0888 11 22 00

Анализ на цените през 2021- кога да продадем? | Address.bg

Анализ на цените през 2021

Kакво се случи през 2021?

През 2021 се случиха доста промени, които засегнаха и пазара на недвижими имоти. Анализът на АДРЕС показва какво се промени в цените, търсенето и предлагането на имоти. Научете повече тук.

Цените на имотите

През 2021 г. се наблюдава ръст на средните цени около 8% на годишна база, повлиян от два фактора – активното ново строителство и интереса към завършени и ремонтирани жилища. Пазарът „на зелено“ става все по-динамичен, особено в районите с повече новостроящи се обекти. 
Втората причина е решението на купувачите да платят повече за готово или обновено жилище, в което могат да се нанесат веднага. За да спестят време и усилия, клиентите са склонни да увеличат бюджета си, но не и за надценени имоти. Това дава отражение върху средната цена, на която се сключват сделките, но не бива да се приема като признак за поскъпване на имотите. 

Трайно ниските лихви по ипотечните кредити поддържат растежа на цените на жилищата, защото правят покупката на имот по-достъпна за населението. Сделките с банково финансиране представляват близо 50 на сто от всички сделки, но банките са предпазливи. Имат по-строги критерии към кредитополучателите и изискват по-висок процент самоучастие, с което минимизират рисковете. 

Търсенето на имоти

2021-а се превръща в годината с най-висока активност на пазара на жилища. За първото полугодие данните от Агенцията по вписванията показват рекордни ръстове на сключените сделки не само спрямо 2020-а, но и в сравнение с 2019 г. 
Продължава интересът към готови за нанасяне жилища, обзаведени или след ремонт. Клиентите, които търсят имот за живеене обикновено се ориентират към тристайни апартаменти. А за инвестиция сделките са предимно с двустайни. Запитванията за ново строителство са на стабилни нива, благодарение на гъвкавите условия за изплащане. Сделките за имоти в строеж през второто тримесечие са около 20-25%. 

В повечето случаи купувачите са добре подготвени и запознати с условията, изискват по-малко огледи преди да вземат решение за покупка, но основно се интересуват от нови оферти. Сделките с по-стари оферти най-често се реализират след коментар в цената, докато при новите обяви купувачите по-рядко търсят отстъпки.

Данни на АДРЕС показват, че 64% от сделките са сключени без корекция в офертата, при 58 на сто година по-рано. По-видима е разликата при големите отстъпки – между 10 000 и 20 000 евро. Техният дял намалява от 7% на 2% през 2021 г.

Предлагането на имоти

Подемът на жилищния пазар дава отражение върху инвестиционната активност и чувствително нарастват издадените разрешителни за строеж през 2021 г. в София. На годишна база, за второто тримесечие броят на жилищните единици със строително разрешително се увеличава почти тройно – от 1843 през 2020 г., до 5367 през настоящата година. 

Строителните предприемачи показват гъвкавост в настоящите условия и се адаптират към клиентите, които разчитат на ипотечен кредит за покупката. Опциите за финансиране позволяват по-малка първоначална вноска и доплащане след получаване на Акт 15 или Акт 16. Друг вариант е при по-голяма първоначална вноска клиентите да получат отстъпка от цената. 

Двустайните и тристайните апартаменти поддържат челни позиции както по продажби, така и по брой новопостроени жилища. Тези с една спалня са предпочитани за инвестиционни покупки и представляват почти 45% от всички завършени жилища през 2021 г. Тристайните жилища традиционно се купуват за живеене и са с дял от 38%.

Масовите сделки са от инвеститори, които реализират продукт или излизат от инвестиция. Част от продавачите сменят жилището си, други са наследници на имот или имат необходимост от пари. 

Анализ на цените по градове

Справка на АДРЕС за средните цени в големите градове показва, че въпреки покачването в средните стойности, финансовата достъпност на жилищата се подобрява, благодарение на ниските лихви и изпреварващия ръст на заплатите.

София

Малко под 10% е покачването на средните цени в столицата. По-отчетлив ръст има в кварталите с голям интерес и дефицит на предлагането – Иван Вазов, Яворов, Гео Милев, Център, Лозенец. Повишение има и в районите с активно ново строителство – Манастирски ливади, Кръстова вада, Овча купел.
Средните цени, на които се сключват сделки в столицата, са между 70 000 и 100 000 евро за двустайно жилище и приблизително от 115 000 до 135 000 евро за тристаен апартамент.

Пловдив

Пазарът в Пловдив се характеризира с активно ново строителство, което се развива с темпове и мащаби близки до тези в столицата. Жилищните проекти се завършват в срок, като голяма част от тях се разпродават още на етап преди първа копка. Строителството на нови сгради е съсредоточено в периферните за града райони, където се обособяват нови квартали, сред които „Беломорски”, „Остромила” и местността Терзиите. Covid пандемията насочи вниманието на купувачите и към извънградските къщи, разположени близо до природата, но с бърза връзка и на удобно разстояние от центъра на града.
Средните цени, на които се сключват сделки, са около 52 000 евро за двустайно жилище и приблизително от 89 000 евро за тристаен апартамент.

Варна

През 2021 г. се отчита спад от 3,2% в средната цена на имотите във Варна. Причината за това не се дължи на поевтиняване на имотите, а произтича от засиления интерес към извънградските имоти. Курортите около Морската столица вече се превръщат в периферия на града, без обаче да има ясно обособени граници. Имотите в тези райони са на по-ниски цени спрямо тези в централните части, което съответно влияе върху средните цени на сделките.
Засилен интерес има към по-отдалечените от центъра и морето райони, като „Възраждане“, „Владислав Варненчик“ и „Кайсиева градина“. Кварталите привличат купувачите заради по-достъпните цени на жилищата и новата инфраструктура, която улеснява значително придвижването до централните части. Наличието на свободни терени и паркове също поддържа инвеститорския интерес към тези квартали. Когато търсят жилище за собствено ползване, купувачите се ориентират най-често към „Възраждане“, „Младост“ и „Трошево“. Търсят се предимно тристайни имоти.

Бургас

В Бургас цените се движат нагоре с 4,3% спрямо 2020 г. Покачването се обуславя от засиленото търсене и активното жилищно строителство. Интересът към нови жилища е висок, а покупките „на зелено“ представляват около ¼ от всички сделки. Нови проекти в процес на реализация има в почти всички райони на града, но най-много са активните строежи в „Меден рудник“, заради наличието на свободни терени. В „Славейков“ и „Изгрев“ също се изграждат няколко жилищни комплекса. Най-предпочитани сред купувачите остават двустайните и тристайните апартаменти.

Кога е време да продадем имота си?

Всеки момент създава добри предпоставки за покупка или продажба, но за целта е необходимо солидна предварителна подготовка, дългосрочни наблюдения върху пазара на имоти и експертни познания. В повечето големи градове търсенето надвишава предлагането, което дава възможност за изгодна сделка при по-слаба конкуренция. Евентуално изчакване на по-добър момент или поскъпване на имотите не може да счита като гаранция за постигане на по-добри резултати. Затова не се колебайте да се обърнете към брокерите на АДРЕС Недвижими Имоти, които с готовност и отдаденост ще ви съпроводят през всички етапи по сключване на мечтаната сделка.
 

Продай имота си за 48 часа