0888 11 22 00

Какво търсят купувачите на недвижими имоти? 5 важни съвета за продавачите

Какво търсят купувачите на недвижими имоти?
21 август 2023

Когато става въпрос за продажба на имот, разбирането за това какво търсят купувачите е от решаващо значение. Като продавач е съвсем естествено да се стремите към това да увеличите шансовете си за привличане на правилните купувачи и да осъществите изгодна сделка. За да ви улесним в процеса, сме събрали пет важни съвета, които ще ви помогнат да представите имота си във възможно най-добрата светлина. Повече за това какво търсят купувачите в момента, както и кои са най-важните фактори за успешната продажба на недвижимото ви имущество, можете да разберете в тази статия. 


Какво търсят купувачите на недвижими имоти?

Неоспорим факт е, че имотният пазар е един от най-динамичните и бързопроменящи се такива. Ковид вълната несъмнено допринесе за промяната в нагласите на клиентите, които се насочиха към търсенето на по-големи, просторни и функционални жилища, както и към къщи с големи дворове. На пазара се реализираха и редица ваканционни имоти, тъй като голяма част от купувачите, особено тези с възможност за дистанционен начин на работа, откриха техните предимства. 


Към края на 2022 година и повлиян от икономическата криза, имотният пазар у нас е спокоен и балансиран относно търсенето и предлагането на жилища. В периода бе отчетен спад в активността, а основни участници на пазара към момента продължават да бъдат клиентите със заделени спестявания, които търсят сигурно вложение на средствата си. Реален интерес към жилища имат и потребителите, твърдо решени да направят покупка на апартамент за лично ползване. Изискванията им са все по-високи, като купувачите насочват вниманието си основно към имоти с отлични характеристики – райони с добра инфраструктура и в близост до зелени площи. 

Успешната реализация на едно жилище зависи най-вече от доброто познаване на текущата пазарна ситуация и предпочитанията на купувачите. А те се променят все по-бързо. Ето какво търсят клиентите днес. 


Видове актуални имоти

Като резултат от пандемията, тенденцията купувачите да търсят все по-просторни и функционални имоти се запазва и към момента. Апартаментите продължават да заемат основно място при предлагането, а водещи са монолитните жилища в етап на строеж. Новото строителство става все по-предпочитано за клиентите поради няколко основни причини – на първо място се нарежда по-ниската продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане; модерната визия, функционални разпределения, тяхната икономичност и по-ниски разходи са също сред основните предимства за купувачите; облагородените зелени пространства. 
Най-търсени се запазват тристайните апартаменти, а непосредствено след тях и със съвсем малка разлика от гледна точка на интереса – двустайните. Интересът към четиристайните жилища расте. 

Интересът към покупка на къщи е основно около София, Пловдив и Варна. 
Апартаментите на морето у нас се радват на растящ интерес през последните няколко години, а една от основните причини е фактът, че поддържат по-стабилни ценови нива от тези на градските жилища. Особено в текущата икономическа обстановка клиентите, които търсят инвестиционно жилище, се насочват към големите областни градове на Черноморието. Варна и Бургас са основен избор за този тип купувачи, тъй като районите се радват на сериозен туристически интерес, следователно и високо търсене на апартаменти за краткосрочно наемане през летния сезон. 

 

Цени

Средният ръст на цените в София продължава да се върти около 25%. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в морската столица скокът е с над 30%. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство, поради което и се наблюдават по-сериозни ръстове в квартали като Люлин, Овча купел, Манастирски ливади, Кръстова вада, Малинова долина, Банишора – райони с по-наситено предлагане на ново строителство в столицата. 


5 важни съвета за продавачите на недвижими имоти

Ето нашите 5 важни съвета за вас, продавачи. 

Поддръжка на апартамент за продажба 

Първите впечатления са от значение, а привлекателността на имота играе важна роля за привличането на купувачи. Интериорът на вашето жилище задава тона на цялото преживяване при разглеждане. Уверете се, че представяте на клиентите добре поддържан апартамент, в който могат да си представят как би изглеждал техният живот в него.

Поддръжка на блока и общите части 

Купувачите ценят чистотата на един имот, което неминуемо значи и добре поддържани общи части и сграда. 

Изтъкване положителните качества на жилището

Като текущ собственик на жилището, вие най-добре познавате всички негови плюсове и евентуални минуси. Именно поради тази причина е важно да представите на потенциалните клиенти положителните качества, тъй като няма как сами да се ориентират в процеса на огледи. 

Качествена комуникация с купувачите 

Ефективната комуникация спомага за изграждането на доверие между продавача и купувача. Като предоставяте бърза и прозрачна информация, и отговаряте на всички въпроси, като продавач създавате среда на доверие и надеждност. Това насърчава положителните взаимоотношения, като прави купувачите по-уверени в процеса на вземане на решения.

Изрядни документи за жилището

За да не поставяте новите собственици на имота в неизгодна ситуация, се подсигурете, че всички необходими документи са изрядни. Това улеснява и двете страни в процеса. 

 

С какво могат да ви помогнат брокерите на недвижими имоти?

Експертите в сферата имат отлични познания както за имотния пазар, така и за типовете имоти, които купувачите търсят. Надеждният брокер на имоти е в течение с най-актуалните тенденции на пазара и познава отлично клиентските нагласи, с което може да съкрати периода за реализиране на жилището ви на пазара драстично. Ако сте продавач, ви препоръчваме да се консултирате с наш брокер. 

Продай имота си за 48 часа