям брой сгради ново строителство и възможност за покупка на готови апартаменти в стари масивни сгради и панелни блокове. Това обуславя колебанието на цените в сравнително широки граници. Като обобщение, в първите 9 месеца на 2021 г. средни цени в района възлизат на: 1303,7 евро/кв. м.
„Борово“ разполага с всички необходими удобства за пълноценното ежедневие на живущите в района. В квартала има достъпни детски градини и училища, спортни центрове, магазини и ресторанти. Непосредствената близост до бизнес зоните, разположени по протежението на бул. „България“, предлага изключително предимство за работещите в района. Близостта на квартала до Витоша, от своя страна, е чудесна възможност за бързо бягство от града в почивните дни.
Планиращите да закупят своя бъдещ дом и да се установят в „Борово“ трябва да имат предвид че леснодостъпните и свободни места за паркиране стават все по-ограничени като брой. Поради това при сключване на сделка за покупка на имот в квартала е от особено значение наличието на паркомясто или гараж.

Витоша

"Витоша" попада сред новоразвиващите се квартали на столицата. В профила на района се наблюдават много общи характеристики и допирни точки с "Манастирски ливади". Разминаването между тях засяга основно разликата в ценовия клас, съгласно който във „Витоша“ се отчитат една идея по-ниски суми, срещу които може да се сдобиете с нов дом – или казано в цифри - 1229,35 евро./кв. м във Витоша, в сравнение с 1310,6 евро/кв. м в Манастирски ливади (данни, актуални за първите 9 месеца от 2021 г.).
Желание за покупка в квартала проявяват предимно семейства с деца и индивидуални купувачи – основно млади хора, чиято цел е да сдобият с първо жилище.
Присъщо за квартала е наличието на много скоро реализирани жилищни проекти, като строителството е основно тухлено, със съвременен архитектурен облик. Изградените кооперации са с по четири-пет етажа, като напълно липсват панелни блокове. Друго безспорно преимущество е газификацията на района.
Сред минусите на квартала е и недобре развитата мрежа на градския транспорт. Поради което бъдещите обитатели на нов дом във „Витоша“ трябва да имат предвид, че най-удобното средство за придвижване към останалите части на града остава личният автомобил.

 

Дружба

Независимо че „Дружба“ все още е свързана с имиджа на работнически квартал от близкото минало, все по-често в него се появяват нови, съвременни жилищни проекти. В последните години кварталът се опитва да излезе отвъд идеята за непрестижен северен квартал и да се позициониране в групата на широко търсените източни. Въпреки това той все още остава значително по-бюджетен вариант за купувачите, ориентирали се към тази част на София. В периода януари-септември 2021 г. цените на квадратен метър в Дружба достигат 1289,55 евро на фона на 1840,47 евро/кв.м за Изгрев  и 2107, 43 евро/кв.м за кв. Изток.
Разположението на квартала позволява бърз достъп до бул. "Цариградско шосе", което го прави идеално място за живеене на хората, работещите в бизнес зоните по протежение на булеварда. Освен това кварталът има бърза връзка както с летището, така и с "Бизнес парк София". Добре изградената инфраструктура създава идеални условия за лесно придвижване до съседните райони – посредством няколко автобуса, линиите на тролейбуси и трамваи, а също така и двете метростанции. Сред останалите предимства са езерото „Дружба“ и паркът около него, които създават подходящи условия за отдих в градска среда.

 

Какво е предлагането?

Интересът към готови за нанасяне жилища, обзаведени или след ремонт, продължава да бъде водещ. Купувачите, които търсят имот за лично ползване, се ориентират към тристайни апартаменти, докато клиентите, целящи инвестиция – насочват вниманието си предимно към двустайни жилища.
Запитванията за ново строителство запазват стабилни нива, поради възможността за гъвкави условия при изплащане. Наблюдава се покачване на средните цени в столицата, като по-отчетлив е ръстът в кварталите с голям интерес и дефицит на предлагането – Иван Вазов, Яворов, Гео Милев, Център, Лозенец. Повишение има и в районите с активно ново строителство – Манастирски ливади, Кръстова вада и Овча купел.

Очаква ли се увеличение в цените?

Към момента пазарът е във възход, като не се предвижда скорошен спад на цените. През 2021 г. се наблюдава ръст на средните цени около 10% на годишна база, повлиян от два фактора – активното ново строителство и интереса към завършени и ремонтирани жилища. Пазарът „на зелено“ става все по-динамичен, особено в районите с повече новостроящи се обекти. 
Втората причина е решението на купувачите да платят повече за готово или обновено жилище, в което могат да се нанесат веднага. Трайно ниските лихви по ипотечните кредити поддържат растежа на цените на жилищата, защото правят покупката на имот по-достъпна за населението.
 

Продай имота си за 48 часа